In editia de ieri a cotidianului american -The New York Times- a aparut un amplu material despre spectacolul -Voices of Spring Pas de Deux-, o creatie a celebrului coregraf Frederick Ashton, pusa in scena pentru prima data la New York, avandu-i in rolurile principale pe balerina de origine romana Alina Cojocaru si pe Johan Kubborg, angajati ai Royal Ballet din Londra.
In articolul din cotidianul american, ziaristii au scris despre Alina Cojocaru ca a evoluat cu -viteza, claritate si forta ascunsa sub aparenta fragilitatii-.
Acest duet spectaculos a facut parte dintr-o serie de spectacole ce marcheaza centenarul Sir Frederick Ashton, care vor avea loc in Marea Britanie si Statele Unite.
Coregraf-fondator si director (in perioada 1963-1970) al Royal Ballet, Frederick Ashton a definit -stilul englez- clasic de dans. De la 1949 si pana la sfarsitul anilor *70, el a fost unul dintre coregrafii favoriti ai New Yorkului.
Centenarul Frederick Ashton cuprinde insa si un omagiu organizat in luna iulie de Lincoln Center din New York, ce prezinta patru companii: Birmingham Royal Ballet, Joffrey Ballet, K-Ballet (Japonia) si The Royal Ballet.
Astfel, Baletul Regal din Londra, prezent pentru prima data la New York dupa spectacolul din 1997, a deschis cea de-a doua saptamana a festivalului Lincoln Center cu un spectacol ce a adus in fata publicului creatii diverse.
Printre acestea, o noutate a reprezentat-o -Voices of Spring Pas de Deux- cu Alina Cojocaru in rol principal, pe care Frederick Ashton a creat-o pentru balul din opereta -Liliacul- de Johann Strauss.
-Alina Cojocaru si Johan Kubborg au reusit sa declanseze energia proaspata a unei noi primaveri. Alina are viteza, claritate si forta de otel ascunsa sub aparenta fragilitatii, in timp ce Johan dovedeste pregatirea sa la scoala daneza de dans-, scria autorul materialului din -New York Times- despre prestatia celor doi balerini.
Iata deci ca balerinii romani continua sa straluceasca pe scenele lumii, chiar daca in marea lor majoritate traiesc in Occident.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane