de Corneliu Vlad
Condamnat de propria politica, agresiva si rigida, la o izolare internationala crescanda si la dificultati economice si sociale cronice, regimul din Coreea de Nord este pe punctul de a-si pierde ultimul – si cel mai important aliat (de fapt, protector) : R.P.Chineza. Divergentele dintre cele doua parti sunt tot mai greu de mascat. O recenta indiscretie provenita din cercurile unei delegatii a Phenianului in Europa vorbeste de amanarea, la insistentele Chinei, a testului nuclear proiectat de Coreea de Nord pentru luna aprilie.
Phenianul anuntase, in martie, intentia de a efectua un nou test nuclear – al patrulea – in seria jalonata de precedentele experimente din 2006, 2009 si 2013. Noua experienta, aproximeaza expertii, ar viza testarea tehnicilor de miniaturizare a ogivei nucleare si – in premiera – testarea noii filiere de imbogatire a uraniului (pana acum se folosea doar plutoniu). Statele Unite au confirmat ca monitorizeaza pregatirile pentru proiectatul test, care ar urma sa aiba loc la Punggye-ri, zona consacrata pentru experimente nucleare din apropierea granitei cu China.
Beijingul a avertizat insa ca in cazul efectuarii experientei va intrerupe ajutorul – in petrol si alimente – pe care il acorda Coreii de Nord. Pentru moment, Phenianul a sistat efectuarea testului iar cele doua capitale au initiat consultari intre ambasadorul special al Chinei pentru Peninsula Coreeana, Wu Dawei si ambasadorul nord-coreean la Beijing Ji Jai-ryong. Consensul secret realizat in acest cadru prevede continuarea, pentru un timp, a campaniei propagandistice a Phenianului pentru efectuarea testului, urmata de acceptarea solicitarii Beijingului de anulare a experientei. Scenariul acesta, propus de China, include si invitarea, in sfarsit, a liderului suprem Kin Jong-un intr-o vizita oficiala in China, si un ajutor chinez de 400 milioane yuani (64 milioane dolari). Propunerea Chinei a ajuns pana la nr. 1 al regimului de la Phenian, care l-a insarcinat pe secretarul CC al partidului cu probleme internationale Kang Sok-ju sa se ocupe de punerea ei in practica. In functie de reactia americana, Coreea de Nord ar putea accepta sa revina la negocierile “celor sase” (cele doua state coreeene, SUA, Rusia, China, Japonia), consacrate dosarului nuclear nord-coreean.
Consensul punctual intervenit intre Beijing si Phenian convine, pentru moment, ambelor parti: Coreea e multumita de ajutorul masiv oferit de China si de vizita liderului nord-coreean la Beijing; iar China obtine un plus de prestigiu politico-diplomatic pentru succesul in detensionarea atmosferei in zona. Dar relatiile dintre cele doua state cu regimuri – cel putin formal – comuniste raman in continuare greu previzibile, caci China se opune tot mai deschis accesului ambitiosului sau vecin la arma nucleara iar Phenianul isi doreste un statut nuclear militar recunoscut, de tipul celui pe care il au India si Pakistanul. China se opune insa unei asemenea eventualitati, care ar deschide o cursa a inarmarilor nucleare in Asia si ar motiva o implicare militara americana masiva in Extremul Orient-Pacific, zona internationala tot mai imprevizibila si cu un deficit de securitate tot mai preocupant.
Va mai functiona insa ajutorul Chinei ca factor de inhibare a ambitiilor nucleare ale Phenianului? Intr-un articol cu titlul “Coreea de Nord pierde China. Ii va ramane, ca prieten, Rusia?”, saptamanalul “Newsweek” crede a sti ca schimburile comerciale ale Chinei cu Coreea de Nord au scazut cu aproximativ 3 procente in al doilea trimestru al lui 2013, la adica la 1,3 miliarde dolari, dar continua sa insemne aproape 90 la suta din totalul comertului exterior al Coreii de Nord. Plusand, ca de obicei, in asemenea situatii de rivalitate “frateasca”, Rusia a decis sa stearga o datorie de peste 10 miliarde de dolari contractata de Phenian inca in anii 80 ai secolului trecut.