Criza americano-nord-coreeana incepe sa ia forma cozii de peste si in timp ce ea temporizeaza, corul ad-hoc si cacofonic al comentatorilor au fraul liber la orice fel de supozitii. Unii sustin ca presedintele Trump n-ar avea nicio strategie fata de eforturile de nuclearizare ale Nordului Coreei. Altii, dimpotriva, afirma ca Washingtonul asaza criza intr-un cadru de-a dreptul planetar, caci « implicatiiile ei se extind dincolo de Peninsula Coreeana pentru a include si China, Rusia, Iranul, ansamblul Orientului Mijlociu, ba chiar Europa », cum sustine infocat universitarul francez Guy Milliere, autorul, de altfel, al unei carti care se cheama « Revolutia Trump abia incepe ».
Mai consternant este insa ca si la nivel oficial maxim, America emite semnale deconcertante. Presedintele declara la tribuna ONU ca va « distruge total » Nordul daca va ataca Sudul, vicepresdintele Pence spune ca « toate optiunile sunt pe masa », pentru ca secretarul Apararii Mattis sa afirme ca SUA vor « o solutie diplomatica », iar secretarul de Stat Tillerson ca scopul Statelor Unite nu e razboiuo, ci denuclearizarea totala si ireversibila a Peninsulei.
Lamuriri (sau confuzii) in plus vor veni probabil de la vizita din 7-8 noiembrie a presedintelui Trump in Coreea de Sud, despre care e bine deocamdata de stiut ca liderul Americii nu va intra in zona demilitarizata (de fapt cea mai militarizata) dintre cele doua state coreene, ci va tine un discurs la o baza americana aflata mult mai la sud de capitala sud-coreeana.
China si Rusia sunt si ele preocupate de mai noile initiative ale mai micului dar imprevizibilului lor partener, care depaseste dezinvolt niste limite stabilizate cumva in zona de peste jumatate de secol, adica dupa intreruperea ostilitatilor intre cele doua Corei, in 1953. Iar Coreea de Sud, protagonist angajat in criza (ca si Nordul) mai mult decat mai toti ceilalti actanti implicati, chiar daca majoritatea comentatorilor parca n-ar sti faptul, se disociaza tot mai evident de abordarile dure si ar prefera sa negocieze direct cu Nordul, desi Phenianul nu vrea sa trateze decat cu SUA.
Intre timp, curg prin mass media felurite formule posibile de solutionare a crizei, intre care si acceptarea tacita, de catre SUA, a statutului de stat nuclear al Coreei de Nord, ca putere atomica « neomologata international », dar asupra careia se inchid ochii … Tratatului de neproliferare, situatii in care se afla, de altfel si India, Pakistanul, Israelul…
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane