Ministerul Culturii si Cultelor, UNITER si Primaria Municipiului Bucuresti organizeaza, in perioada 4-15 noiembrie, cea de-a XVI-a editie a Festivalului National de Teatru, un eveniment condus pentru al doilea an consecutiv de criticul de teatru Mariana Constantinescu, conform regulamentului UNITER. Ca si la editia precedenta, maratonul cultural are ca punct de plecare creatia regizorala, scenele din Capitala urmand sa gazduiasca, pe parcursul festivalului, atat spectacole semnate de cei mai importanti regizori romani, cat si piese semnate de tineri de succes din noul val teatral.
In plus, editia din acest an beneficiaza si de participare internationala. Printre institutiile straine invitate se numara: Teatrul -Katona Joszef- din Budapesta (-Ivanov- de Cehov), Teatrul National din Bitola (Macedonia – -Machbett de Eugen Ionescu-), EchoEcho Dance Theatre Company (Irlanda – -The Friend of Jack Kairo-) si Malii Teatr (Sankt Petersburg – -Tchevengur-).
Festivalul National de Teatru este structurat in 12 module: -spectacole-, -premiere gazduite-, -spectacole invitate-, -teatru indie-, -one man/woman show-, -dans-, -participare internationala-, -expozitii-, -traduceri si traducatori-, -conferinte-, -lansari de carte si CD-uri- si -design&print-.
-Burghezul gentilom- taie panglica inaugurala
Dintre acestea, cel mai important este modulul -spectacole-, gratie numarului considerabil de regizori celebri prezenti in festival. Spectacolul care va deschide oficial festivalul este -Burghezul gentilom-, dupa Moliere, in regia lui Petrica Ionescu, luni, 4 noiembrie, de la ora 18.30, la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti.
La acest modul putem enumera un adevarat regal de spectacole de exceptie. Astfel, Silviu Purcarete va aduce piesa -Asteptandu-l pe Godot- de Samuel Beckett, Alexandru Tocilescu – -Elisaveta Bam- de Danii Harms, Alexandru Dabija – -Molly Sweeney- de Brian Friel si -Aventurile lui Habar n-am- de Nikolai Nosov, Mihai Maniutiu – -Uitarea- de George Banu si -Martorii sau mica noastra stabilitate- de Tadeus Rozenwicz si Catalina Buzoianu – -Cum gandeste Amy- de David Hare. Lor li se adauga spectacole montate de Tompa Gabor, Gelu Colceag, Victor Ioan Frunza, Alexa Visarion, Claudiu Goga, Radu Afrim, Vlad Massaci, Radu Alexandru Nica si Radu Apostol.
De la Andrei Serban la indie
In modulul -spectacole invitate- regasim premiera bucuresteana a spectacolului -Purificare-, de Sarah Kane, in regia lui Andrei Serban, o productie a Nationalului clujean.
Pentru amatorii de nou, festivalul propune o paleta bogata de productii independente, printre care putem enumera: -Jesus Christ Superstar-, in regia lui Adrian Pintea (ArCuB), -Orasul- – regia Cristian Juncu (Teatrul Act), -Terorism- – regia Gianina Carbunariu (Teatrul Foarte Mic), -O statie- – regia Carmen Vidu (Teatrul de Comedie) si -Tot ce se da- – regia Chris Nedeea (Teatrul imposibil, Cluj). Tot la acest capitol pot fi incadrate si spectacolele -Profu*- – recital Razvan Vasilescu, -Momaia- – recital Nicolae Urs, -Amalia respira adanc- – recital Monica Ristea si -Milena- – recital Victoria Cocias, productii incluse in modulul -one man/woman show-.
Pe langa teatru, festivalul mai cuprinde spectacole de dans realizate de coregrafii Mihai Mihalcea, Ioana Popovici, Sergiu Anghel, Vava Stefanescu sii Razvan Mazilu, expozitii, conferinte sau lansari de carte si CD-uri. La acest capitol putem aminti si lansarea volumelor: -Actori romani la Comedia franceza- de Anca Costa-Foru, -Victor Parhon, cronici teatrale- – editie ingrijita de Ion Parhon si -Mihai Maniutiu. Dansand pe ruine-, editie ingrijita de Dan C. Mihailescu.
Asadar, in perioada 4-15 noiembrie, toate teatrele din Capitala vor imbraca straie de sarbatoare pentru a-i primi asa cum se cuvine pe invitatii celei de-a XVI-a editii a Festivalului National de Teatru.