La cea de-a 77-a editie a premiilor Oscar ce se va desfasura anul viitor pe 27 februarie la Kodak Theatre din Hollywood, Romania isi incearca norocul la categoria -Cel mai bun film strain- cu pelicula -Orient Express- regizata de Sergiu Nicolaescu.
In ciuda bugetului impresionant si a distributiei de cinci stele – Maia Morgenstern, Daniela Nane, Dan Bittman, Sergiu Nicolaescu, Diana Dumbrava – -Orient Express–ul celebrului regizor roman este contestat vehement de Asociatia Cineastilor din Romania, din care fac parte regizori precum: Tudor Giurgiu (directorul TIFF), Radu Muntean, Hanno Hofer, Cristian Mungiu sau Valentin Hotea.
Lansat oficial pe 24 septembrie in mai multe cinematografe din tara, filmul lui Sergiu Nicolaescu a acumulat pana in prezent incasari de aproximativ 1,7 miliarde de lei, fiind vazut de 30.523 de spectatori. Astfel, in urma acestor date, publicate pe site-ul www.cinemagia.ro, filmul -Orient Express- ocupa pozitia a sasea in box-office-ul romanesc, in perioada 4-10 octombrie.
In ciuda promovarii agresive, desemnarea filmului -Orient Express- drept nominalizarea Romaniei la preselectia pentru categoria -Cel mai bun film strain- de la premiile Oscar este contestata de Asociatia Cineastilor din Romania.
Intr-un comunicat de presa primit in cursul zilei de ieri la redactie, Asociatia Cineastilor din Romania explica motivele pentru care -Orient Express- nu ar fi trebuit trimis la aceasta competitie, tragand astfel un semnal de alarma pentru nominalizarile viitoare.
-Decizie scandaloasa si imorala-
Pentru a intelege mai bine protestul tinerilor regizori, ne-am hotarat sa redam intergral continutul comunicatului oficial:
-Asociatia Cineastilor din Romania denunta desemnarea filmului <Orient Express>, regia Sergiu Nicolaescu, drept nominalizarea Romaniei la preselectia pentru Premiul Oscar – categoria -cel mai bun film strain- – si o considera o decizie scandaloasa si imorala.
Selectia a fost realizata la cererea CNC (Consiliul National al Cinematografiei – n.r.) de uniunile si asociatiile de creatori si profesionisti, intre care amintim: Uniunea Cineastilor, UARF, UPFAR (Uniunea Producatorilor), Asociatia Cineastilor si o alta asociatie-fantoma condusa de regizorul Andrei Blaier, despre a carei activitate nu stim mare lucru.
Alegerea <Orient Express>, un film fara nici un fel de performante internationale, in detrimentul unor filme ca <Niki Ardelean, colonel in rezerva> (prezentat la Cannes), <Maria> (premii la Locarno) sau <Examen> (selectionat in alte festivaluri), descrie cum nu se poate mai bine restauratia din cinematografia romana: din interes, asociatii de cineasti sau, mai degraba, de fosti cineasti lingusesc fara rusine pe mai-marii zilei, cu speranta ca vor fi recompensati cu ceva fonduri pentru supunerea de care dau dovada.
Dupa desemnarea lui Sergiu Nicolaescu drept castigator la ultimul concurs organizat de CNC, cu incredibila nota de 10 pe linie, aceasta noua dovada de slugarnicie nu face decat sa confirme ca cinematografia romana este in continuare prizoniera deciziilor arbitrare si a bunului plac a mai-marilor zilei.
Asociatia Cineastilor din Romania protesteaza impotriva acestei decizii si militeaza in continuare pentru modificarea Legii cinematografiei, independenta CNC si organizarea unui sistem care sa promoveze filme cu rezultate palpabile pe plan intern sau international.
Asociatia Cineastilor din Romania – intre membrii fondatori: Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Radu Muntean, Hanno Hofer, Valentin Hotea s.a.-
-Riscam sa fim luati drept neseriosi!-
In mod firesc, dupa primirea acestui comunicat oficial, i-am contactat telefonic pe doi dintre membrii Asociatiei Cineastilor din Romania pentru a afla care este parerea lor despre modul in care s-a luat aceasta decizie si, de ce nu, pentru a vedea ce sanse are Romania la categoria -Cel mai bun film strain-. Atat Tudor Giurgiu (directorul TIFF), cat si Cristian Mungiu cred ca participarea Romaniei este una formala, insa sunt de parere ca nominalizarea unui film care nu are performante internationale nu este justa.
-Este inadmisibil sa trimiti la Oscar un film lansat in urma cu doar o saptamana, un film fara cariera practic. Nu discutam aici cat de bun sau cat de prost este filmul. Moral era sa plece un film cu potential, care sa aiba deja un palmares international. Asa, riscam sa fim luati drept neseriosi!
Oricum, protestul nostru nu vine decat sa traga un semnal de alarma la adresa unor practici care se perpetueaza in cinematografia romaneasca. Filmul va pleca oricum, dar ceea ce ne dorim este ca macar pe viitor aceste greseli sa nu se mai repete!-, ne-a declarat regizorul Tudor Giurgiu.
De partea cealalta, Cristian Mungiu considera ca Romania inca nu are fata de Oscar, insa crede ca un film pe care scrie -Selectionat la Cannes- are sanse mai mari decat unul abia lansat.
-Cred ca ar fi trebuit ales filmul cu cele mai respectabile performante pe plan international in decursul anului precedent. Participarea Romaniei e oricum o chestiune formala. Deocamdata, nu avem nici o sansa nici macar la o nominalizare intre ultimii cinci, pentru ca lucrurile astea se construiesc in timp, cu investitii mari si un lobby sustinut. Cu toate acestea, daca trimiti un film pe care scrie: -Selectionat la Cannes-, exista sanse sa se uite cineva la el. Or, sa trimiti un film despre care nu poti sa spui deocamdata decat ca a avut premiera la Patria, in Bucuresti, inseamna sa-ti asumi riscul ca nu-l va vedea nimeni. Oricum, e cinstit sa spunem ca, indiferent de alegere, Romania nu ar fi avut nici o sansa, nici macar la selectia in ultimii cinci, dar alegerea filmului care reprezinta tara poate sa duca la o reprezentare onesta si de bun-simt sau te poate face de ras-, ne-a declarat Cristian Mungiu.
In ciuda acestui protest, -Orient Express- nu mai poate fi intors! Cat despre sanse, ramane de vazut…