Home Lumea-i Cum Este Un prim an hiperactiv pentru Trump

Un prim an hiperactiv pentru Trump

DISTRIBUIŢI

Dupa un an de presedintie, Donald Trump nu a demolat Casa Alba, constata, cu falsa naivitate, un comentator vesteuropean. « Ne place sau nu, presedintele american a schimbat profund infatisarea tarii sale in ultimele luni », il contrazicea ziaristul canadian Alexander Panetta, care  sumarizeaza « un prim an hiperactiv pentru Trump ».

Exemple, copioase. Catre sfarsitul anului, a semnat o lege a reformei fiscale care prevede cele mai importante scutiri de impozite din ultimul deceniu si care, intre altele, continua demolarea legii asigurarilor de sanatate a lui Obama (Obamacare). Anterior, presedintele Trump a repus in discutie Acordul de liber schimb nord-american (ALENA), a retras SUA din Parteneriatul transpacific (PTP) si din Tratatul de la Paris asupra climei, iar in tara a aprobat constructia petroductului Keystone XL si a deschis calea forajelor petroliere in rezervatiile de flora din Alaska. A recunoscut Ierusalimul capitala a Israelului, dar, e drept, nu s-a apucat inca de ridicarea zidului la frontiera cu Mexicul.

« Donald Trump a facut multe lucruri », se minuneaza analistul conservator Byron York de la « Washington Examiner ». Dar cum primeste publicul american toate acestea ? Oricum, popularitatea presedintelui, dupa un an de mandat, este cea mai mica din istoria Americii. Istoricul Terry Madonna din Pennsylvania (si nu doar el, desigur) obiecteaza, spunand ca , intr-adevar, « majoritatea istoricilor si ziaristilor nu tin cu Trump, daca e sa fim cinstiti », dar, judecand lucrurile la rece, un cunoscator al istoriei Statelor Unite ar plasa bilantul pozitiv al primului an de mandat prezidential al lui Donald Trump mai sus decat performantele corespunzatoare ale presedintilor Carter, Clinton si Bush-tatal.

« E controversat pentru ca e substantial », explica universitarul Madonna. Atat de substantial incat o ziarista din Belgia, Dominique Dewitte, vede cum « guerrila anti-Obama a lui Trump da un nou chip Americii ». Trump a cam distrus, cu mai multa sau mai putina discretie, mostenirea predecesorului sau Obama in mai putin de un an. Obamacare a fost amputata si diluata, reforma fiscala este cea mai importanta din ultimii 30 de ani, printr-o « revolutie tacuta », seful Casei Albe a numit, in primul sau an de mandat, in sistemul judiciar, mai multi judecatori decat orice alt presedinte in ultimii 100 de ani, a abrogat 67 reglementari ale Administratiei Obama si a suspendat sau amanat alte 1500. Spre deosebire de alti confrati, ziarista belgianca constata relatia favorabila fata de acest proces a publicului, mai corect spus a electoratului favorabil lui Trump, care, de altfel, face exact ce a promis in campania electorala. Esential este ca economia si afacerile merg bine. « Trump oso omprima marca pe Statle Unite si viseaza o noua America conservatoare, in care elita politica traditionala sa fie pusa pe tusa ». Miza este uriasa, dar cam de aceeasi magnitudine si riscurile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.