Incepand de maine seara, de la ora 21.30, si pana pe 25 ianuarie, canalul HBO va difuza un nou serial original, -Ingeri in America-, al carui palmares nu mai are nevoie de nici un comentariu: 11 premii Emmy si cinci Globuri de Aur.
Pornind de la piesa de teatru cu acelasi nume, care i-a adus lui Tony Kushner un Premiu Pulitzer, si beneficiind de serviciile unor actori de prima mana precum: Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson sau Jeffrey Wright, -Ingeri in America- este un eveniment de televiziune de proportii, atat epic, cat si intim, ce analizeaza politica, moralitatea si cauta speranta in povestile a sase personaje diferite, ale caror vieti se intersecteaza.
Pentru productia acestui recordman in materie de premii Emmy, HBO a folosit un buget de circa 65 milioane de dolari (10,8 milioane pentru fiecare ora de serial) in conditiile in care productia unui episod al dramei -West Wing- (-Viata la Casa Alba-), considerat a fi cel mai scump serial, a costat doar sase milioane de dolari.
-Ingeri in America- nu este o poveste clasica cu ingeri, in care personaje supranaturale intervin in vietile oamenilor, ajutandu-i sa-si rezolve problemele.
In acest caz, -Ingerul din America- vine sa-l foloseasca pe homosexualul Joe ca profet – isi misca aripile stangaci, discursul sau este patetic, iar miscarile sale au valente erotice.
Centrul de greutate al scenariului este reprezentat de un grup de homosexuali care se confrunta cu primele efecte provocate de SIDA in timpul perioadei Reagan a anilor *80. -Ingeri in America- este o poveste complexa si extrem de actuala, plina de compasiune fata de curajul sau neputinta oamenilor, neputinta ce nu tine cont de nici o diferenta culturala.
Calatorie prin regatul disperarii si al sperantei
Ingredientele fictionale plasate cu maiestrie in scenariu de Tony Kushner introduc un inger in lumea complexa si tumultuoasa a New-York-ului sfarsitului anilor *80. Atingand toate extremele: de la comic-tragic, dragoste-tradare, viata-moarte sau realitate-imaginar, -Ingeri in America- devine astfel o calatorie prin regatul disperarii si al sperantei care a definit America de la sfarsitul secolului XX. Povestea incepe cu prezentarea homosexualului Louis Ironson (Ben Shenkman) aflat in lupta cu compasiunea si fidelitatea fata de partenerul sau Prior Walter (Justin Kirk), care este descoperit pozitiv (HIV) si are viziuni ce infatiseaza un Inger-Profet (rol interpretat de Emma Thompson). Louis se implica intr-o relatie cu un angajat al Curtii Supreme din New York, Joe Pitt (Patrick Wilson). Joe este macinat de evolutia carierei sale, pe de-o parte, si de o indelungata reprimare a orientarii sexuale, pe de alta, cu atat mai mult cu cat casnicia sa cu sotia dependenta de Valium, Harper Pitt (Mary-Louise Parker), se destrama. Dorind sa-si ajute fiul, mama lui Joe – Hannah Pitt (Meryl Streep) – vine din Salt Lake City in lumea halucinanta a New-York-ului.
Legendarul si controversatul avocat Roy Cohn (personaj interpretat magistral de Al Pacino), ideologistul conservator al Americii anilor *80, este un personaj -imbogatit- serios cu ingrediente de fictiune. In film este vizitat de fantome. In realitate, Cohn este doborat de SIDA in 1986. In film, el incearca sa-l angreneze pe angajatul mormon Joe in apararea sa, in timp ce este macinat interior de boala si de demonii propriei ipocrizii. Avocatul Roy Cohn este cel care a propus executarea lui Ethel Rosenberg, pentru inalta tradare, in anii *50.
Pentru acest rol inedit, Al Pacino a primit primul Emmy din cariera sa pentru -Cel mai bun actor intr-o miniserie sau film-.
Risc castigator
Imediat dupa premiera americana din 7 decembrie 2003, editorialistii de la MSNNBC scriau: -Multasteptata productie HBO este un risc pe care orice alta retea de televiziune nu si l-ar fi asumat. <Ingeri in America> nu se refera la homosexualitate, este un serial despre dragoste, familie si secrete, abordand modul in care percepem moartea – teme artistice universale ce mentin serialul in actualitate. O versiune pentru cinema a cartii lui Kushner nu ar fi depasit niciodata granitele unor orase precum Los Angeles sau New York, pentru ca distribuitorii ar fi considerat-o fie prea lunga, fie prea artistica, fie prea… homosexuala! In acelasi timp, o versiune pentru televiziune n-ar fi fost difuzata deloc, pentru ca producatorii nu ar fi acceptat sa-l faca pe Reagan nenorocit in primetime, cum nu ar fi acceptat sa arate un om care moare de SIDA.
In acest context, HBO le ofera regizorilor sansa de a face filme de acest gen, pe care sa le prezinte in fata unei audiente impresionante. Chiar daca va deveni un eveniment cultural sau nu, <Ingeri in America> va fi urmarit de milioane de telespectatori, lucru ce n-ar fi fost posibil acum 10 ani. Din acest punct de vedere, putem spune ca acest serial este un succes total-.