Comunitatea internațională are potențialul ca în următorul deceniu să creeze sau să amelioreze cel puțin 20 de vaccinuri, dar acest lucru necesită mari injecții de fonduri de stat, scrie în cea mai recentă ediție a sa „The Lancet“.
Una dintre cele mai importante direcții, potrivit experților, este dezvoltarea vaccinurilor împotriva SIDA și a malariei. Dacă în primul caz știința are nevoie de încă mulți ani pentru descoperirea unui remediu eficient, un vaccin contra malariei ar putea fi conceput în următorii cinci ani, consideră profesorul Richard Moxon de la Universitatea Oxford.
De asemenea, experții susțin că nu ar trebui uitate nici bolile rare, cum ar fi lepra, precum și cele care depășesc cadrul infecțiilor „clasice“ precum diabetul, cancerul și bolile degenerative.
Într-un apel la „acțiune“, cercetătorii constată că în prezent s-a creat un moment critic în multe comunități, care manifestă un dezinteres vizibil pentru vaccinare, ceea ce vorbește de o încredere publică fragilă față de imunizare.
Prin urmare, acestei probleme ar trebui să i se acorde o atenție mai mare, susțin ei, deoarece vaccinul poate reduce semnificativ numărul de boli infecțioase, aducând beneficii concrete pentru sănătate și poate salva vieți.
La ora actuală, mulți oameni nu realizează că multe boli, cum ar fi poliomielita și tusea convulsivă, pot fi prevenite prin vaccinare.
Majoritatea țărilor în curs de dezvoltare nu includ problema sănătății printre priorități atunci când își planifică bugetul, mai scrie „The Lancet“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane