Home Monden -Chicago- – magia Broadway in varianta romaneasca

-Chicago- – magia Broadway in varianta romaneasca

DISTRIBUIŢI

Indrazneala, risc, provocare, asteptari, aproape un an de pregatiri, o investitie de circa 1,5 milioane de euro, o echipa de productie spaniola si o distributie de zile mari, din care fac parte Maia Morgenstern, Stefan Banica Jr, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Carmen Ionescu, Anca Turcasiu, Andrei Duban, Silviu Biris, Ioan Andrei Ionescu si Radu Captari… Cam asa arata in linii mari provocarea primului musical de calibru produs vreodata pe o scena de teatru din Romania. Nici nu se putea altfel, pentru ca, daca ne gandim ca -Chicago- are la activ 11 nominalizari la premiile Tony in 1976, sase premii Tony castigate in 1997 si sase premii Oscar pentru adaptarea hollywoodiana (2003), aproape ca nu mai este nevoie de nici un argument suplimentar.

Cu o saptamana inainte de premiera, echipa acestui spectacol grandios a acceptat sa se intalneasca cu presa pentru a dezvalui amanunte interesante despre aceasta premiera romaneasca.

Desi la un moment dat se parea ca proiectul nu va vedea niciodata luminile scenei de la TNB, insistenta actorilor, la care s-a adaugat renegocierea contractului dintre partea romana si cea spaniola, a dus la continuarea pregatirilor pentru montarea celebrului -Chicago- in Romania.

La inceput a fost… intamplarea

-Asa cum se intampla de fiecare data, totul a plecat de la o intamplare. La prima mea vizita in Romania, m-am indragostit imediat de actorii romani. Intamplarea a facut ca, la intoarcerea mea la Madrid, sa-mi dau seama ca si Ricard a fost in Romania in acelasi timp, desi nu am stiut unul de celalalt-, a declarat producatorul spaniol Raul Berge Vega. -Asa ne-a venit ideea sa facem un musical aici. E adevarat, la un moment dat am avut probleme de productie, insa ne-am simtit obligati moral fata de toti cei implicati in acest proiect si am continuat. Stim ca vom pierde bani, aproape sigur, insa vrem sa aducem aici o noua forma de teatru-, a adaugat acesta.

Monica Davidescu si Ilinca Goia – motorul productiei

In momentul in care productia intrase in impas (in iarna anului trecut), echipa spaniola a fost sprijinita de actorii romani. -In acele momente grele, Monica Davidescu si Ilinca Goia, impreuna cu Anca Turcasiu, ne-au ajutat constant. Cele trei actrite nu au obosit niciodata si ne-au ajutat sa ducem acest vis la bun sfarsit. Pentru mine, sa montez <Chicago> nu mai prezenta nici un interes, daca nu era vorba de ceva diferit. Asta am facut aici-, a mai spus Raul Berge Vega.

In completare, regizorul Ricard Reguant a spus: -Din pacate, lipsa unei scoli de teatru musical in Romania este o carenta grava pentru oricine incearca sa monteze un astfel de spectacol. Din fericire, profesionalismul actorilor a reusit sa compenseze aceasta problema. In plus, coregrafa Ana Eva Cruellas a reusit sa creeze acea grandoare a spectacolelor lui Bob Foss (cel care a transformat piesa in vodevil – n.r)-.

Bilete de trei ori mai ieftine decat la Londra

Intrebat despre costurile acestei productii, Ricard Reguant a continuat: -Bugetul acestui spectacol este de 1,5 milioane de euro. Din acesti bani, 400.000 de euro inseamna partea tehnica, 500.000-600.000 de euro intra in productie si tot 500.000-600.000 de euro inseamna publicitate. Cat despre bilete, un spectacol de acest gen este destul de scump. Spre exemplu, la Londra, spectatorii platesc 60 de lire sterline pentru <Chicago>. Aici vor costa de trei ori mai putin, si asta datorita sprijinului Teatrului National care ne ofera sala-. In completare, reprezentantul Teatrului National a spus ca pentru productia -Chicago-, a carei premiera va avea loc duminica, 25 septembrie, de la ora 19.00, pretul biletelor oscileaza intre 20 lei noi si 130 lei noi. -Contractul este semnat pentru doua stagiuni, in program de doua reprezentatii pe saptamana, in pricipiu marti si duminica. Evident, in functie de programul Salii Mari, poate vom realiza chiar trei montari pe saptamana. Cert este ca intelegerea a fost realizata pe numar fix de reprezentatii-, a declarat domnul Vanatoru.

Maia Morgenstern: -Ma aflu, daca nu acasa, cel putin foarte aproape-

Daca in cazul teatrului de opereta protagonistii sunt cantareti, la musical, ei sunt actori, fapt subliniat si de Dan Ardelean, regizorul muzical al spectacolului. -In cazul musicalului, textul este foarte important. De aceea se opteaza pentru actori care canta, si nu pentru cantareti care joaca.

Este un lucru de care vreau sa se tina cont in momentul in care va fi vazut spectacolul. Cu toate acestea, interesul actorilor pentru partile vocale compenseaza lipsa de educatie muzicala-, a spus Ardelean. Pentru Maia Morgenstern, rolul -matroanei- Mama Morton constituie o revenire la spectacolele de revista in care juca acum 26 de ani la Teatrul Evreiesc de Stat.

-Mi-a fost greu sa reiau, dupa o perioada in care totul a inghetat brusc. Nu am pretentia ca sunt cantareata sau dansatoare, insa am incercat cu incredere sa ma apropii de aceste forme de exprimare artistica. Revin cu drag in acest gen si ma aflu, daca nu acasa, cel putin foarte aproape.

Ma aflu intr-un colectiv artistic extraordinar, sunt provocata, emotionata si astept cu incredere premiera-, a declarat Maia Morgenstern.

Stefan Banica Jr: -Spectacolul necesita un singur lucru – performanta!-

De partea cealalta, Stefan Banica Jr – interpretul lui Billy Flynn, rol pe care il va imparti cu Andrei Duban – a tinut sa puncteze diferentele dintre un spectacol de pe Broadway si aceasta productie: -Este o provocare, un gen care nu s-a mai facut in Romania la acest nivel. Cu toate acestea, spectacolul necesita un singur lucru: performanta! Nu va fi un spectacol chiar la nivel de Broadway, ci unul romanesc, cu posibilitatile pe care le avem. Acolo exista actori specializati pe musical. Am vazut <Chicago> si in Statele Unite, si in Marea Britanie, iar daca spectatorii romani se asteapta sa vada un spectacol ca pe Broadway, va trebui sa mai astepte putin-. Celalalt -Billy Flynn-, Andrei Duban, a mai destins putin atmosfera, spunand ca intre el si Banica Jr nu va exista o rivalitate, ci o competitie creativa: -Mi-ar placea sa vedeti ambele variante, si cea cu Stefan, si cea cu mine. Sper sa fie o competitie creativa. Voi veni la toate spectacolele lui si sunt convins ca nu ne vom copia unul pe celalalt. Aici nu mai este o chestiune de mandrie si orgoliu, ci strict de performanta!-

Acestea fiind zise, nu va ramane decat sa va procurati un bilet pentru marea premiera care va avea loc duminica viitoare, la Teatrul National -I.L Caragiale-, de la ora 19.00…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.