“Cine îl ia pe Donald Trump drept nebun nu înțelege nimic din istorie”, titra provocator, în toamna lui 2018, Dominique Dewitte, editor al publicației “Express” de la Bruxelles. Pentru că, explică el, “politică rămâne reflexul cel mai pueril și imatur al societății noastre”. Președintele actual al Statelor Unite fuge cât poate de politică și politicianism. El vede America și lumea prin ochii omului de afaceri, adică realist și pragmatic. Îi reușește? Mesajul din acest an asupra Stării Uniunii, la doi ani după preluarea funcției supreme, înclină tot mai mult spre un răspuns afirmativ. Prin discursul său, generos în cifre și argumente, a întărit opinia tot mai răspândită în presă că “revoluția Trump” nu este doar un experiment îndrăzneț iar pentru unii excentric, ci un ferment novator, care capitalizează rezultate pozitive, deocamdata îndeosebi pe plan intern. Discursul sau din acest an s-a vrut a fi unul “federator” și președintele a spus-o în mod explicit: “Împreună, putem rupe cu decenii de impas politic” (îndemn de actualitate actual, într-un moment când controlul Congresului este împărțit între Senat (rep.) și Camera Reprezentanților (dem.).
Piesa de rezistență a Mesajului a fost bilanțul pe doi ani al mandatului prezidențial. Pentru noi, est-europenii, pare să sune mai degrabă a Raport la un Congres de altădată al unui partidul comunist, doldora de realizări și numai “pe alocuri” cu “unele neîmpliniri”. Numai că, spre deosebire de trecutele expuneri triumfaliste, propagandistice și mincinoase din rânduielile comuniste de până mai ieri, Mesajul președintelui Trump este unul adevărat, verificabil și pe care adversarii săi înverșunați, democrații, nu pot să-l conteste, ci doar să ia act. “În Statele Unite este pe cale să se producă un miracol economic”, a proclamat șeful Executivului american. Și a exemplificat: creșterea economică s-a dublat față de 2016, șomajul e cel mai scăzut din ultimii 50 de ani (spulberând noianul de previziuni despre o criză iminentă), 157 milioane de americani lucrează pe piață muncii (fapt fără precedent), impozitele s-au redus masiv, se negociază acorduri internaționale în domeniul schimburilor comerciale, se produce o revoluție energetică (SUA au devenit primul producător mondail de petrol și gaze).
Priorități imediate sunt renovarea infrastructurilor, întărirea arsenalului militar, respectarea de către aliați a angajamentului de sporire a contribuției lor financiare la bugetul NATO, reglementarea costurilor la sănătate și a prețului medicamentelor, combaterea cancerului la copii, eradicarea SIDA în următorul deceniu. Iar în sfera vieții internaționale, evitarea unui “război major cu Coreea de Nord”, revenirea acasă a ostaticilor și încetarea experiențelor nucleare și a lansării experimentale de rachete de către Phenian. După 17 ani de război în Afganistan, trupele americane se vor retrage și se poartă “discuții constructive cu o serie de grupări afgane, inclusiv cu talibani”, diminuarea pericolului terorismului islamic. (Președintele a preferat să omită din expunerea sa alte câteva probleme externe în plină desfășurare precum relațiile cu China și cu Rusia, situația incertă din câmpul controlului înarmărilor).
Un palmares impresionant, pe care republicanii l-au aplaudat la scenă deschisă, iar democrații l-au receptat stânjeniți. Spectrul răsturnării din funcție a președintelui se îndepărtează vizibil iar perspectiva realegerii sale în funcție în 2020 devine tot mai clară.
Și totuși, președintele Trump n-a putut să nu atingă în treacăt și valul de atacuri și șicane dezlănțuite la adresa lui de către adversarii politici interni, din cele mai diverse unghiuri: “Singurele lucruri care pot să ne împiedice sunt războaiele idioate, politica sau anchetele ridicole și partizane”. Adversarii actualei Administrații au fost avertizați. (Magna News.ro)
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane