Ca in fiecare an, perioada premergatoare deschiderii unei noi editii a festivalului de la Mamaia – ajuns la venerabila varsta de 34 de ani – aduce in prim-plan o serie intreaga de discutii contradictorii.
Pentru a respecta regula, editia din acest an, care va debuta pe 1 septembrie, nu a fost lipsita de -zvonuri rautacioase- din targ, incepand de la acuzatiile de dupa preselectii si pana la probleme de -printip-, care graviteaza in jurul ideii acestui festival.
Pana la urma, ce inseamna Mamaia? O rampa de lansare pentru tinerii artisti care n-au avut sansa sa iasa in -lumea buna- a muzicii romanesti? O lupta inegala intre trei sectiuni: creatie, interpretare si slagare – ultima avand, bineinteles, cele mai mari sanse de castig? O loterie a producatorilor care participa la acest festival pentru a mai semna cativa debutanti? Sau ar trebui sa reprezinte -creatia romaneasca a momentului-, asa cum considera Horia Moculescu – veteranul indiscutabil al acestui dinozaur al muzicii usoare romanesti?
La cum merg lucrurile, este aproape sigur ca nu vom afla vreun raspuns la aceste intrebari in viitorul apropiat, si asta din cauza faptului ca atmosfera de suspiciune cu privire la modul in care se jurizeaza si se desemneaza castigatorii este incredibil de greu de schimbat. In plus, avand in vedere ca alegerea in juriu a principalilor patroni ai marilor case de productie din Romania intareste si mai tare ideea ca acest festival va fi vreodata obiectiv si lipsit de parti-pris-uri, chiar daca presedintele juriului, domnul Madalin Voicu, declara ca va incerca din tot sufletul sa elimine jocurile de culise.
Pe fondul acestor opinii contradictorii, editia din acest an scartaie ca un autobuz care refuza sa intre la casat, mai ales din cauza faptului ca majoritatea artistilor consacrati refuza sa mai participe la festival din terte motive: fie din cauza cantarii obligatorii live (un lucru deloc rau de altfel), fie din cauza programului incarcat, fie, de ce nu, din cauza faptului ca nu mai considera benefica o prezenta la acest festival.
In mod ironic sau nu, nume grele precum: Voltaj, A.S.I.A., Holograf, Sistem, Iris, Loredana, VH2, Class sau O-Zone – prezente in proportie de 99,9% la recent incheiata editie a Festivalului Callatis – nu participa si la Mamaia.
Topul caselor de discuri la -Slagare-
Mult-asteptata lista a sectiunii -Slagare- (adica traducerea autohtona a hitului) a avut mari probleme pana sa apara oficial pe site-ul festivalului, taman din cauza refuzului venit din parte artistilor mari.
Astfel, cu o intarziere de mai bine de 10 zile fata de data anuntata de organizatori, aceasta lista a fost publicata, in sfarsit, avand in componenta 20 de piese, structurate pe doua categorii: pop-rock si dance.
La prima dintre ele, unde participa: Nicola, Directia 5, Emanuel, Pepe, Parlament, Hara, Proconsul, Avantgarde, Anna Lesko si Gia (da, cantareata care a fost luata la misto de baietii de la Cassa Loco la MTV Music Awards), singurii artisti care ar putea avea probleme cu obligativitea cantarii live sunt Anna Lesko si Gia – restul fiind artisti care se respecta in general in concerte.
Nu acelasi lucru se poate spune la cea de-a doua categorie de la -Slagare-, adica -Dance-, unde intalnim o armata de nume care nu prea folosesc microfoanele pe scena decat ca ornament. Aici vor concura: Simplu/-O secunda-, Andra vs Tiger 1/-Vreau sarutarea ta-, Dj Project/-Lumea ta-, Hi-Q/-Poveste fara nume-, Corina & Pacha Man/-Noi doi-, Activ/-Doar cu tine-, Cream/-Inchide ochii-, Impact/-Ingerul meu-, Delia/-Parfum de fericire- si Blondy, cu ultima lor creatie intitulata -Te-am iubit-.
Desi exista cateva voci si la aceasta categorie, majoritatea numelor folosesc frecvent varianta play-back sau, mai pe romaneste spus, prosteala publicului, ceea ce ne face sa credem ca pe 3 septembrie, cand va intra in festival sectiunea -Slagare-, urechile telespectatorilor vor suferi serios.
Castigatorul premiului -Slagarul anului- va fi desemnat prin televoting.