Unde pun pămåntenii anului 2010 Romånia, ca imagine de țară? Fix între Uganda și Ruanda, adică pe locul 92 din 110 state, acolo ne plasează un clasament al brandului de țară întocmit în acest an de grație.
Remarca preliminară, pentru cine nu știe: Uganda e statul african stăpånit cåndva de dictatorul Idi Amin Dada, care, între 1971 și 1979, a ucis, torturat sau întemnițat între 500.000 și un milion de oameni, iar în Ruanda timp de trei luni, în 1994, au fost masacrați 800.000 de oameni. Desigur că astăzi, după cåteva decenii, aceste două țări sunt altfel, dar brandul lor național e brodat și cu atrocități de masă. Orice comparație poate fi forțată, abuzivă, dușmănoasă, în cazul de față atroce, dar cånd te afli într-un clasament, te mai uiți și la vecinii de podium. De altfel, mai la vale, în josul clasamentului, nu se mai întålnește nicio țară europeană, cu excepția Ucrainei (pe locul 99). Iar R. Moldova nu a fost luată în calcul.
Clasamentul nu e însă un pamflet antiromånesc, l-a făcut instituția britanică Future Brand și BBC. Alcătuitorii susțin că au ținut seama de cåteva dimensiuni cheie: Turism, Patrimoniu și Cultură, Oportunități de afaceri, Calitatea vieții și Sistemul de valori. Să recunoaștem că, fie și ochiometric prețăluind, la niciunul din aceste capitole țara RO, ROM, ROU etc. nu excelează altfel decåt mediocru spre dezastruos. Nimic mai ușor decåt să ne văităm și să plångem la căpătåiul fiecăruia dintre aceste capitole, cu locuri comune, de toată lumea știute. La tånguiri și blesteme nu ne întrece nimeni, dar la ce bun?
Să mai observăm că nici prestația politică, nici performanța economică nu sunt luate în seamă de autorii topului. Greu de spus dacă, incluzåndu-le, am urca ori am fi trași mai în jos ca imagine de țară. Mai bine o lăsăm așa.
Oricum, asemenea clasamente nu sunt literă de evanghelie, nu sunt ghid de umblat prin lume cu treburi serioase. Cåți oameni de afaceri, studenți, turiști se iau după ele pentru a merge undeva să facă bani, studii sau vacanțe. Dar oricåt i-am bănui pe specialiștii (cu sau fără ghilimele) în clasamente că ne privesc „cu ochi păgåni“, aprecierile lor, fondate sau nu, nu-s chiar de colea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane