Cu -Patimile lui Hristos-, regizorul Mel Gibson a dat lovitura la Hollywood. Practic, el a aratat ca nu doar sexul vinde bine, ci si credinta. De altfel, pe asta s-a si mizat. Scandalul este mama publicitatii. Iar cei 604 milioane de dolari incasati in toata lumea, doar din proiectarea filmului in salile de cinema, arata negru pe alb acest lucru. Imediat dupa boom-ul creat de acest film, mai marii Hollywood-ului s-au dat peste cap, frecandu-si mainile de bucurie ca, in sfarsit, au gasit o zona imensa ce poate fi exploatata la maximum.
Anul trecut, Disney i-a curtat pe credinciosi cu lansarea blockbusterului -The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe-. Luna trecuta, reprezentantii 20th Century Fox au anuntat lansarea unui nou produs, Fox Faith, care va lansa filme religioase atat in cinematografe, cat si pe DVD. Mai mult, potrivit presei americane, in luna decembrie, cand apar de obicei filme cu Mos Craciun, New Line Cinema va lansa filmul -The Nativity Story-, o poveste despre Maria si Iosif.
Piata uriasa
Aceasta super-oferta a fost imediat imbratisata si de producatorii independenti, si de distribuitorii de film, care isi doresc rezultate notabile de box-office.
-Cred ca se incearca aducerea in salile de cinema a unui public care nu are incredere in Hollywood. Sunt incantat sa aud ca vor aparea multe filme cu tenta religioasa. Asta nu inseamna altceva decat bani. Pana acum, acest segment urias de public nu a gasit produse pe care sa le considere acceptabile sau chiar educationale-, a declarat patronul unei retele americane de distributie. Samuel Goldwin – presedintele Meyer Gottlieb, a gasit si -motorul- care poate sprijini acest demers al producatorilor de la Hollywood. -Filmele bazate pe credinta au ceva unic. Ele nu se incadreaza in retetele traditionale de marketing. Trebuie sa inviti pastori si preoti la aceste filme, pentru a-i convinge ca ceea ce se intampla in promovarea unui astfel de film este in stransa legatura cu povestea filmului. Dupa ce am creat un plan de afaceri onest, ei au raspuns imediat. Este un segment urias de public, ce are nevoie de filme si programe menite sa le sustina stilul de viata si valorile de familie-.
Iisus de culoare
Mergand pe ideea credinta + controverse = bani, regizorul Jean Claude LaMarre a lansat o noua bomba. Filmul -Color of the Cross-, ce respecta povestea traditionala a ultimelor 48 de ore din viata lui Iisus. Care-i bomba? Iisus nu este alb, ci de culoare!
Astfel, odata cu lansarea de ieri a filmului, cinefilii vor putea urmari prima abordare de acest fel din istoria cinematografiei. Asa cum era de asteptat, nici nu s-a lansat bine, ca au si inceput discutiile.
-Acest film este foarte important, pentru ca prezinta o imagine a lui Iisus, strict pentru afro-americani. Ei pot vedea astfel ca Iisus nu le apartine exclusiv albilor-, a spus Stephenson Humphries-Brooks, profesor de religie la Colegiul Hamilton din New York. Pentru targetul urmarit de acest film, lucrurile nu sunt noi, deoarece, in Statele Unite, bisericile comunitatilor afro-americane il afiseaza pe Iisus ca fiind de culoare. Singura noutate este ca aceasta imagine nu a patruns in mainstream. Prin -Color of the Cross-, LaMarre – cel care il interpreteaza pe Iisus, a regizat si finantat filmul, incearca sa schimbe perceptia generala.
-Poate fi un film revolutionar, deoarece au trecut patru secole de cand negrii se afla la cel mai jos nivel al societatii-, a spus profesorul american. In plus, Stephen Prothero (profesor la Boston University), adauga: -Iisus nu se mai afla la-ndemana istoricilor. Acum avem propria dezbatere, in care rasa este un factor important. Pentru viata americana, rasa este un subiect important de discutie. Mesajul filmului este clar: nu culoarea lui Iisus conteaza. Iar cand ai si o asemenea imagine, este clar ca nici culoarea oamenilor nu conteaza-…