In perioada 19-29 noiembrie, Bucurestiul va gazdui doua festivaluri de film la care vor participa cateva vedete importante din strainatate. Este vorba despre BIFEST 2004 (22-27 noiembrie) – la care actrita Diana Dumbrava a reusit sa obtina confirmarea regizorului Anthony Minghella (-Cold Mountain-), un festival ce urmeaza reteta DaKino – si, respectiv -Unde e iubirea?-, festivalul destinat exclusiv scurtmetrajelor, ce va avea loc in perioada 19-29 noiembrie in foaierul Teatrului National din Bucuresti. Ei bine, la aceasta editie inaugurala, organizatorii, Prima TV si Asociatia pentru Sprijinirea Tinerilor Cineasti, cu sprijinul ANSIT, au confirmat prezenta celebrilor actori Harvey Keitel si Rutger Hauer.
Pe langa aceste vedete, ambele evenimente asteapta alte cateva confirmari importante: John Malkovich (pentru BIFEST), respectiv Ornella Muti si Gerard Depardieu pentru -Unde e iubirea?-
In cadrul festivalului -Unde e iubirea?- – primul festival destinat scurtmetrajelor, ce se va bucura de transmisii televizate la Prima TV – au fost inscrise 150 de filme selectate cu foarte mare atentie de criticul de film Irina Margareta Nistor si de tanarul regizor Constantin Popescu. In afara celor doua personalitati, in organizarea evenimentului s-au mai implicat Dan Badea, Vivi Dragan Vasile, Catalin Saizescu (regizorul filmului -Milionari de weekend-) si Stere Gulea.
Proiectiile filmelor romanesti si straine aflate in competitie vor avea loc in foaierul Nationalului bucurestean intre orele 11.00 si 18.00, ele fiind difuzate intre 19 si 21 noiembrie la Prima TV, intre orele 23.00 si 6.00.
In plus, cele patru tari care se bucura de o reprezentare masiva vor beneficia de cate o zi speciala, in care vor fi prezentate lungmetraje. Astfel, in extrafestival veti putea urmari zile speciale ale Mexicului, Israelului, Marii Britanii si Frantei, pentru ultima fiind asteptat marele actor Gerard Depardieu care, asa cum se stie, filmeaza in Romania serialul de televiziune -Les Rois Maudits- pe platourile Castel Film.
Prima editie a festivalului -Unde e iubirea?- se va incheia pe 29 noiembrie, cu seara de gala unde se vor acorda premii pentru: -cel mai bun actor-, -cea mai buna actrita-, -cel mai bun sunet-, -cea mai buna imagine-, -cea mai buna muzica- si -cel mai bun documentar-.
De asemenea, se vor acorda si cateva premii speciale, unul dintre ele constand in patru zile de filmare cu o camera HDTV ultraperformanta. Marele premiu -Cel mai bun film-, care consta in pelicula in valoare de 3.500 de euro, va fi stabilit atat de catre juriu, cat si de catre telespectatori, care pot vota prin sms pelicula preferata. Pentru cei care vor sa participe la festivalul -Unde e iubirea?- putem adauga faptul ca intrarea este gratuita.
Rutger Hauer si Harvey Keitel – staruri confirmate
Cei doi mari actori care vor sosi la Bucuresti in cursul saptamanii viitoare nu au nevoie de prea multe prezentari. Pe Harvey Keitel – despre care se spune ca ar avea ceva radacini romanesti – l-ati vazut inca din primele filme ale lui Martin Scorsese: -Mean Streets- (1973) sau -Taxi Driver- (1976). Au urmat: -The Duellists- (1997) in regia lui Ridley Scott, -The Last Temptation of Christ- (Scorsese/1988), -Reservoir Dogs- (1992) in regia celebrului Quentin Tarantino, -Bad Lieutenant- (Albert Ferrara/ 1992), -The Piano- (1993) sau -Sister Act- (1995). In acest moment, Keitel apare in distributia a numai putin de sapte filme precum: -The Swedish Job-, -The Gipsy*s Curse-, -National Treasure- sau -Go Go Tales-.
De partea cealalta, olandezul Rutger Hauer este la a doua vizita in Romania, dupa ce a participat si la TIFF, el avand la activ o cariera la fel de bogata. Primul rol important s-a petrecut in -Blade Runner- (1982), Hauer devenind astfel un actor interesant pentru publicul american. In acelasi an a jucat si in -Inside The Third Reich-, dupa care au urmat: –Wanted: Dead or Alive- (1987), -Blind Fury- (1990), -Surviving the Game- (1993) sau -Confessions of a Dangerous Mind- (2002). Si el apare in cateva filme ce urmeaza sa fie lansate, precum: -Dracula III: The Legacy-, -Batman Begins- sau -Mirror Wars: Reflection One-.
Pe langa cei doi, organizatorii festivalului o mai asteapta si pe actrita italiana Ornella Muti – votata -cea mai frumoasa femeie din lume- in editia revistei -Class- din 1994.
Din filmografia Ornellei Muti putem aminti: -La Moglie piu Bella- (1970/regia Damiano Damiani), -Appassionata- (1974/regia Gialuigi Calderone), -La Vita e Bella- (1979/regia Grigori Chukhraj) sau -Cronaca di una morte anunciata- (1987).
Irina Margareta Nistor: -Avem de-a face cu filme noi, care nu au fost prezentate la Anonimul sau DaKino-
Pentru a afla mai multe detalii despre productiile selectionate la aceasta prima editie a festivalului -Unde e iubirea?- am apelat direct la sursa, adica la doamna Irina Margareta Nistor, cea care, alaturi de regizorul Constantin Popescu, s-a ocupat de selectionarea filmelor finaliste.
-Filmele selectionate in festival sunt extrem de variate. Sunt filme din Europa, America de Sud, America de Nord, Asia, mai putin Africa.
Intre regizorii romani se distinge Tibi Iordan, cu scurtmetrajul -Mobilul-, un film foarte interesant. Ceea ce atrage atentia este ca avem de-a face cu filme noi care nu au mai fost prezentate nici la Anonimul, nici la DaKino. De asemenea, un film demn de mentionat este cel al lui Ovidiu Georgescu -99% Bucuresti-, realizat dupa un text de Horia Roman Patapievici.
Sunt si foarte multe filme israeliene anul acesta in festival, mai precis sapte filme, asta in conditiile in care am aflat ca in Israel exista 300 de scoli de cinematografie insumand 11.000 de studenti, insa productia anuala de film se ridica la doar trei-sase pelicule. Mexicul este foarte bine reprezentat la actuala editie, unul dintre cele mai reusite filme fiind -Soarta uratei de care nu-i pasa frumoasei-. Nu lipsesc nici o serie de filme prezentate la Cannes la sectiunea de scurtmetraj, dintre care unul dintre cele mai valoroase este -Handicap-. In programul festivalului vor mai fi incluse atat filme experimentale, cat si filme de desene animate.
Originalitatea acestui festival consta intr-o inedita preselectie de scenarii care a avut deja loc, castigator fiind proiectul -Tutunul dauneaza grav sanatatii-. Filmul urmeaza sa fie supervizat de Gigi Dragan Vasile si realizat pana la inceputul festivalului.