Dupa ce s-a afirmat in postura de -nesimtitolog-, scriitorul trece la cea de culegator de perle. Numai ca, in volumul sau, vorbele de duh autentice sunt cu mult depasite de erorile ridicole – de limba, de logica sau de ambele feluri.
-Fie-ne tranzitia usoara- are sanse sa devina un bestseller. O antologie de umor, cartea se citeste usor, iti descreteste fruntea si, eventual, te pune pe ganduri in privinta celebritatilor tranzitiei romanesti. Volumul are ca moto o marturisire a lui Gigi Becali: -Nu stiu sa ma exprim. Daca as sti, as vorbi mai frumos decat Liiceanu si Plesu-.
-Romanul, zice-se, s-a nascut poet. Fals si uz de fals. Romanul s-a nascut umorist, dar de multe ori n-a stiut-, a spus Radu Paraschivescu la lansarea de la Libraria Carturesti.
-Asa nu-
Intr-adevar, umorul involuntar este mult mai bine ilustrat in -Fie-ne tranzitia usoara- decat cel voluntar. -Intreaga civilizatie a avut de suferit dupa ceea ce am patit eu cu experienta prin care am trecut- (Romanita Iovan), -Nu trebuie sa fim mandri ca avem creier- (Adi de la Valcea), -Am acceptat sa pozez goala nu doar pentru bani, ci si fiindca e un lucru frumos. Iar frumosul e la fel de folositor ca utilul- (Gina Pistol), -Am o freza de par nebun in cap ca m-am sculat la patru dimineata si n-am mai avut timp sa ma uit in oglinda- (Cosmin Contra), -Adrian Paunescu a facut, din cate stiu, spectacolele acelea megalitice de pe stadioane- (Adrian Iorgulescu), -Corneliu Vadim Tudor vrea sa duca partidul spre grupari de gen Jirinovski sau Heidegger- (Anghel Stanciu), -stiinta va merge inainte si fara mine- (Ion Dolanescu) sunt cateva dintre citatele din sectiunea -Asa nu- a cartii.
-Asa da-
Cealalta sectiune, -Asa da-, cuprinde rostiri cu talc precum -Romania este o tara pe care cu cat o cunosti mai mult, cu atat o intelegi mai putin- (Jonathan Scheele), -Am plecat repede la Europa Libera ca sa beau beer cu fugitii- (Cornel Regman) sau -Mel Gibson a reusit sa faca primul film despre Iisus Cristos interzis minorilor- (Andrei Plesu).
Becali in top
-Gigi Becali are – ca sa folosesc limbajul sportiv – o superioritate numerica-, a mentionat Radu Paraschivescu la lansare, referindu-se la frecventa perlelor rostite de acesta.
Dincolo de amuzamentul pe care il presupune o asemenea antologie, autorul spune ca a trait si -melancolia celui care vede o gramada de oameni publici care nu stiu sa se exprime-. Insa una e sa vezi un fotbalist care nu stie sa vorbeasca in public, alta e sa vezi un profesor universitar cu titluri academice, a precizat el.
Radu Paraschivescu, coordonatorul colectiei -Rasul lumii- de la Humanitas, a preluat de la Des MacHale, autorul -Antologiei de vorbe de duh- (cartea care a deschis colectia anul trecut), impartirea pe grupe tematice a perlelor: politica, media, sport, justitie etc.
-Am periat suficient volumul acesta pentru a ramane cu <la creme de la creme>, cu ceea ce mi s-a parut relevant, amuzant si, pana la urma, nelinistitor-, a spus Radu Paraschivescu, incredintat ca ar strange usor material pentru cel putin alte doua volume.
Radu Paraschivescu, in varsta de 46 de ani, este scriitor, traducator si gazetar.