De curand, editura pariziana Fayard a lansat -Georges Enesco-, o lucrare prezentata ca prima monografie in limba franceza consacrata compozitorului roman, semnatura apartinandu-i lui Alain Cophignon, membru fondator al Societatii muzicale franceze -Georges Enesco-. Cartea incepe prin a pune intrebari asupra drumurilor schimbatoare ale renumelui compozitorului roman, intre celebritate si uitare.
Intr-o prezentare realizata cu prilejul acestei lansari, editorii site-ului Concerto.net au scris: -Franta ar trebui sa-si aminteasca de el, pentru ca, dupa Romania natala, a fost a doua lui patrie, ca de altfel pentru multi alti mari artisti romani dar, din nefericire, amnezia domina-. Ei considera ca -aceasta biografie minunata- ar putea contribui la cresterea notorietatii lui Enescu.
Acest rol ar putea fi intarit de o noua aparitie discografica, -Oedipe-, o inregistrare din 1977 a lucrarii, cu Orchestra Operei de Stat din Viena si cu mezzosoprana Ruxandra Donose in rolul -Antigonei-.
Cronologia unei vieti artistice
Editorii site-ului sustin ca autorul cartii urmareste acest du-te-vino al lui Enescu intre Romania si Franta, unde compozitorul a trait in exil din 1946. -Enescu va ramane totusi fidel tarii natale: patriot, el se va afla in timpul celor doua razboaie mondiale in tara sa, in defavoarea carierei-, precizeaza ConcertoNet.com.
Lucrarea lui Alain Cophignon se ordoneaza cronologic, insistand asupra lucrurilor fundamentale din viata lui Enescu: latura sa de interpret (de violonist, recunoscut pe plan international, dar si de pianist si dirijor), limbajul muzical, opera -Oedipe-…
-Aceasta biografie de referinta, asa cum stie sa faca Editura Fayard, o lectura foarte fluida, dovedeste o eruditie care nu obstructioneaza in nici un fel claritatea-, conchide ConcertoNet.com.
Editorii apreciaza ca monografia il omagiaza pe George Enescu ca pe unul dintre cei mari compozitori ai secolului XX, care poate fi inca descoperit. Opera lui include adevarate capodopere pentru pian si muzica de camera, simfonica si vocala. Dupa un -romantism national- al tineretii, limbajul sau muzical de maturitate poarta amprenta unei -modernitati exigente si discrete-, spun editorii de la Fayard in prezentarea cartii.
Alain Cophignon este si autorul unei teze despre opera lui George Enescu, precum si membru fondator al Societatii muzicale franceze -Georges Enesco-. De asemenea, el a semnat prefata, cronologia si notele unei carti despre un alt roman in exil la Paris: -Emil Cioran, la lucidite liberatrice?- de George Balan.