In perioada 4-10 septembrie, Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania (UPFAR – ARGOA) si Consiliul Judetean Constanta organizeaza prima editie a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti (IPIFF), un eveniment ce-si propune sa abordeze fenomenul cinematografic dintr-o perspectiva mai putin discutata: productia de film si oamenii angrenati in aceasta zona. Festivalul are un caracter competitiv, valoarea premiilor ridicandu-se la circa 10.000 de euro.
In seara inaugurala, la Arenele Tomis va fi proiectat filmul -Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii-, in regia lui Catalin Mitulescu, care a obtinut premiul pentru -Cea mai buna interpretare- la editia din acest an a Festivalului International de Film de la Cannes. Pe parcursul festivalului, filmele vor fi proiectate la Glendale Cinema Tomis Mall, Cinema Studio si Arenele Tomis.
Avanpremiere in competitie
Pentru acest debut, festivalul propune o sectiune competitiva dedicata celor mai recente productii de lungmetraj romanesti, sectiune ce va cuprinde doua avanpremiere nationale – -Happy End- (regia Radu Potcoava) si -Dragoste Pierduta- (regia Petre Nastase), precum si pelicule de succes, cum ar fi -Legaturi bolnavicioase-, -A fost sau n-a fost?- si -Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii-. Potrivit organizatorilor, in afara lui Corneliu Porumboiu, care nu este in tara, toti ceilalti producatori romani se vor afla la festival. Pentru lungmetraj se vor acorda premiile: Trofeul -Marii Negre- (3.000 de euro) si -Cea mai buna regie- (2.000 de euro). Pana in prezent, din juriul acestei sectiuni fac parte Alexandru Tocilescu si Cristian Tudor Popescu, urmand sa mai fie anuntati alti trei membri.
Pe langa lungmetraj, vor exista si doua sectiuni destinate scurtmetrajelor de fictiune si documentar, unde vor concura filme precum -Marilena de la P7-, in regia regretatului Cristian Nemescu, -Lampa cu caciula- (regia Radu Jude), -Iubire de-o noapte- (Florin Kevorkian), -Evadare din trup – Sever Frentiu- (Laurentiu Damian) si -Cate ceva despre Regina Maria- (Sorin Iliesiu). La final, se vor acorda doua premii pentru fictiune si documentar in valoare de 1.000 de euro fiecare. In plus, vor mai fi acordate si doua premii de excelenta.
Premiere straine si traininguri de productie
In afara sectiunilor competitive, organizatorii le propun cinefililor sectiunea -Panorama-, in cadrul careia vor fi prezentate pelicule straine recente ce nu vor aparea prea curand in salile de cinema.
Lista avanpremierelor contine filmele -Tideland- (regia Terry Gilliam), -Transylvania- (regia Tony Gatlif) si -The Lost City-, un film regizat de Andy Garcia, care nu va ajunge probabil niciodata intr-un cinematograf din Constanta.
O noutate absoluta a festivalului este trainingul de productie de film, organizat cu sprijinul organizatiei britanice New Producers Alliance. Cursurile vor fi sustinute de Anita Lewton si vor acoperi temele: dezvoltare de scenarii si proiecte, trecerea de la scurt la lungmetraj, finantare, programare, vanzari si distributie.
Gala de decernare a premiilor IPIFF 2006 va avea loc pe 10 septembrie, la Teatrul National Constanta, cu incepere de la ora 19.00. Festivitatea va fi urmata de un recital sustinut de trupa franceza Nadara, care a asigurat coloana sonora a filmului -Transylvania-, si de spectacolul -Satra-, prezentat de Ansamblul muzical-coregrafic -Copiii Soarelui- din Chisinau.