In perioada 27 octombrie-5 noiembrie va avea loc cea de-a 28-a editie a Festivalului Filmului Mediteranean de la Montpellier, un eveniment ce prezinta anual cele mai recente productii din zona mediteraneana, din Portugalia si pana la Marea Neagra.
La aceasta editie au fost selectate 252 de filme, 113 fiind inscrise in sectiunile oficiale de fictiune, scurtmetraj si documentar. Premiile festivalului depasesc 80.000 de euro.
Singurul regizor inscris in competitia pentru trofeul Antigona de Aur (in valoare de circa 50.000 de euro) este Radu Muntean, cu cel de-al doilea lungmetraj din cariera, -Hartia va fi albastra-.
El va concura la sectiunea -Competitia de lungmetraj- alaturi de alte 11 productii din Croatia, Bosnia si Hertegovina, Franta, Spania, Israel, Italia si Maroc. Filmul sau va fi proiectat la Salle Pasteur in zilele de 29 octombrie si 1 noiembrie. Aceasta sectiune va fi jurizata de Myriam Mezieres, Alain Beverini, Jaques Boudet, Andre Centerick si Gianfranco Mingozzi.
Panorama lui Nemescu si Pintilie
Alte doua filme romanesti, medium-metraje de aceasta data, se regasesc pe tabloul sectiunii -Panorama-. Este vorba despre -Tertium non datur- in regia lui Lucian Pintilie si -Marilena de la P7- in regia regretatului Cristian Nemescu. Ambele filme vor fi proiectate pe 28 si respectiv 30 octombrie, la Centre Rabelais. La aceasta sectiune mai sunt incluse alte 16 filme.
Cea de-a doua prezenta romaneasca intr-o sectiune competitiva este cea a lui Radu Jude, care a intrat in competitia scurtmetrajelor cu filmul -Lampa cu caciula-. Filmul sau va fi proiectat pe 28 octombrie si 3 noiembrie la Salle Pasteur. In cadrul festivalului, Radu Jude participa si la sectiunea -aide-, cu proiectul -Principiile lui Miriam Velicanu-.
In sfarsit, ultima prezenta romaneasca din festival este la sectiunea -Panorama documentar-, unde il regasim pe Gheorghe Sfaiter, cu filmul -Oameni din Valea Jiului-, un film ce va fi prezentat pe 31 octombrie si respectiv 3 noiembrie la Mediateque Fellini si Salle Antigone.
In afara sectiunilor, festivalul de la Montpellier mai programeaza o serie de retrospective dedicate regizorilor Amos Gitai, Gianfranco Mingozzi si Tinto Bras, maestrul filmelor erotice din Italia.