De mult n-am mai asistat la un debut de decembrie atat de intens din punct de vedere cultural. Bilantul este impresionant, sapte spectacole in noua zile. Ele sunt: Baletul Cullberg (2-3 decembrie), The Original USA Gospel Singers (6 decembrie), -Don Quijote- (cu Alina Cojocaru si Johan Kobborg/7 decembrie), -Flamenco Pasion- (cu Angel Munoz/8 decembrie), -Noapte de decembrie- (9 decembrie) si Baletul National din Marsilia (10 decembrie).
Singurul spectacol pe care nu l-am prezentat este cel programat vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, pe scena Salii Palatului.
Poezie si melodie corala
Cu ocazia evenimentului -Noapte de decembrie-, organizat de Memento Music, spectatorii vor asista la un amestec inedit de poezie si melodie corala, intr-un spectacol ce va pune fata in fata doua marci de referinta ale culturii romanesti: grupul coral Madrigal, condus de Marin Constantin, si actorul Stefan Iordache. Pe scurt, o imbinare de exceptie intr-o adevarata -Noapte de decembrie-. Pentru accesul la acest spectacol, biletele variaza intre 20 si 60 RON, in functie de locul in sala.
42 de ani in slujba culturii romanesti
Corul Madrigal a fost creat la 11 aprilie 1963, ca parte a Conservatorului de Muzica -Ciprian Porumbescu-, la initiativa profesorului Marin Constantin si a catorva studenti iubitori ai muzicii de camera. Debutul acestui ansamblu a avut loc in vara aceluiasi an la Teatrul Muzical din Brasov, prima reprezentatie internationala avand loc in 1964 in cadrul Festivalului International -George Enescu-. Conceput ca un ansamblu coral renascentist, Corul Madrigal si directorul sau Marin Constantin si-au propus sa practice si sa faca cunoscut canonul Scolii Renascentiste Europene in limbile originare in care au fost create cantecele. Repertoriul cuprinde vechi piese bizantine si romanesti, colinde de Craciun, piese de inspiratie folclorica si muzica vocala contemporana romaneasca. In cei 42 de ani petrecuti in slujba culturii romanesti, Corul Madrigal a castigat numeroase distinctii printre care amintim: Medalia UNICEF (1968), German Music Critics Prize (1971), Il Saggitario d*Oro (Italia 1976), Una Vita per l*Arte – David Michelangelo d*Oro (Italia 1977), Medaille en Vermeil (Luxemburg 1979) si Diploma de Onoare a Uniunii Muzicologilor si Compozitorilor (1985 si 1993).
Maiestria acestui ansamblu coral a putut fi admirata pe scenele din Statele Unite, Italia, Germania, Franta, Marea Britanie, Rusia, Elvetia, Canada, Coreea de Nord si Japonia. Directorul Corului Madrigal, Marin Constantin, a fost declarat de trei ori Omul International al Anului (1990, 1992 si 1994) si a fost mentionat de sapte ori in -Who*s Who- din Marea Britanie si Statele Unite, precum si in -New Grove Dictionary of Music and Musicians-.