Home Monden Asociatia Cineastilor din Romania acuza: -Cinematografia romana este profund corupta, clientelara si...

Asociatia Cineastilor din Romania acuza: -Cinematografia romana este profund corupta, clientelara si subordonata politicului!-

DISTRIBUIŢI

Nici n-au trecut doua luni de la scandalul privind filmul -Orient Express-, in regia lui Sergiu Nicolaescu, trimis la categoria -cel mai bun film strain- de la premiile Oscar fara sa aiba in palmares vreo performanta notabila, si iata ca membrii Asociatiei Cineastilor din Romania ataca din nou, de aceasta data fiind vorba de o decizie a Ministerului Culturii si Cultelor si a Centrului National al Cinematografiei, prin care se vor finanta inca 10 filme fata de lista initiala, alcatuita in urma concursului de scenarii. In vizorul acestui protest se afla atat Ministerul Culturii si Cultelor sau CNC, precum si Sergiu Nicolaescu, Dinu Sararu sau Corneliu Vadim Tudor.

Intr-un comunicat oficial primit ieri la redactie, Asociatia Cineastilor critica vehement coruptia si clientelismul politic din cinematografia autohtona.

Protestul facut public in cursul zilei de ieri este semnat de numai putin de 27 de regizori, printre care se numara: Alexandru Solomon, Andreea Paduraru, Andrei Gorzo, Catalin Mitulescu, Cornel Porumboiu, Cristian Mungiu, Cristian Nemescu, Dinu Tanase (Uniunea Producatorilor de Film), Hanno Hofer, Nae Caranfil, Radu Muntean, Titus Munteanu, Tudor Giurgiu sau Valentin Hotea. Aceste nume grele ale cinematografiei romanesti, printre ei aflandu-se regizorii premiati in cursul acestui an la festivalurile internationale de film, contesta decizia Comisiei de selectie a proiectelor cinematografice din 20.10. 2004, comisie din care au facut parte Radu F. Alexandru, Ioan Carmazan, Florin Mihailescu, Dinu Tanase si Bogdan Dumitrescu, prin care s-a suplimentat lista finantarilor cu inca 10 proiecte.

Lipsa unui nou concurs si incalcarea regulamentelor

Dar iata ce contesta Asociatia Cineastilor:

-Noi, urmatorii cineasti romani (cei 27 – n.r.), aducem la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Ministerul Culturii si Cultelor si Centrul National al Cinematografiei au hotarat sa finanteze suplimentar 10 proiecte de film de lung-metraj fara a organiza o noua sesiune de concurs, conform legii si regulamentelor in vigoare.

Reamintim ca in urma concursului organizat de catre CNC in luna iunie au fost declarate castigatoare 10 proiecte de film de lung-metraj, iar judecarea contestatiilor depuse de participanti s-a solutionat la vremea respectiva cu finantarea unui singur proiect suplimentar, cel al regizorului Cristi Puiu.

Desi a anuntat oficial si public ca nici o alta contestatie nu a fost solutionata favorabil, MCC si CNC revin, la peste doua luni de la termenul-limita prevazut in regulament, si decid, fara nici un temei legal, finantarea suplimentara cu sume de ordinul zecilor de miliarde de lei, a unui numar de inca 10 proiecte, anuntate de catre CNC a fi proiectele clasate la concursul din iunie pe locurile 11 – 20-.

Locul 13 inlocuit cu locul 21! Sergiu Nicolaescu – cinci proiecte in doua sesiuni!

-La o verificare sumara, nici macar aceasta explicatie nu se dovedeste a fi adevarata: proiectul aflat initial pe locul 13, conform ierarhiei comunicate oficial de CNC, <Dimineata iubirii>, regia Nicolae Corjos, a fost omis pentru a face loc proiectului de pe locul 21, <Candele de zapada>, scenariul Corneliu Vadim Tudor.

Pe langa Corneliu Vadim Tudor, alti beneficiari ai finantarii fara concurs sunt Dinu Sararu si Sergiu Nicolaescu. Sergiu Nicolaescu devine astfel primul regizor care reuseste in epoca ONC/CNC sa castige doua proiecte de lung-metraj intr-o singura sesiune, ajungand la cifra de cinci proiecte adjudecate in doua sesiuni consecutive de concurs in calitate de regizor, scenarist sau producator. Suma totala alocata proiectelor lui Sergiu Nicolaescu ar putea depasi, dupa decizia recenta a CNC si MCC, suma de 30 miliarde de lei.

Precizam ca CNC si MCC au ales sa nu faca publica din proprie initiativa aceasta decizie importanta (datata 20.10.2004) preferand sa inceapa derularea finantarii proiectelor si sa puna astfel opinia publica in fata faptului implinit.-

Decizia MCC si CNC – imorala si inacceptabila

-MCC si CNC renunta astfel la bruma de corectitudine de fatada si la mimarea respectarii regulamentelor in vigoare, confirmand prin actiunea lor un adevar trist: cinematografia romana de astazi este profund corupta, clientelara si subordonata politicului, iar cei care si-au repartizat cu generozitate fonduri publice vreme de patru ani de zile au decis sa-si faca un ultim cadou din banii statului, dispretuind total o lege pe care ei insisi au elaborat-o.

In situatia de fata, consideram ilegala, imorala si inacceptabila decizia MCC si CNC si cerem revocarea de urgenta a acestei masuri abuzive- – Asociatia Cineastilor/2 decembrie.

Asa cum spune si Tudor Giurgiu, acest protest -este o incercare a noastra, a oamenilor de film, de a face curatenie in cinematografia romaneasca. Nu stim in ce masura vom reusi sa resuscitam acest sistem bolnav, dar protestul este un gest necesar, pentru ca toti ne dorim un sistem mai curat si mai normal-…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.