Se apropie -Cerbul de Aur- cu pasi vertiginosi si inca nu stim prea bine cam ce se va intampla pe scena din Piata Sfatului din Brasov, pentru ca nici selectia nationala nu s-a incheiat, drept pentru care nu se stiu nici cele trei locuri pe care organizatorii le-au scos la bataie pentru artistii autohtoni.
Un singur lucru este cert totusi – si am mai scris despre asta: in lupta au ramas 15 artisti sau trupe dintre cei 51 de inscrisi, pentru ca Angelica Vasilcov, din Republica Moldova, calificata initial dupa prima jurizare, i-a anuntat pe organizatori ca nu are cetatenie romana. Interesant ar fi de aflat cum de nu si-au dat seama organizatorii de acest aspect in momentul in care au ales-o printre cei 16…
Oricum, ea va ramane inscrisa, insa va concura in concursul de interpretare ca interpret strain.
Or, in aceasta situatie, adica avand pe lista doar 15 nume, este clar ca Hara, Alexandra Ungureanu, Ana Maria, Bere Gratis, Centru* Civic, Nicoleta Matei (NICO), Latin Expres sau Razvan Crivaci si Liviu Sorescu nu mai au nevoie de prezentari suplimentare, pentru ca sunt cunoscuti publicului.
De aceea, ne-am gandit ca n-ar fi rau sa va prezentam artistii mai putin cunoscuti (evident, conform informatiilor primite de la organizatori), care intra in finala selectiei nationale cu speranta unui loc calificant.
Printre cele sapte pozitii mai putin cunoscute se afla doua trupe si cinci interpreti.
O trupa cel putin interesanta la prima vedere, despre care se spune ca aduce un suflu nou in muzica romaneasca, este Praf in ochi, o trupa formata din cinci baieti care imbina rockul alternativ cu crossoverul, ceva influente de industrial, rap-metal si hardcore.
Trupa Praf in ochi s-a infiintat pe 21 februarie 2000, dar in alta componenta decat cea actuala. Dupa doi ani de concerte pe litoral si diferite aparitii televizate, Ionut Adrian Radu, Lazar Cercel, Alexandru Piscunov, Cristian Topor si Cristian Constantin si-au definit stilul si, de curand, au semnat un contract de productie cu Media Services – Cat Music. In luna august isi vor lansa primul album si primul lor videoclip.
A doua trupa nu este chiar necunoscuta publicului iubitor de muzica, pentru ca a beneficiat de suficiente aparitii televizate.
Este vorba despre baietii de la No Name, adica Gabriel Razvan Onila, Claudiu Eugen Popescu si Iulian Baldovin.
Infiintata in anul 2000, cu patru membri in componenta, trupa a dorit sa vina in peisajul muzicii de calitate cu o imagine muzical-artistica noua, bazata pe interpretari dificile, care sa puna in evidenta vocile celor patru.
In toamna anului 2001 si-au lansat albumul de debut, -No Name-, care continea sase piese si cuprindea influente din mai multe genuri muzicale: de la pop-dance, R*n*B, soul si pana la rock. In prezent, trupa lucreaza la un nou material si pregateste o revenire in peisajul muzicii romanesti avand doar trei membri in componenta, desi initial erau patru.
Locul I la Festivalul de la Mamaia 2001 (sectiunea interpretare), premiul presei la Festivalul Cantecului de Dragoste 2002, ca si participarea la selectia nationala a concursului -Cerbul de Aur- si la sectiunea de creatie a festivalului Mamaia 2002 sunt alte recomandari care completeaza cartea de vizita a celor de la No Name.
Lista celor cinci interpreti este deschisa de Madalina Horeanu din Botosani, despre care nu stim decat ca este pasionata de sport, moda si muzica si ca studiaza limbile straine la un liceu de profil din orasul natal.
Anul acesta este pentru a doua oara cand este selectata pentru selectia nationala televizata a -Cerbului de Aur-.
Ioana Hartescu vine din Brasov, are 26 de ani si este licentiata in filozofie.
Marea ei dragoste este jazzul, domeniu in care a avut colaborari cu Mircea Tiberian, Blazzaj, Jean Stoian Band, Petrache Pechea Band, Johnny Raducanu sau Catalin Tarcolea. Ioana Hartescu a participat la festivaluri internationale de jazz la Paris, Hamburg si Praga.
Mihai Bajenaru, singurul baiat dintre cele cinci necunoscute ale concursului, a castigat doua premii la Festivalul de la Mamaia – unul pentru creatie si unul pentru interpretare, iar in 1997 a castigat trofeul -Aurelian Andreescu.
Simona Nae are legatura cu muzica inca de mica. In 1989 a fost admisa in grupul -Meloritm-, iar un an mai tarziu a devenit solista grupului. Apoi, mergand pe aceeasi linie, a studiat la liceul de muzica si arta -George Enescu- din Bucuresti, sectiile pian si canto clasic. Numeroasele premii I si II la festivalurile din tara, cat si colaborarile cu compozitori precum Dinu Giurgiu, Marius Teicu, Laurentiu Profeta, Ion Cristinoiu, Mihai Vanica, Adrian Daminescu, Catalin Tarcolea si Robby G, o recomanda drept o concurenta serioasa la -Cerbul de Aur- din acest an.
Ultimul nume de pe lista artistilor mai putin cunoscuti este cel al Elenei Luminita Vasile, care intre 1994 si 1997 a activat ca solista a formatiei Cromatic Big Band, urmand ca din 2002 sa intre in HO-RA, avand la un moment dat o colaborare si cu Tiger One.
Elena este din Ramnicul Sarat, a absolvit Scoala Populara de Arta din Buzau si se mandreste cu trofeul -Mihaela Runceanu- castigat in 1993 la festivalul cu acelasi nume, cu Premiul Uniunii Compozitorilor la Festivalul -Aurelian Andreescu-, dar si cu participarile la Mamaia 1994 (interpretare) si Mamaia 2002 (creatie).
Cam asa arata lista artistilor care vor face tot posibilul pentru ocuparea unuia dintre cele trei locuri ale -Cerbului de Aur-, prezenta care atarna greu in palmaresul oricarui artist.
In rest, nu ne ramane decat sa vedem cine vor fi cei trei fericiti castigatori ai selectiei nationale a celei de-a 13-a editii a -Cerbului de Aur-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane