Incepand cu 29 septembrie, in fiecare luni, la ora 20.45, Romania 1 lanseaza o noua invitatie iubitorilor teatrului de televiziune. -Adio Europa!-, sub indrumarea regizorala si scenografica a lui Tudor Marascu, este ecranizarea, in 12 episoade, a romanului cu acelasi nume de Ion D. Sarbu.
Romanul, de la concepere pana la ecranizare, parca ilustrand realitatea narata, a avut de urmat un drum anevoios. Este scris in perioada 1982-1985, apare de-abia in 1992-1993 si astazi, dupa aproximativ 20 de ani de cand a fost conceput, personaje si realitati de -trista amintire- prind viata in ecranizarea cunoscutului regizor.
I.D. Sarbu, ca destin, se situeaza undeva foarte aproape de epoca pe care o descrie in -Adio Europa!-. Termina cursurile Facultatii de Litere si Filozofie, devenind, la 28 de ani, -cel mai tanar conferentiar din universitatile din Romania-. In 1945 insa, este indepartat din invatamantul universitar, acuzat de -orientari idealiste-, iar din 1957 face sase ani de inchisoare, acuzat de -uneltire contra ordinei sociale- si de -omisiune de denunt-. Opera sa cuprinde lucrari in proza, piese de teatru si corespondenta.
-Adio Europa!- este o opera-document despre perioada comunista din Romania, careia regizorul Marascu ii adauga toate atuurile pentru a o transforma intr-un teatru de televiziune care sa te faca sa te simti participant direct la evenimentele din viata personajelor principale, interpretate de Mircea Diaconu si Dana Dogaru. Distributia impresionanta ii mai cuprinde si pe Victor Rebengiuc, Grigore Gonta, Florin Zamfirescu, Serban Ionescu, Virgil Ogasanu, Dan Condurache, Horatiu Malaele, Mihai Dinvale, Dorel Visan, Dorina Lazar, Tania Popa etc.
De-a lungul celor 12 episoade, rasul se imbina cu plansul, dand nastere unor reactii grotesti, formand in mintea spectatorului, prin prisma propriilor reactii, personaje la fel de grotesti. Este o lume in care duritatea atinge limita absurdului, creata de monstrii lumii comuniste.
Asteptam difuzarea acestui serial in legatura cu care regizorul Tudor Marascu marturisea: -Sper ca acest serial in care rasul se imbina frecvent cu plansul si cu spaima, comedia cu tragedia sa-si gaseasca un public care sa se desparta de trecutul lui razand ingrozit.-
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane