Home Monden Cum ar arata o jurizare corecta la Mamaia?

Cum ar arata o jurizare corecta la Mamaia?

DISTRIBUIŢI

Este probabil cel mai greu subiect de dezbatere acum, cand editia 2004 a Festivalului Mamaia a inceput sa-si arate coltii si, de ce nu, detaliile mai putin cunoscute despre procesul de jurizare.

Scandalul iscat dupa preselectii, cand au aparut mai multe voci care anuntau anumite nereguli, a ajuns in dezbatere la emisiunea Lianei Stanciu de la B1 TV, unde afirmatiile aparute pe forumul deschis pe site-ul oficial al festivalului – prin care se spunea ca in loc sa asculte piesele, anumiti membri ai juriului vorbeau la telefon, citeau ziare sau dezlegau cuvinte incrucisate -, au fost confirmate de Vlad Mirita, fostul castigator al premiului cel mare. In ultimii doi ani, el nu a mai reusit sa se califice in finala. Cu toate acestea, el a avut curajul sa intre in direct cu invitatii Lianei Stanciu si a dat pe fata ceea ce s-a intamplat in timpul jurizarii, la Teatrul Fantazio din Constanta. Astfel, o tara intreaga a aflat cum se vorbea la telefon circa cinci-sase minute, timp in care se ascultau piesele, dupa care -isi completau calificativele de la cei care ramasesera in sala-. Or, in aceste conditii, intrebare lansata de Vlad Mirita: -Cum poti da note unei piese despre care nu stii cum suna?- este perfect justificata.

Reprezentantul organizatorilor, domnul Cristian Zgabercea, a incercat sa explice motivul pentru care presa nu a avut acces la preselectii, afirmand ca, in acel moment, membrii juriului nu s-ar mai fi simtit in apele lor. Chiar daca acest argument nu a reusit sa ne convinga, Cristian Zgabercea a spus ca se gandeste serios ca incepand de la editia de anul viitor sa filmeze toate preselectiile, urmand ca dupa terminarea festivalului sa prezinte inregistrarile din timpul jurizarii.

Ar fi o varianta interesanta, insa nu stim daca ar mai veni cineva in juriu…

Mamaia = creatie, interpretare, slagare, interese sau toate in acelasi timp?

Conform afirmatiilor maestrului Horia Moculescu, facute la aceeasi emisiune, festivalul de la Mamaia ar trebuie sa reflecte creatia romaneasca din acest moment.

Cu toate acestea, omul care cunoaste cel mai bine cei 41 de ani de istorie ai acestui festival spune ca de cand a fost introdusa sectiunea -Interpretare-, -valoarea festivalului s-a diluat considerabil-. Mai mult decat atat, domnia sa nu este multumit (si pe buna dreptate) nici de slagare, despre care a spus ca -sunt o minciuna nationala-, referindu-se la prestatiile jalnice din ultimii ani, cand concurentii de la aceasta sectiune au incercat sa cante live. Una peste alta, daca ar fi sa-l urmam pe Horia Moculescu, festivalul de la Mamaia ar trebui sa aiba o singura sectiune: -Creatie-, celelalte putand exista in afara concursului. Pareri sunt cu sutele, insa este greu de spus care este cea mai buna, mai ales ca, o data cu introducerea unor producatori de la cele mai mari case de discuri in juriu, suspiciunile privind anumite interese de votare au crescut considerabil.

Asa cum arata juriul din acest an, in viziunea exprimata de domnul Moculescu la B1 TV, exista prea multi oameni care nu au criteriile necesare unei jurizari corecte in ceea ce priveste creatia muzicala. Aici, reputatul compozitor s-a referit in special la producatori despre care a spus ca puncteaza in functie de interesele de marketing si la reprezentantii autoritatii locale, ceea ce inseamna ca specialisti ar ramane doar cativa, in frunte cu Madalin Voicu, presedintele juriului.

Ca raspuns la aceste cuvinte acide venite din partea unui om care pana nu demult apara cu tarie Festivalul Mamaia, oficialii de la Consiliul Judetean Constanta spun ca aceste acuze sunt strict legate de faptul ca domnul Moculescu nu a mai fost curtat si pentru editia din acest an. In acest context se naste imediat intrebarea: se va transforma domnul Moculescu intr-un critic acid al acestui festival? Care este miza? Pentru ce se lupta concurentii, este clar: premii intre 1.000 si 2.000 de euro si peste 15.000 de euro, adica masina oferita castigatorului trofeului.

Unde se va da batalia? Probabil ca tot la creatie unde, pe lista celor 18 piese calificate in finala, apar cam aceiasi compozitori: Andrei Kerestely, Serban Georgescu, Adrian Romcescu, Marius Moga sau Andrei Tudor (doua piese).

Ei bine, si daca tot vorbeam de cate doua piese, la compozitie mai intelegem, insa ce te faci ca dintre cele 18 pozitii finaliste, doua sunt ocupate de Nicoleta Matei (Nico), adica singura finalista care are sanse duble de castig, oarecum contrar regulamentului. Cu cine va lupta ea? Cu Centrul Civic, Maria Gherman, Virgil si Claudia Iuga, Mihai Traistariu (ex-Valahia), Pisica Marian si Nour Adrian, Diana Istrate, Emanuel, Alb-negru (cu Dl Problema in componenta), Elena Vasile Luminita, Carmen Trandafir, Hara, Contrast, Ristei Florin, Tom Baxter feat Marina (nu va speriati, nu este Don Baxter), Victor Lavric Project si Maria Magdalena Danaila. Toata aceasta lista are o sansa de castig, insa Nico are doua!

Hm, o fi corect? Si atunci revenim la intrebarea initiala: -cum ar arata o jurizare corecta la Mamaia?- Probabil ca nici ea nu stie…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.