Home Lumea-i Cum Este “Aventura Titulescu”, un nou capitol

“Aventura Titulescu”, un nou capitol

DISTRIBUIŢI

O superproductie de Hollywood sau un serial TV despre Nicolae Titulescu ar reusi, probabil, sa-i faca pe contermporanii nostri – din Romania, din Europa – sa-si inchipuie, macar, ce personalitate uriasa, complexa si fascinanta a fost acest om de stat si diplomat. Putini stim de ce viata tumultuoasa a avut parte si ce tragedie shakespeariana au insemnat ultimii sai ani de viata pe acest pamant al Europei, unde se simtea tot mai mult ca “omul fara urma” din povestea lui Peter Schlemiel. Neinteles, invidiat, pandit sau alungat de puternicii zilei din tara, parasit si ocolit der fostii sai prieteni si parteneri din marile cancelarii al timpului, urat si amenintat de dusmanii Romaniei si ai pacii europene.

Viata lui Titulescu a fost o glorioasa, iar apoi o tragica aventura. Si o aventura care nu s-a incheiat odata cu plecarea din viata pamanteana, caci, asemenea soartei altor umbre ilustre, postumitatea sa a continuat, cu acelasi dramatism., un destin frenetic si tumultuos, cu suisuri si coborasuri ametitoare, enigme si dezvaluri surprinzatoare, cu izbanzi stralucite si deznadejdi cumplite. “Aventura Titulescu” este si astazi, la atatea decenii de la plecarea sa din viata, in plina desfasurare, opera sa da de gandit, incita,“lucreaza”.

Dar cine si cum sa faca o evocare vie, captivanta, insa riguros documentata, a acestui chip singular al istoriei noastre nationale? O face, de mai multe decenii, aproape singur decenii, cel mai temeinic titulescolog al istoriografiei romane, dr. George G. Potra, care ne infatiseaza, cu o rabdare benedictina si stradanii greu de inchipuit, faptele, invatamintele si mesajele celui mai de seama diplomat roman al secolului XX.

Cartea “Nicolae Titulescu. Arhive pierdute. Dosarul unei recuperari”, o noua (a cata oare?) contributie a dr. George G. Potra la impunatoarea sa bibliografie in materie, nareaza, si ea, o aventura sui generis a super-eroului  invocat. Aventura zestrei documentare – acte si marturii atingatoare de istoria si politica Romaniei, pe care Titulescu o purta, cu el, in strainatate.. Documente – originale sau copie, scrisori, insemnari personale, etc., care, in imprejurarile tulburi ale agoniei si mortii sale, au ramas fara protectie, s-au risipit, ratacit, pierdut sau au trecut din mana in mana, si pe care, prin eforrtuti de multe ori personale, patrioti romani s-au straduit si au reusit sa le readuca in tara. Intre acesti “sublimi recuperatori”, dr. George G. Potra este unul dintre cei mai tenaci, iar izbanzile eforturilor sale de refacere si reconstituire a patrimoniului documentar Titulescu, care are pana acum la activ salvarea si repatrierea a zeci de mii de inscrisuri, sunt consemnate in aceasta captivanta carte, intradevar una de pasionanta aventura. Dar cum Titulescu n-a avut parte de sprijinul trebuincios (ca sa nu mai zicem si recunostinta) contemporanilor, nici nepretuitul sau exeget dr. George G. Potra n-a fost si nu este sustinut pe masura de institutii, persoane publice etc. in tara ce ramane mereu datoare lui Titulescu si lucrarii sale politico-diplomatice. De ce? Pentru ca, (dincolo de marunte dar atat de nocive meschinarii personale), in gandirea troglodita a unora, a-l onora cu dreapta judecata pe Titulescu inseamna “a tine cu rusii”. Stramba oglinda.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.