Dacă aș afla că a apărut o carte intitulată, bunăoară, „Rituri de împerechere la octopodele vertebrate cu dungă aurie din nord-vestul insulelor Galapagos“, dar carte semnată de Mihai Neagu Basarab, aș alerga și aș cumpăra-o, după care aș citi-o pe nerăsuflate și cu nespusă placere. Dr. Mihai Neagu Basarab (MNB) este un aurtor captivant și complex, mereu surprinzător, nu doar «un dramaturg și traducător», cum înduioșător de impropriu (sau ipocrit) e prezentat prin cv-ul de pe coperta a patra a noii sale cărți «In vino nobilitas», apărută la Editura Magic Print. Doar dramaturg și poet? Dar este și prozator, și eseist, (nu știu dacă și poet), și autor de cărți de medicină, yoga, astrologie, homeopatie, iar în urmă cu puțin timp a scris și o încântătoare Cântare a boemei românești în perioada «socialismului românesc multilateral dezvoltat și înaintare spre comunism».
Cartea în discuție acum, despre vinuri și tot ce poate fi atingător de acest subiect (iar la MNB asta înseamnă de fapt orice), este, și ea, o lectură pentru toate tipurile posibile de cititori, indiferent de vârstă, nație, nivel de cultuăa, raporturi cu alcoolul etc. O citești cu delectare nu neapărat papilo-gustativă, ci pentru a afla un noian de lucruri, și nu doar despre vinuri și œnologie. Între multe altele, ce spunea dr. Costică Daniel despre răscoala de la 1907 sau Ceaușescu («Ce poate, săracul, să facă cu atâția comuniști pe capul lui?»), cum ar fi știut ce să voteze Cetațeanul turmentat dacă ar fi știut ce să bea, ce zicea Doamna de Pompadour despre șampanie, că e singura băutură care nu urâțește femeile care abuzează de ea și câte și mai câte.
În ce mă privește, ziarist dependent de actualitatea internațională, aleg din carte, ca enunț magistral, duzina de rânduri care sintetizează subtil și profund șansele de oploșire a României de azi și de mâine în Europa integrată și lumea globalizată. Fragmentul merită reprodus integral, drept care: «Trebuie să înțelegem că dincolo de o limită de care ne apropiem destul de repede nu vom avea voie să mai facem progrese decât prin anumite concerne internaționale, după ce vor fi asimilați în globalizare câțiva mari campioni mondiali din Bordeaux, Toscana etc. cu mari tradiții în vinificație. Deci sau vom merge în sus spre a împlini un frumos destin tragic, sau vom merge în jos, inclusiv stând pe loc, vorba lui nenea Iancu, pentru a ne prabuși din istorie înainte de sfârșitul acesteia, pe ușa din dos. Pentru prima variantă, trebuie să credem în Dumnezeu, neuitând că suntem urmași de daci și de romani, iar pentru cea de a doua este important să nu facem nici un efort semnificativ, trebuie numai să ne lăsăm duși de val în Europa». ?ê?£i autorul se întreabă dacă această dramatică, existențială alternativă, prevăzută de el pentru calea de viitor a vinului românesc în lume nu poate fi luată și ca o parabolă pentru judecarea perspectivelor de supraviețuire a României ca stat și a românilor ca națiune în lumea tot mai încurcată de mâine. («Dacă ce zic aici despre vinuri s-o mai potrivi și-n alte domenii, cu atât mai sublim sau mai trist pentru noi»).
Supraviețuirea noastră începe să devină subiect tot mai frecventat de la o vreme și nu la autori prăpăstioși de duzină, ci la personalități contemporane de seamă, ca Mircea Malița (cartea «Cumințenia pământului. Strategii de supraviețuire în istoria poporului român», sau Nicolae Ecobescu (coordonator al volumelor «România. Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii războiului rece»).
Cât despre vinuri, cartea (autorul ei) spune cât o enciclopedie care însă nu plictisește și un manual practic din care poți fi sigur că vei ieși la capătul lecturii un expert ce va fi feroce invidiat de viitorii tovarăși de pahar. Din paginile cărții, dincolo de tot ce putem afla despre vinuri ca explicații științifice, statistici, date tehnice și sfaturi practice, dar și istorim, medicina, sociologie, anecdotică etc, se poate extrage o listă fabuloasă cu însușirile mirifice ale licorii în chestiune. Dar principala virtute a vinului este cea nominalizată în titlul cărții, este noblețea.
Corneliu Vlad