Pentru stagiunea 2005-2006, nationalul clujean si-a propus un adevarat regal teatral, cu proiecte in regia unor grei ai genului precum Mihai Maniutiu, Tompa Gabor si Andrei Serban. Proiectul, intitulat -Mari regizori, mari spectacole-, este pus inca sub semnul intrebarii, din cauza fondurilor pe care teatrul le va primi din partea municipalitatii, doar un sfert din suma propusa (doua miliarde de lei), asa cum a recunoscut directorul Ioan Vartic intr-un interviu acordat pentru -Monitorul de Cluj-.
Si totusi titratul Andrei Serban va incepe lucrul pentru piesa -Purificare- de Sarah Kane, a carei premiera este programata pentru a doua jumatate a lunii august. Potrivit Agentiei Mediafax, regizorul, care a cucerit marile scene de teatru si opera ale lumii, este asteptat la Cluj pe 3 mai.
Creatie-soc
Pentru realizarea acestui spectacol, ce marcheaza revenirea lui Andrei Serban pe o scena romaneasca dupa aproximativ 15 ani, regizorul a optat pentru o echipa formata din Saviana Stanescu – o autoare dramatica stabilita la New York, care semneaza traducerea si adaptarea piesei -, Adriana Grand (scenograf) si Vava Stefanescu (coregraf).
-Purificare- este o opera scrisa de scriitoarea britanica Sarah Kane, care s-a sinucis la varsta de 28 de ani, in 1999, dupa ce a uimit lumea teatrala cu cinci piese. -Purificare- a fost scrisa in 1998 si revazuta de autoare cu putin inainte de sinuciderea sa. Dintre cele cinci creatii, -Purificare- este probabil cea mai socanta, prin violenta afectiva si sexuala a textului.
Andrei Serban a fost prezent si anul trecut la Cluj, pentru o serie de master-classes cu actorii Teatrului National. Pentru 2007, regizorul a fost invitat de Teatrul National din Sibiu sa monteze un spectacol pentru programul -Sibiu – Capitala Culturala Europeana-.
-O scriitoare pentru secolul 21-
Traducerea si adaptarea piesei pe care o pregateste Andrei Serban ii apartine Savianei Stanescu, -o scriitoare a secolului 21-, asa cum a numit-o celebrul Richard Schechner. Nascuta la Bucuresti, scriitoarea are la activ patru carti de poezie si o serie de texte dramatice: -Apocalipsa gonflabila-, -Black Milk- si -Final Countdown-. Piesele sale au fost prezentate pana in prezent in Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Austria, Ungaria, Macedonia si Romania. Printre montarile recente se numara: -Yokastas- (montata la celebrul La MaMa Theater), -Balkan Blues- (Fringe Festival), -Waxing West- si -Lenin*s Shoe- – ambele la Teatrul Lark din New York, acolo unde Saviana Stanescu este scriitor in rezidenta si director al proiectelor de schimburi internationale.
Ultimul ei spectacol, -Pantoful lui Lenin-, montat in luna februarie pe scena teatrului new-yorkez, s-a bucurat de un real succes, criticii considerand ca autoarea pastreaza linia lui Ionesco.