Acum exact un an, la Astra Film Fest de la Sibiu, Dumitru Budrala isi prezenta in premiera absoluta documentarul -Blestemul ariciului-, un road-movie ce urmareste un grup de rromi in peregrinarea lor de la un sat in altul, in plina iarna, incarcati cu maturi si cosuri de vanzare.
De atunci, filmul a participat la peste 20 de festivaluri, premiera internationala avand loc la cel mai important eveniment al filmului documentar din lume, IDFA de la Amsterdam.
Ei bine, iata ca acum, la un an de la premiera, filmul lui Budrala continua sa impresioneze Europa, inregistrand un nou succes.
De aceasta data, -Ariciul- lui Budrala i-a impresionat pe Julian Alvarez, Josetxo Cerdan si Joaquin Romaguera, membrii juriului editiei din acest an a Festivalului Docupolis de la Barcelona. Cei trei au vrut sa recompenseze filmul romanesc -pentru valoarea sa antropologica si pentru capacitatea de a infatisa o comunitate cu o forta vitala enorma-, acordandu-i astfel premiul pentru -Cel mai bun documentar- al editiei. Marele premiu Docupolis, in valoarea de 6.000 de euro, i-a revenit insa filmului spaniol -Los hermanos Oligor-.
Dupa acest nou succes, filmul lui Budrala va fi prezentat la Festivalul International Balkan Blackboxdoc de la Berlin si la DokMa din Maribor, tot luna viitoare fiind programata si premiera bucuresteana, ce va fi gazduita de Institutul Cultural Roman.
-Un film adevarat despre rromi-
Povestea acestui parcurs european al filmului lui Budrala a inceput cu recenziile specialistilor care l-au vazut la festivalul de la Sibiu.
Cu toate acestea, construirea acestui film nu fost deloc usoara, unele lucruri suprinzandu-l chiar si pe regizorul sibian. -Se pare ca acest film comunica si are calitati de noutate, de originalitate atat in lumea academica, cat si in industria de film. Un documentarist olandez a spus, dupa ce a vazut filmul nostru, ca in sfarsit a vazut un film adevarat despre rromi. Exista stereotipiile despre tigani, conform carora ei sunt fie inapoiati, fie nenorociti, fie foarte periculosi. La cealalta extrema avem imaginea romantica a reprezentantilor unei culturi exotice. In filmul meu, ei sunt oameni pur si simplu, iar totul este real. Despre unele lucruri mi-a venit si mie greu sa cred ca exista cu adevarat-, ne-a declarat Dumitru Budrala.
Material didactic universitar
Pentru realizarea unei abordari cat mai complexe, regizorul sibian a avut nevoie de o cercetare amanuntita, la care s-au adaugat circa doi ani de filmari si o sumedenie de experiente si trairi personale. Ulterior, materialele obtinute in urma cercetarii lui Budrala au fost publicate in revista -Gypsy Lore-, redactorii revistei spunand ca despre comunitatea de rromi tratata de regizor nu prea exista cercetari. De aici, a urmat maratonul de festivaluri, filmul fiind prezentat in Olanda, Grecia, Elvetia, Estonia, Ungaria, Marea Britanie, Republica Moldova, Spania, Suedia, Macedonia, Uganda, Slovenia, Brazialia si Germania.
Pe langa acest maraton al manifestarilor dedicate filmului documentar, -Blestemul ariciului- a fost solicitat si ca material didactic universitar, printre institutii numarandu-se Universitatea -Babes-Bolyai-, University Collage (Londra), Central European University (Budapesta), Institutul Max Plankt (Halle/ Germania) si Deakin University (Australia).