Fără vacanță nu se poate, dar, după câte am văzut că se întâmplă și cum nici nu avem bani să huzurim la hotel, mai bine mergem cu toții la cort. ?ê?£i uite așa, campingul pare să fie afacerea sezonului cald. Sunt pline ochi parcurile pentru rulote, și cele de la mare, și cele de la munte. Românii de condiție medie au lăsat rușinea deoparte și își retrăiesc tinerețea în jurul unui foc de tabără.
Criza i-a determinat pe cei mai mulți români să renunțe la vacanțele luxoase și să se reorienteze către condiții mai simple și mai ieftine de cazare. Chiar dacă nu e prevăzut cu piscină și saună, cortul a revenit la modă, după ce buzunarele turiștilor s-au tot golit în ultimii ani. Iar pentru o vacanță de câteva zile sau o săptămână, turiștii caută un loc într-un camping la munte sau la mare, astfel încât să beneficieze și de apă curentă sau de energie electrică. Hotelierii și proprietarii de pensiuni nu prea au motive de bucurie. Speriați de prețuri, mulți turiști preferă să stea în cort sau rulotă, că să nu facă risipă de bani. Turiștii spun că economiile făcute astfel nu sunt de neglijat.
Tarifele mai mici, libertatea de mișcare și aerul curat sunt principalele motive pentru care merită să-ți petreci concediul într-un camping. Unii aleg această variantă de zeci de ani.
Atunci când vrei să colinzi prin sălbăticie, e bine totuși să ai un bagaj care să îți acopere strictul necesar sau să te scoată din diverse situații.
Pentru a scăpa de zarva orașului, dar și de plata întreținerii, turiștii îsi petrec întreaga vară la munte. Pe Valea Cerbului, cea mai căutată destinație de camping de pe Valea Prahovei, căutată mai ales datorită panoramei, dar și a facilităților pe care le oferă, s-au instalat, până acum, peste 80 de rulote și corturi. Majoritatea „chiriașilor“ sunt pensionari care se scot de la întrețiere și se mută cu cațel cu purcel pe malul unui râu. Până acum câțiva ani, Delta Dunării era destinația preferată de amatorii ieșirilor în aer liber. Noua legislație prevede interzicerea campării în arealul Deltei Dunării, cu excepția locurilor de campare autorizate, amenajate și dotate corespunzător cerințelor igienico-sanitare.
Mulți turiști investesc în cort sau într-o rulotă și fac popas pentru weekend în campinguri ori direct pe plajă. Cheltuiesc mai puțin și se distrează mai bine. Pentru două zile, de exemplu, cazarea în camping pentru șase persoane costă aproximativ 140 de lei.
Rulotele pot deveni case de vacanță ideale, ușor de mutat în destinația preferata și numai bune de făcut un circuit turistic pe roți. De partea cealaltă, hotelierii cam fluieră a pagubă și așteaptă vârful de sezon.
Printre dotările minime ale unui camping amintim: duș cu apă caldă, toaletă, acces Internet WiFi, loc joacă pentru copii, chiuvete cu apă caldă pentru spălat vesela, chiuvete cu apă caldă pentru spălat manual, precum și fier și masă de călcat, punct de deversare ape gri și WC chimice.
Parmac Lucian
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane