Ce își doresc bărbații, în ceea ce privește sănătatea sexuală, este un libido de zile mari și o erecție asemenea, posibil și niște superspermatozoizi, asta în cazul în care își doresc să-și ducă genele mai departe. Din păcate, factori precum îmbătrânirea sau folosirea antidepresivelor, printre altele, pot pune bețe în roate inclusiv în dormitor. Însă unii dintre acești factori pot fi controlați. Iar un factor asupra căruia bărbații au controlul total este dieta. O alimentație sănătoasă nu este răspunzătoare doar de felul în care arăți în lenjerie intimă, ci și de felul în care merg lucrurile după ce aceasta dispare, conform How Stuff Works, citat de ziare.com.
Vitamina C
Lămâile nu sunt doar pentru domnișoarele extrem de atente cu silueta. Ele ajută bărbații, alături de alte citrice, ardei grași, cartofi și căpșuni, să aibă o erecție mai puternică, îmbunătățind circulația sangvină inclusiv în zona organelor genitale. O circulație bună înseamnă o erecție puternică, iar vitamina C este crucială în acest proces. Mai ales în cazul bărbaților în vârstă este esențială. Ca bonus, vitamina C ajută la tratarea infecțiilor urinare.
Acidul folic
Acidul folic sau vitamina B9 nu este necesar doar femeilor care își doresc să devină mămici. El a fost adăugat în multe alimente în SUA, de la paste până la cereale ori făină, nu doar pentru a micșora riscul de defecte din naștere, ci și pentru că s-a observat că există o legătură între acesta și un risc mai mic de spermă anormală. Unii cercetători spun că volumul de spermă crește dacă acidul folic este combinat cu zinc. Așa că, dacă nu locuiești în SUA sau în alte țări în care alimentele au fost îmbogățite cu acid folic, amintește-ți din când în când de sparanghel și avocado ori chiar de banane, papaya sau pepene galben. Și sucul de roșii este excelent, cu condiția să nu te bazezi doar pe Bloody Mary.
Carnitin și vitamina E
Carnitin nu este o vitamină. În timp ce despre vitamina E unele studii au arătat că are efect benefic asupra spermei, există chiar mai multe dovezi în acest sens în ceea ce privește carnitinul. Deși nu este considerat un nutrient esențial, suplimentele de carnitin ajută în caz de disfuncții sexuale, îmbunătățind calitatea spermei și făcând spermatozoizii mai mobili. Deși oamenii de știință încă nu s-au înțeles, existând și studii pro, dar și contra, cele mai multe scot în evidență beneficiile acestui supliment. În ceea ce privește vitamina E, aceasta are îndeajuns de multe beneficii încât să apelezi la ea: este antioxidant, întărește sistemul imunitar și te ajută să te ferești de cheaguri, printre altele. Poate fi găsită în migdale, alune și semințe de floarea-soarelui.
Vitamina B12
Deficiența de vitamina B12 te poate face să te simți extrem de obosit și slăbit, fără vreun chef de amor. Vitamina B12 are grijă, printre altele, de nervii și de celulele din sânge, așa că o carență se răsfrânge pe multe alte fronturi în afară de cel sexual. Poate fi obținută cu ușurință din carnea de miel, ficat, sardine, vacă, fructe de mare. Vegetarienii și-o pot procura din ouă și câteva tipuri de brânză, însă veganii au cel mai adesea carență la acest capitol. Un alt grup de risc este cel de peste 60 de ani, din motive pe care medicina nu le poate explica încă. În cazul vârstnicilor, deficiența a fost legată de o reducere a cantității de spermă și de o mobilitate redusă a spermatozoizilor. Deși cercetările sunt în curs, s-a arătat că vitamina B12 ajută.
Niacina (vitamina B3)
B3 este un membru important al familiei vitaminei B, când vine vorba de sănătatea sexuală, pentru că ajută la formarea hormonilor sexuali și îmbunătățește circulația (aspect important când te afli în așternuturi cu încă cineva). În plus, are grijă să dormi bine și te ajută în caz de disfuncții sexuale. Nu e nevoie să apelezi la suplimente de niacină, obținând tot ce ai nevoie din dietă – laptele, sfecla și carnea roșie sunt cele mai bune surse. De altfel, o viață sexuală sănătoasă presupune să mergi mai des la piață ori măcelărie și mai rar pe la supermarket, pentru chipsuri.