Home Life Zeci de invenții de aur rămân în dulap, în lipsa fondurilor pentru...

Zeci de invenții de aur rămân în dulap, în lipsa fondurilor pentru punerea în practică

DISTRIBUIŢI

Zeci de cercetători români sunt premiați anual la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, dar cele mai multe dintre invențiile lor rămân „în dulap“, întrucât nu au bani să-și pună în aplicare rezultatele studiilor pentru care au fost răsplătiți cu aur de către elita inventicii mondiale.
Autoritatea Națională pentru Cercetare științifică a organizat, ieri, festivitatea de premiere a inventatorilor de la Geneva. Cea de a 39-a ediție a salonului elvețian a însemnat pentru România un impresionant palmares, concretizat prin 24 de medalii de aur, 18 medalii de argint, șapte medalii de bronz și 20 de premii speciale. Totodată, ediția din 2011 a însemnat și sărbătorirea Jubileului celei de-a 20 participări a României la acest prestigios eveniment internațional.
În semn de recunoaștere a meritelor inventatorilor români, medaliile obținute la Salon au fost înmânate de către Dragoș Mihael Ciuparu, președintele ANCS, în cadrul Festivității de premiere.
Autoritățile le-au mulțumit cercetătorilor români.

Invenția din frigider

Dincolo de vorbele frumoase și festivitatea fără fast de la ANCS, autoritățile române nu se angajează însă cu nimic pentru ajutarea cercetătorilor premiați la Geneva. Cei mai mulți rămân cu invențiile „în dulap“, riscând ca altcineva să facă o descoperire similară și să o livreze primul pieței internaționale.
Este și cazul unui colectiv de cercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie București.
„Anul acesta am obținut medalia de aur pentru compoziție și procedeu de tratare, restaurare chimică și dezinfecție biologică a suprafeței hârtiei istorice cu nanoparticule de hidroxiapatită. Mai concret, acest produs consolidează celuloza și distruge unele dintre cele mai periculoase ciuperci, aspergirus și penicilinum. Muncim mult, stăm ore în șir peste program ca să obținem un produs unicat în lume. Primim aur la saloanele internaționale de cercetare. Venim acasă și ne punem invenția în dulap, pentru că nu avem bani să o punem în aplicare“, a declarat, aproape plângând, Rodica Mariana Ion, care a obținut medalie de aur la ediția din acest an a Salonului de la Geneva.
Acum doi ani a câștigat la Geneva o altă medalie de aur, pe care o ține „în frigider“. Este vorba despre o cremă-medicament pentru tratamentul premalign al cancerului de piele.
„Crema stă la rece, întrucât institutul de cercetări, fiind unitate de stat, nu are bani să plătească toate acele taxe, care ar însemna în jur de 100.000 de euro, pentru obținerea de la Agenția Națională a Medicamentului a autorizației de punere pe piață.

Dublu aur

Premiată din nou la Geneva, tot cu aur, a fost și Raluca Ioana van Staden, cea care în urmă cu un an spera ca în noiembrie 2010 să înceapă testele clinice ale micilor instrumente descoperite de ea pentru măsurarea cancerului înainte ca boala să fie declanșată.
„Dacă totul merge conform planului, atunci probabil în noiembrie (2010, n.r.) am putea începe testele clinice. Vrem să facem aceste teste mai întâi în România, apoi în Europa și Statele Unite, dar ceea ce-mi doresc cel mai mult este ca noi să fim primii din lume care să punem pe piață aceste mici instrumente de măsurare a cancerului înainte ca boala să fie declanșată“, spunea inventatoarea Raluca Ioana van Staden în iunie anul trecut. Mai mult, ea dorea extinderea utilizării instrumentelor în leucemii, pornind de la cele care se dezvoltă accelerat în corp.
„Sigur că avem nevoie de fonduri, cercetarea din România este într-un fel vitregită de fonduri, dar nu trebuie să ne punem speranța numai în acest buget, trebuie să atragem fonduri europene și trebuie să apelăm la sectorul privat“, continua ea, cu aceeași notă optimistă. Nu a fost să fie așa.  În 2011, Raluca Ioana van Staden și Jacobus Frederick van Staden au obținut, la Geneva, marele premiu din partea Asociației Europene a Inventatorilor, cu un dispozitiv care face analiza unor medicamente. Ei au descoperit cu ajutorul dispozitivului că medicamentul Ketoprofen are două forme, una aditiv pentru pasta de dinți și alta antiinflamator. Acum vor să discute cu producătorii pentru îmbunătățirea calității acestui produs, pornind de la aceste noi descoperiri.
Printre invențiile premiate sunt și unele care ar putea aduce economii în sistemul sanitar. Cercetătorii de la Pneumatic&Vacum Technology, medaliați cu argint, au descoperit o metodă de conservare a grefelor osoase utilizate în transplant.
„Osul recoltat de la un cadavru, în loc să fie stocat într-o bancă, cu costuri de peste o mie de euro, ar putea fi sterilizat cu ajutorul razelor gamma. Acest procedeu costă sub un euro și reduce total riscul transmiterii unor boli infecțioase, precum HIV sau hepatite“, a explicat Anușca Dan, unul dintre autorii invenției.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.