Dupa o absenta considerabila de pe micile ecrane, Horia Brenciu – unul dintre putinii entertaineri veritabili din Romania – revine in televiziune, de aceasta data intr-o ipostaza inedita: cea de actor. In aceasta toamna, el va interpreta rolul principal in sitcomul -Om sarac, om bogat-, ce va fi difuzat la Pro TV. Avand in vedere ca trebuie sa intre in pielea unui vaduv, cu patru copii pe cap, rolul lui Horia Brenciu nu este deloc usor. In plus, pentru acest rol, look-ul sau a suferit modificari radicale, astfel incat personajul pe care il interpreteaza sa aiba credibilitate.
– -Om sarac, om bogat- este si o realitate cu care se confrunta Romania postdecembrista. Si totusi este prezentat ca un serial de comedie. Hai sa vorbim putin despre cooptarea ta in acest proiect…
– -Om sarac, om bogat- nu este o telenovela, nu este o drama, nu este o comedie… Este o dramedy!!! E ceva din toate si mai mult decat atat! Realitatea pe care o infatiseaza nu are legatura neaparat cu Romania postdecembrista, ci pune pur si simplu pe ecran oameni, fapte, atitudini si crampeie din viata tuturor. Pentru rolul Titi Prodan am dat, evident, o proba. La casting, pentru aceeasi partitura actoriceasca, am avut vreo 20 de contracandidati, deloc necunoscuti. Dupa ce am aflat ca am luat rolul, nu mi-a venit sa cred. Am cerut o motivatie. Mi s-a spus, printre altele, ca am energia necesara rolului.
– Revii in televiziune dupa o lunga perioada de pauza. Te asteptai ca aceasta revenire sa se produca in calitate de vaduv si cu patru copii pe cap?
– In primul rand, aceasta intoarcere se produce ca actor, o experienta noua pentru mine. De cand i-am cunoscut, cei patru copii sunt bucuria mea, problema cu vaduvia fiind in aceeasi masura si problema lui Titi, personajul din film si problema lui Brenciu, personaj din viata reala. De un lucru sunt convins: Danut (Alex Barba), Maria (Raluca Popescu), Nikki (Alina Grigore) si Bogdan (Alex Margineanu) vor deveni in scurta vreme preferatii publicului.
– Debut actoricesc intr-un rol deloc usor, cel de tata…
– Asa este. A fi parinte nu-i o joaca. Asa cum casatoria este cea mai importanta -afacere- a vietii unui om si copilul poate reprezenta cea mai complexa slujba a acestuia. Intr-un tata trebuie sa coexiste un psiholog, un pedagog, dar si un om inventiv, plin de viata, cu mintea deschisa la posibilele surprize din partea copiilor. Sa iubesti, sa fii intelept, sa fii drastic, sa stii cand sa ridici sau sa lasi tonul discutiei, sa fii prezent la fiecare bucurie a copilului, sa stii sa-i dai cele mai potrivite sfaturi… Mama, ce misto e sa fii tata!
– Dupa experienta asta iti doresti copii sau ai cateva semne de intrebare in acest sens?
– Copii sunt o adevarata incantare pentru mine. Danut, cel mai mic dintre ei, mi-a aratat, in secret, ca de la tata la fiu, zilele trecute, pe platou, un eseu despre viata si relativitate, absolut incredibil! Nikki vrea neaparat s-o iau odata la un concert cu orchestra mea, ea invatand sa cante la pian autodidact. Maria imi spune in fiecare zi despre examenele de la scoala, iar Bogdan are un comportament atat de natural, incat ma face sa-mi aduc aminte de… tinerete. Daca-mi doresc copii? Da. Dar mai am de gasit pe cineva.
– Pentru rolul din -Om sarac, om bogat- look-ul tau a suferit modificari radicale. Asta inseamna sedinte prelungite la machiaj. Cum se simte Horia Brenciu, omul care rade tot timpul, intr-o postura -matura-?
– Rade si mai mult. In Buftea, toate au o poveste. Platoul, decorul, recuzita, operatorii de imagine, echipa de productie, regia, sunetul, echipa de lumina… La toate astea se adauga si machiajul. In fiecare dimineata, primele pe care le intalnesc, inaintea tuturor sunt cele trei fete de la machiaj. Si ca in fiecare dimineata grizonam parul si barba, toata aceasta operatie necesitand cam 50 de minute. Rand pe rand, in cabina de machiaj imi intra familia si toti ceilalti. La noi, filmul incepe inainte de a se da -actiune-!
– Povestea serialului graviteaza in jurul a doua familii cu un statut social total diferit. Daca ar fi sa transpunem povestea asta in realitatea romaneasca, ce zona ai alege? Cea saraca, modesta si cu principii clare de viata, sau cea bogata si parvenita?
– Cand crezi ca ai bani multi in cont, sufletul tau e disperat dupa dragoste. Exista undeva o relativitate, o lege a compensatiei. Daca ne-am raporta la finante, cunosc sentimentul lipsei banilor. Ani de zile l-am cunoscut. Nu ma simteam doborat, din contra. Munceam foarte mult si asta nu-mi dadea voie sa ma gandesc la saracie. Am venit in Bucuresti la 20 de ani. De abia dupa 8 ani mi-am cumparat prima masina. Dupa 9 ani de zile m-am mutat intr-un apartament la care nu a mai trebuit sa platesc chirie. In tot acest timp nu m-am gandit ca-mi lipseste ceva. Eram fascinat de oamenii pe care ii cunosteam si de experientele pe care le aveam zi de zi. Se poate spune ca eram bogat in spirit si gol in buzunare.
– Cum arata o zi de filmare si in ce masura iti afecteaza acest rol activitatea muzicala?
– E, aici e o mica problema, la care caut intelegere. Se filmeaza in medie 10-12 ore pe zi, interioare, pe platou sau exterioare, prin Bucuresti, si nu numai. La 5 episoade pe saptamana, iti dai seama ca toata echipa n-are liniste o clipa. Pe de alta parte, nu exista zi fara un telefon care sa nu ma invite sa cant alaturi de HB orchestra, trupa mea, la o petrecere, la o lansare, la un eveniment monden sau la un spectacol de gala, mai ales ca multe dintre aceste show-uri sunt produse de firma mea. Cum pot sa impac viata de actor cu cea de cantaret si cu cea de producator? La intrebarea asta nu am decat un singur raspuns… Cu Dumnezeu inainte!
– Daca ar fi sa alegi intre muzica si film, ai ezita vreun moment?
– Eu am terminat o facultate care le ingemana pe amandoua, iar profesorii mei de la ATF m-au invatat cum sa le imbin cel mai bine. Muzica e iubirea, iar filmul… surpriza vietii mele! Oscarul se da si pentru una, si pentru alta! E loc sub soare pentru toti si pentru toate.