Aglomeratie de vedete, stralucire, femei frumoase, emotii, recitaluri inedite si un mare infrant: Martin Scorsese! Cam asa s-ar descrie in cateva cuvinte desfasurarea de forte de duminica seara de la Kodak Theatre din Los Angeles, cu ocazia celei de-a 77-a editii a Premiilor Oscar. Desi a castigat la Golden Globes sau BAFTA, -Aviatorul- lui Martin Scorsese a fost surclasat fara drept de apel de pelicula -Million Dollar Baby-, in regia lui Clint Eastwood, la cele mai importante categorii. O data cu anuntarea castigatorilor, Martin Scorsese a pierdut pentru a cincea oara atat Oscarul pentru -Cel mai bun film-, cat si trofeul pentru regie.
Ca de obicei, gala Premiilor Oscar a debutat cu parada vedetelor pe covorul rosu, un eveniment asteptat cu sufletul la gura de sutele de fotoreporteri acreditati la cel mai mare eveniment cinematografic al anului.
Considerata drept una dintre cele mai mari parade de moda din lume, gratie audientei tv estimate la un miliard de telespectatori, defilarea pe covorul rosu nu a dezamagit nici de aceasta data.
Asa cum era de asteptat, datorita numarului nominalizarilor inregistrate de -The Aviator-, majoritatea actritelor au optat pentru tinute sofisticate, influentate de moda anilor *30-*40, printre cele mai elegante vedete fiind Cate Blanchett, Hilary Swank, Beyonce Knowles si Regina King.
-Million Dollar Baby- a cules laurii, iar -The Aviator- s-a multumit cu -maruntisul-
Ceremonia propriu-zisa, prezentata de Chris Rock, a fost dominata ca si numar de premii de -The Aviator- (cinci trofee), vedeta serii fiind insa -Million Dollar Baby-, care a castigat categoriile importante: -Cel mai bun film-, -Cel mai bun regizor- (Clint Eastwood), -Cea mai buna actrita- (Hillary Swank) si, respectiv, -Cel mai bun rol secundar- (Morgan Freeman).
Astfel, Clint Eastwood a devenit cel mai in varsta regizor care obtine un Oscar, el fiind insotit la eveniment de mama sa, in varsta de 96 de ani.
Dupa trofeul adjudecat la categoria -Cea mai buna actrita-, Hilary Swank a intrat in galeria selecta a actritelor cu doua Oscaruri, alaturi de Elizabeth Taylor, Jane Fonda sau Jodie Foster.
Ceremonia de duminica seara l-a scos din carti si pe Leonardo DiCaprio, care a pierdut lupta pentru -Cel mai bun actor-. Aceasta categorie a fost castigata de actorul de culoare Jamie Foxx pentru rolul din filmul -Ray-.
Prezent pe scena, Jamie Foxx i-a adus un ultim omagiu geniului lui Ray Charles: -Aplauze pentru Ray si pentru mostenirea imensa pe care ne-a lasat-o-.
De partea cealalta, Hilary Swank a declarat, vadit emotionata: -Sunt o fata care a crescut intr-un parc de rulote. Nu mi-am imaginat vreodata ca se va intampla asa ceva-. Pe langa Martin Scorsese, un alt mare infrant al serii a fost Mel Gibson care, in ciuda celor trei nominalizari la categorii tehnice, nu a primit nici un trofeu pentru block-busterul -Patimile lui Hristos-.
Muzicienii au salvat -inspiratia- lui Chris Rock
Desi este unul dintre cei mai buni entertaineri din Statele Unite, Chris Rock nu a reusit sa starneasca zambete in sala, fiind taxat in toata presa de ieri pentru -glumele lipsite de inspiratie, care au enervat o groaza de oameni-.
Probabil singura gluma gustata de toata lumea a fost cea legata de sistemul de la aceasta editie, care a oferit premieri alternative, atat pe scena, cat si in sala. Despre acest sistem, prezentatorul a spus: -Data viitoare, vom acorda Oscarurile in parcare. Veniti, comandati un hamburger, luati premiul si apoi plecati acasa!- In lipsa unui prezentator inspirat, muzica a salvat un Oscar anost, pe scena aparand artisti precum: Beyonce Knowles, Carlos Santana (in duet cu Antonio Banderas) sau Counting Crows.
Ceremonia Premiilor Oscar va putea fi urmarita in Romania, in aceasta seara, de la orele 23.30, la PRO TV.
Lista castigatorilor
-Cel mai bun film- (Million Dollar Baby), -Cel mai bun film strain- (The Sea Inside/ Spania), -Cel mai bun regizor- (Clint Eastwood), -Cel mai bun actor- (Jamie Foxx/ Ray), -Cea mai buna actrita- (Hilary Swank/ Million Dollar Baby), -Cel mai bun actor intr-un rol secundar- (Morgan Freeman/Million Dollar Baby), -Cea mai buna actrita intr-un rol secundar- (Cate Blanchett/The Aviator), -Cel mai bun scenariu original- (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), -Cea mai buna adaptare- (Sideways), -Cea mai buna regie artistica- (The Aviator), -Cele mai bune costume- (The Aviator), -Cea mai buna imagine- (The Aviator), -Cel mai bun machiaj- (Lemony Snicket*s…), -Cea mai buna coloana sonora- (Finding Neverland), -Cea mai buna tema muzicala- (Motorcycle Diaries), -Cel mai bun montaj- (The Aviator), -Cel mai bun sunet- (The Incredibles), -Cel mai bun montaj de sunet- (Ray), -Cele mai bune efecte speciale- (Spider-Man 2), -Cel mai bun documentar- (Born into the Brothels), -Cel mai bun scurt-metraj documentar- (Mighty Times: The Children*s March), -Cel mai bun film de animatie- (The Incredibles) si -Cel mai bun scurt-metraj live action- (WASP).