Primii 100 cei mai importanți producători de armament din lume, cu excepția celor chinezi, au vândut în 2009 marfă în valoare de 401 miliarde de dolari, cea mai mare parte a vânzărilor revenind SUA, unde cererea Administrației a fost susținută, potrivit unui raport al SIPRI, citat ieri de AFP.
„Vânzările totale de arme ale celor mai importante 100 de firme de armament (Top 100) au crescut cu 14,8 miliarde de dolari“ în 2009, în raport cu 2008, adică o creștere de 8 la sută, potrivit Institutului internațional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI).
În cursul anului trecut, vânzările de arme din acest Top 100 au atins suma de 401 miliarde de dolari (295 miliarde de euro), din care 247 miliarde (61,5 la sută) în beneficiul a 45 de companii cu sediul în Statele Unite.
„Cheltuielile în bunuri și servicii militare ale Administrației Statelor Unite sunt un factor determinant al creșterii vânzărilor de arme ale firmelor americane (…) și ale firmelor din Europa Occidentală prezente pe piața americană“, subliniază specialistul pentru industria de armament din cadrul SIPRI, Susan Jackson.
Grupul de apărare american Lockheed Martin s-a clasat pe primul loc în 2009, cu vânzări de 33,3 miliarde de dolari, devansând BAE Systems, din Marea Britanie, cu 33,3 miliarde de dolari. Vânzările celor două companii reprezintă fiecare 8,3 la sută din total.
Doar filiala americană a BAE a vândut arme contra sumei de 19,3 miliarde de dolari, ceea ce ar plasa-o pe locul 7 la nivel mondial, subliniază raportul.
Europa este reprezentată în Top 100 de 33 de grupuri cu sediul în nouă țări (Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Suedia și Elveția) și ale căror vânzări cumulate s-au ridicat la 120 miliarde de dolari, adică 30 la sută din total.
În afară de BAE Systems, aflat pe locul doi la nivel mondial din punct de vedere al vânzărilor, grupul european EADS se clasează pe poziția a șaptea, cu 15,9 miliarde de dolari (4,0 la sută), iar grupul italian Finmeccanica – pe locul al optulea, cu 13,3 miliarde de dolari (3,3 la sută).
Din cele zece companii cu cele mai mari vânzări de arme, celelalte șapte sunt americane: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications și United Technologies.
SIPRI nu a luat în calcul China deoarece, „chiar dacă se știe că mai mulți producători chinezi de arme sunt destul de importanți pentru a figura în Top 100, ne este imposibil să îi includem din cauza unei lipse de date comparabile și suficient de precise“, a explicat Jackson.
Dar Asia este reprezentată în clasament de zece grupuri (patru în Japonia, trei în India, două în Coreea de Sud și unul în Singapore), iar Orientul Mijlociu – de cinci (trei în Israel, unul în Kuwait și unul în Turcia). Cele două regiuni au totalizat în 2009 vânzări de arme în valoare de 24 miliarde de dolari, potrivit raportului.
SIPRI definește vânzările de arme ca fiind vânzările de bunuri și servicii militare către clienți din domeniul militar, pe piața internă, precum și pentru export. Creat în 1966, SIPRI este un institut internațional independent cu sediul la Stockholm, finanțat în proporție de 50 la sută de statul suedez și specializat în conflicte, armament, controlul armelor și dezarmare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane