După un experiment mai puțin cunoscut al lui Blaise Pascal, în secolul al XVII-lea (care a inventat, între altele, și câteva din primele calculatoare), primăria unei capitale baltice declanșează, și ea, un tip asemănător de revoluție în viață noastră de zi cu zi. În 1662, regele Ludovic al XIX-lea încuviința rugămintea celebrului savant și filozof francez de a pune la drum pe ulițele Parisului câteva calești cu câte opt locuri fiecare, trase de atelaje cu patru cai, pe trasee stabilite și cu un orar fixat. Începea vremea transportului public. Dar din păcate, în scurt timp, din cauza creșterii prețurilor, primul experiment de transport în comun din istorie avea să falimenteze.
E greu de spus dacă cineva dintre edilii capitalei Tallin cunoștea întâmplarea nenorocoasa a lui Pascal, dar fapt este că, după aproape jumătate de mileniu de la insuccesul ilustrului învățat francez, primăria capitalei estone îndrăznește să experimenteze , și ea, o formulă de ieșire din impas, pe care i-a impus-o criza din anii trecuți: transportul gratuit pentru toți cetățenii (nu și turiștii străini).
11 din 15 provincii estoniene au preluat formula, iar municipalități din Franța, Suedia, Polonia, Italia și Germania au trimis experți în Estonia pentru a studia și eventual prelua formula. (O schemă încercată de altfel între timp și de o serie de primării din câteva țări vesteuropene, dar care au eșuat, toate.)
Prin ce atrage varianta estoniană? În primul rând, asigură accesul gratuit la transport al categoriilor defavorizate ale populației – orășenii cu venituri modeste, majoritatea populației rurale. Apoi, fluidizează și asigura o mai mare rapiditate traficului urban , iar prin această elimină ambuteiajele, căci reduce traficul în oraș (deocamdată, la Tallin, cu zece la sută).
Dar gratuitatea transportului public gratuit are și ea costurile ei. E greu să-i convingi pe oameni să renunțe la plăcerea de a simți stăpânul volanului. Și atunci? La Tallin spațiile de parcare vor fi reduse, taxa de parcare urcă până la 6 euro pe oră, accesul pe unele artere publice va fi permis doar transportului în comun etc. Automobilul personal va deveni, în oraș, dacă nu un coșmar, cel puțin un “accesoriu” tot mai incomod. În schimb, tramvaiul, autobuzul și troleibuzul ar urma să-și ia locul, în sfârșit, printre comoditățile de fiecare zi și gratuit. Rămâne de văzut cum se vor descurca cu bugetul primăriile. Dar n-ar merita încercat? (MagnaNews.ro)
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane