Home Monden -Badia- Maftei – o stea la poarta Raiului

-Badia- Maftei – o stea la poarta Raiului

DISTRIBUIŢI

19 octombrie 2006! Romanii se pregatesc de integrarea in Uniunea Europeana, cu o carte de vizita chelita de repere, valori si personalitati autentice. In centrul Capitalei, stafful postului public de televiziune pregateste ultimele detalii ale show-ului -Mari Romani-. O dezbatere-maraton prin care cetatenii urmeaza sa afle cine este cel mai mare roman. Ceva mai incolo, la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central -Carol Davila-, cultura isi pregateste hainele de doliu. A mai cazut o stea. Una autentica, ce nu are nevoie de topuri sau dezbateri. Ernest Maftei sau -Badia-, asa cum il alintau apropiatii, s-a ridicat la cer, la varsta de 86 de ani, fiind rapus de un cumplit cancer pulmonar.

Odata cu aceasta disparitie, cinematografia si teatrul au ramas fara culoare, fara pitoresc, fara o prezenta care a incantat generatii intregi de romani mai bine de 50 de ani.

-A murit ca un pui in somn-

Potrivit declaratiilor lui Ioan Sarbu, comandantul unitatii medicale a Spitalului Militar, citate de Mediafax, Badia -a murit ca un pui in somn, avand fiul alaturi de el, la 5.10-. El a adaugat ca actorul -era un om vesel si optimist, in pofida suferintelor pe care le masca extraordinar-.

Ernest Maftei a fost diagnosticat cu cancer pulmonar in vara acestui an, la Spitalul Fundeni din Capitala. In ciuda terapiilor specifice, starea sa de sanatate nu s-a ameliorat. Pe langa cancerul pulmonar, Badia mai avea o suferinta respiratorie, asociata cu o suferinta cardio-vasculara si cu un diabet zaharat de care nu a stiut.

Tinerete haituita

Nascut la 6 martie 1920, in comuna Prajesti de langa Bacau, Ernest Maftei a debutat devreme in zona artistica, scriind versuri la revista -Liliacul-, editata la Scoala Normala din Bacau.

La 17 ani, el intra in Fratia de Cruce a acestei scoli, devenind lider. In 1938, este inchis in lagarul de la Vaslui, pentru cinci luni, in timpul mandatului lui Armand Calinescu.

Intre 1941 si 1945, studiaza la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica din Iasi. Apoi, urmeaza perioade de detentie la Galati, Jilava si Vacaresti. In acest timp, este judecat de patru ori pentru apartenenta la Miscarea Legionara, fiind achitat de tot atatea ori. Dupa razboi, devine somer, fiind haituit pentru tineretea sa legionara. Apoi, joaca la Teatrul Poporului, sub numele de Erma Valahul si refuza Meritul Cultural clasa I pentru a nu fi deconspirat.

200 de roluri de film

In 1954, Ernest Maftei patrunde in cinematografie, unde avea sa inregistreze un palmares extraordinar: 200 de roluri. La inceput, joaca in -Desfasurarea- (1954), -Valurile Dunarii- (1959), -Tudor- (1962), -Neamul soimarestilor- (1964) si -Reconstituirea- (1968).

Urmeaza o serie de exceptie cu aparitii in: -Dincolo de nisipuri-, -Stefan cel Mare-, Osanda-, -Vald Ţepes-, -Ciresarii-, Drumul cainilor-, -Iarba verde de acasa-, -Prin cenusa imperiului-, -Ultima noapte de dragoste- sau -Dumbrava minunata-, lucrand cu regizori celebri, precum Lucian Pintilie, Dan Pita, Geo Saizescu, Sergiu Nicolaescu sau Mircea Dragan. In ultimii ani, el a jucat in -Modigliani- si -Pacala se intoarce-. Pe scenele de teatru, el a jucat la Bacau, Pitesti si in Capitala, la Teatrul de Comedie si Teatrul Giulesti.

Ieri, o cariera de mai bine de 50 de ani s-a oprit. Din acel moment, -Badia- Maftei a intrat in istoria celor mai importante personalitati culturale romanesti. Indiferent de topuri, dezbateri sau clasamente, Ernest Maftei a fost un mare roman…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.