Home Monden Concert japonez de koto si shakuhachi

Concert japonez de koto si shakuhachi

DISTRIBUIŢI

Ambasada Japoniei si Universitatea Nationala de Muzica organizeaza luni, de la orele 18.00, la sala -George Enescu- din strada Stirbei Voda 33, un concert extraordinar de muzica instrumentala japoneza, sustinut de trei tineri muzicieni: Shin Ichikawa (koto), Naoko Kikuchi (koto) si Akihisa Kominato (shakuhachi).

Cei trei muzicieni japonezi vor prezenta atat creatii din repertoriul clasic, cat si prelucrari dupa creatii ale unor compozitori niponi contemporani.

Cu o istorie care numara mai multe veacuri, koto si shakuhachi au fost nelipsite din ansamblurile instrumentale destinate muzicii de curte, formand, alaturi de shamisen, trio-ul instrumental clasic al melosului japonez traditional. Koto este un instrument cu coarde asemanator sitarului, confectionat din lemn de paulownia. Instrumentul standard are 13 coarde acordate prin punti variabile si o lungime de aproximativ doi metri. Shakuhachi este asemanator unui fluier de dimensiuni mari si este confectionat din bambus. Lungimea standard – exprimata in unitati de masura traditionale – de 1,8 picioare (54,5 cm) este cea de la care deriva si numele instrumentului shaku (picior) si hachi (opt). Potrivit organizatorilor, accesul publicului la acest concert este libera.

Maiestrie mostenita din familie

Cei trei interpreti care vor concerta la sala -George Enescu- a Universitatii Nationale de Muzica provin din familii de muzicieni.

Shin Ichikawa provine dintr-o familie de maestri de koto in stilul ikuta. Dupa absolvirea liceului, el devine discipol al maestrilor Tadao si Kazue Sawai. Anul 1996 aduce prima sa prezenta la seria de concerte organizate anual in Akita. Pana in prezent, Shin a castigat nenumarate concursuri nationale, acum fiind profesor la Colegiul National de Muzica din Tokyo.

Nascuta la Sendai, Naoko Kikuchi (foto) a fost initiata in koto de catre mama si bunica sa. Interesant este ca si ea a studiat cu aceiasi maestri ca si colegul sau Shin. Naoko a participat inca din timpul facultatii la turnee internationale alaturi de Ansamblul de Koto -Kazue Sawai-, fiind solista in mai multe grupuri care pun in valoare instrumentele traditionale japoneze.

Ultimul invitat al concertului de la Bucuresti, Akihisa Kominato, s-a nascut la Fukushima, fiind fiul interpretei Mitsuru Kominato. In aceste conditii, el a intrat in viata muzicala inca de la varsta de 5 ani, sub stricta supraveghere a parintilor. In 1985, Akihisa a castigat marele premiu al Concursului de Interpretare a Cantecelor Populare pentru copii. Pe langa shakuhachi, el s-a initiat in mai multe instrumente traditionale: tobe si flaut.

Din 1990, el a devenit discipolul maestrului Daimei Sasaki, iar din 1995 intra pe -mana- lui Goro Yamaguchi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.