Home Monden Filmul -Straight into Darkness- se lanseaza la Scala

Filmul -Straight into Darkness- se lanseaza la Scala

DISTRIBUIŢI

In aceasta seara, de la ora 20.00, Cinematograful Scala din Capitala gazduieste premiera filmului -Straight into Darkness-, o coproductie Clan Cameron – Silver Bullet, ce prezinta o viziune inedita a regizorului american Jeff Burr asupra evenimentelor petrecute in cel de-al doilea razboi mondial.

Chiar daca este inclus la categoria -indie- (filme cu buget mic), -Straight into Darkness- a reusit sa obtina laudele criticilor, care au apreciat atat viziunea regizorului, cat si tehnicile de filmare ale romanului Viorel Sergovici.

Filmat in totalitate in Romania si avand in distributie mai multi actori romani precum: Ion Bechet, Gabriel Spahiu, Andrei Dumitrescu sau Mihai Verbintschi, -Straight into Darkness- a reusit sa impresioneze juriul editiei 2003 a Festivalului International de Film de la Milano (supranumit Sundance-ul Europei) adjudecandu-si premiul pentru -Cele mai bune costume-. Acest premiu a rasplatit munca romanilor Gabi Riscan si Tora Dragomir. Succesul de la Milano a trimis coproductia romano-americana la majoritatea festivalurilor de film independent.

Andrei Vulpescu

[email protected]

Pelicula care va rula in premiera in aceasta seara la Cinema Scala din Bucuresti este semnata de regizorul Jeff Burr, un nume cunoscut in lumea filmelor independente gratie unor productii precum: -Stepfather 2-, -Texas Chainsaw Massacre 3-, -Pumpkinhead 2- sau -Puppet Master-.

Chiar daca am fi tentati sa credem ca Burr este un specialist al genului horror, ei bine, de aceasta data el a optat pentru o pelicula de razboi, cu o distributie fara nume mari, in rolurile importante fiind distribuiti Ryan Francis si Scott MacDonald.

Cei doi interpreteaza rolurile soldatilor americani Losey si Deming care, dupa ce reusesc sa scape de Curtea Martiala, se refugiaza intr-o scoala dintr-un sat francez, in speranta ca nu vor fi gasiti nici de americani – care ii condamna pentru crime de razboi – si nici de armata germana. O data ajunsi la scoala respectiva, cei doi fugari descopera o adevarata armata formata din copii cu handicap. Intreaga actiune a filmului graviteaza in jurul imaginii razboiului vazuta prin ochii acestor copii.

Imprejurimile Bucurestiului, transformate in teatru de lupta

In momentul in care au venit in Romania, regizorul Jeff Burr si producatorul Mark Hannah nu se asteptau sa gaseasca locatiile ideale punerii in scena a unui astfel de scenariu. Cu toate acestea, dupa ce au vazut mai multe zone din Bucuresti si de la periferie, americanii au declarat ca nu puteau gasi locatii mai bune.

-Am descoperit ca anumite locatii se potrivesc perfect personajelor din film, una dintre ele fiind o cladire care pastreaza arhitectura anilor *20. Locatiile alese pentru filmare au redat excelent atmosfera pe care am vrut s-o transpunem pe pelicula-, a declarat producatorul Mark Hannah imediat dupa terminarea filmarilor.

Cat despre colaborarea sa cu Viorel Sergovici, Hannah a spus: -Directorul roman de imagine (Sergovici – n.r.) a folosit o serie intreaga de miscari ciudate ale camerei de filmat, precum si unghiuri neobisnuite care, in contextul final, reusesc sa-i introduca pe spectatori in miezul actiunii. Chiar daca este tanar, Viorel are clasa, avand la activ un palmares impresionant de filme turnate in ultimii 10 ani-.

Pentru realizarea atmosferei de razboi, echipa americana a apelat la serviciile Ministerului Apararii, de unde au inchiriat cateva generatoare, un tanc, precum si cativa soldati care au imbracat uniformele armatei germane din cel de-al doilea razboi mondial.

-Colaborarea noastra cu armata romana a fost o experienta de neuitat-, a spus Hannah. -Pentru a asigura credibilitatea scenariului, am folosit singurul tanc al armatei care semana cu cele din anii *40. Efectul a fost impresionant. De altfel, in prima zi de filmare, cand eram gata sa strigam prima data <motor&#268;, am auzit zgomotul produs de acest tanc, cu mult inainte sa-l si vedem. Tancul, de provenienta ruseasca, a fost aranjat in asa fel incat sa semene cu un tanc german din al doilea razboi mondial. Pentru a reda o atmosfera infricosatoare a acestui monstru de fier, am folosit un proiector de 12 kW care a completat foarte bine imaginea realizata de Viorel Sergovici-, a adaugat producatorul american.

70.000 de metri de pelicula

Imaginea din -Straight into Darkness- alterneaza cadrele alb-negru cu cele color, creand astfel un efect vizual deosebit. Aceasta tehnica insa le-a dat ceva batai de cap membrilor echipei de procesare de la Kodak Cinelabs, care au muncit zi si noapte pentru a procesa cei 70.000 de metri de pelicula.

Rezultatele procesarii meticuloase au fost laudate de producatorii americani, care au declarat ca produsul final genereaza o senzatie extraordinara ce il transpune pe privitor in timpul desfasurarii actiunii, dandu-i o raceala specifica peliculelor de razboi. Acum, la aproape un an de la prezentarea de la Festivalul International de Film de la Milano, -Straight into Darkness- ii provoaca si pe telespectatorii romani sa mediteze asupra folosirii copiilor in razboaie. De altfel, tema filmului si modul de abordare ales de regizorul Jeff Burr au primit laude din partea organizatiilor mondiale care protejeaza drepturile copiilor.


Viorel Sergovici – un artist al imaginii

Calitatea imaginii acestei coproductii a fost asigurata de un nume greu al cinematografiei romanesti. Desi este tanar, Viorel Sergovici este un nume cunoscut in Romania atat pentru colaborarile sale cu Bogdan Albu pentru filmarea mai multor videoclipuri muzicale, dar mai ales pentru prezenta sa la turnarea a circa 22 de productii de cinema si televiziune in calitate de regizor sau director de imagine. Printre acestea am putea aminti: -Peticoat Planet-, -Domnisoara Cristina- sau -Bikini Goddesses- – in 1996, -Frankestein Reborn!- (1998), -The Excalibur Kid- si -Retro Puppet Master- – in 1999, -Elvira*s Haunted Hills-, -Dark Asylum- si -Garcea si oltenii- – in 2001, -Taboo- (2002), -Vlad- (2003) si -Madhouse- (2004).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.