Home Life „Update 3D” – incursiune în arta plagiatului

„Update 3D” – incursiune în arta plagiatului

DISTRIBUIŢI

«“A adus un aer proaspăt graficii autoh­tone și a găsit calea de a transforma digitalul în artă, modelând 3 D”. Asta spun criticii despre opera lui Iani Papadopol,  artis­tul care a lansat publicului constănțean pro­vocarea de a intra în lumea lui plină de simboluri.». Așa începe materialul publicat pe site-ul www.reporterntv.ro, semnat de Silvia Pascale, dedicat vernisajului expo­ziției „UPDATE 3D Loading“, organizată de asociația WildArt din Constanța. Expoziția, găz­duită de clubul Doors. Prezentată ca un eve­niment important în lumea graficii 3D, expoziția a primit girul unor oameni de cultură locali, cum ar fi poeta Delia Curteanu („Puțini sunt cei ce reușesc așa cum a făcut Iani Papadopol, să perceapă cu adevărat toate cele trei dimensiuni ale lumii, așa că, dacă următoarea dimensiune va fi la nivel ideatic… vai de cei săraci cu duhul. Nu ducem lipsă de mesaje, nici de mesageri, doar că stăm prost la capitolul decodificări…“) sau criticul de teatru și film Costin Antonescu („Pără­sind lumea comună, cu care însă păstrează simple relații de subzistență, Iani Papadopol glisează către lumea secundară rezultată din propriile sale arderi lăuntrice, o lume în cuprinsul căreia, pe lângă mesajele plastice, artistul își formulează propriul limbaj etic, cât și propria mitologie.“).
Chiar autorul, în interviul acordat tele­viziunii NeptunTV, parte­ner media al eveni­mentului, declara: „Mă trezesc, la un moment dat, noaptea, fac schița, după care dimineața m-apuc să… lucrez.“ ?ê?£i alte persoane prezente la expoziți s-au declarat fascinate de geniul autorului, deși recunosc că era ceva inedit pentru ele. Cei ce doresc pot achiziționa lucrările expuse.
O inițiativă și un eveniment absolut lăudabil, întrucât în țara noastră grafica 3D stereoscopică e abia la început, iar existența unui astfel de artist, care să mai și expună e demnă de toată lauda.
Zilele care au urmat vernisajului au scos însă la iveală dedesubturile „murdare“ ale acestei afaceri. După postarea pe Facebook a imaginilor de la vernisaj, acestea au atras atenția, în mod firesc, și altor iubitori și cunoscători ai acestui gen de artă. Marea surpriză a venit când s-a descoperit că mare parte din cele 25 de lucrări prezentate aparțin, de fapt, lui Daniel Dociu, Craig Mullins și altor artiști, parte din ei membri ai echipei care realizază jocul online Guild Wars. Reacții vehemente au fost postate pe site-ul televiziunii NeptunTV („Lucrările sunt luate fără nici un drept din portofoliul altor artiști. E trist să observi un fenomen de genul acesta care are ecou nu doar în România ci în toată comunitatea internațională. Sper ca domnul Iani să realizeze greșeala si să dea credit artiștilor care l-au „inspirat“.“ – Dariz, sau „Omul a furat lucrări de la diferiți artiști din SUA. Se observă clar lucrări ale lui Daniel Dociu sau ale lui Mathias Verhasslet în așa-zisul lui «portofoliu». Nu e nimic decât un hoț de artă, și oamenii ar trebui să îl recunoască astfel.“ – bloodfeastislandman) cât și pe Facebook.
În mod inevitabil, reacția unuia dintre autori nu a întârziat să apară. Daniel Dociu a transmis lui Ianis Papadopol atât o înștiințare postată pe blogul acestuia („Domnule Papadopol, sunt Daniel Dociu, autorul multora dintre lucrările pe care pretindeți că le-ați creat (celelalte aparținând lui Craig Mullins, Mathias Verhasselt precum și altor artiști cunoscuți). Vă previn în modul cel mai politicos că firma noastra (NCsoft/ Arenanet) va iniția numaidecât acțiune legală împotriva acestei fraude. Înteleg că măsuri similare sunt pe cale de a fi inițiate de Blizzard Entertainment, o altă entitate redutabilă în industria noastră. Între timp atât eu cât și ceilalți artiști afectați de acest act vom contacta presa și toate canalele de mass media care ne stau la dispoziție pentru a expune și denunța acest caz blatant de plagiatură. Daniel Dociu“), cât și un mesaj public postat pe facebook („Mă numesc Daniel Dociu, sunt directorul artistic al NCsoft West, al filialei acesteia, Arenanet, precum și al proiectelor Guild Wars (toate campaniile) și Guild Wars 2. Fac apel la comunitatea GW din Romania pentru a expune frauda comisă de un așa-zis artist constănțean pe nume Iani Papadopol care și-a însușit fără consimțământ un număr de lucrări aflate în proprietatea Arenanet/Ncsoft, le-a tipărit în format mare și le-a expus prin intermediul unei galerii din Constanța cu intenția de a le comercializa. Restul lucrărilor din expoziție aparțin altor artiști cunoscuți în industria noastră, printre care Craig Mullins, unul din pionierii artelor digitale dar toate sunt expuse ca fiind creațiile originale ale lui Papadopol. (…)Vă rog să faceți tot ce vă stă în putință (…) pentru a demasca și discredita acest act fraudulos.“).
Contactați de redacție, cei de la galeria WildArt au recunoscut că sunt dezamăgiți profund de întorsătura acestui caz și că au decis scoaterea din mass-media electronică a oricăror referințe de promovare ale acestei expoziții. Au recunoscut că au fost deja contactați de dl. Daniel Dociu, iar în urma dovezilor de netăgădui privind paternitatea lucrarilor au decis și închiderea expoziției în sine. Cei de la WildArt au declarat, deasemenea, că dacă în cazul unor genuri consacrate de artă e mai ușor de lucrat, existând destui specialiști, în cazul domeniilor de pionierat este destul de dificil, șansele ca să apară astfel de situații neplacute fiind destul de ridicate.
Până la apariția acestui material, dl. Iani Papadopol nu a putut găsit pentru a i se cere părerea asupra acestei situații.

Dan Preda

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.