Saptamana aceasta sta sub semnul unei aniversari de marca. Maestrul Marin Constantin, cunoscutul creator si dirijor al nu mai putin celebrului cor -Madrigal-, implineste duminica nici mai mult, nici mai putin decat 80 de ani. Apreciatul dirijor a fost distins in 1992 cu titlul de -Goodwill Ambasador UNESCO- , -Madrigalul- fiind si el declarat drept -Bun al Patrimoniului universal UNESCO-.
Cu acest prilej, Radio Romania Muzical -George Enescu- a decis sa ii dedice maestrului in fiecare zi a acestei saptamani, de la ora 15,30, cate o emisiune -Forum coral-, cu un -Portret aniversar-. Totodata, este propus admiratorilor lui Marin Constantin si ai Corului -Madrigal- un concurs cu tema Marin Constantin si -Madrigalul- sau.
Considerat inca de la infiintarea sa – la 11 aprilie 1963, in Bucuresti – drept unul dintre ansamblurile foarte promitatoare, corul -Madrigal- devine in scurt timp formatia-etalon a culturii muzicale romanesti. Ascensiunea sa vertiginoasa pe scara atat de anevoioasa a perfectiunii artistice intr-un timp-record – in mai putin de cinci ani – s-a datorat in primul rand initiatorului si dirijorului sau, prof. univ. dr Marin Constantin. Ca profesor al Academiei de Muzica din Bucuresti a avut inspiratia si posibilitatea de a selecta acele glasuri si elemente care sa corespunda cel mai bine ideii sale despre un cor de camera ideal. Corul -Madrigal- a debutat in marile festivaluri nationale si internationale, a inceput productia de discuri, inregistrari radiofonice si emisiuni de televiziune. Presa straina din perioada 1970 – 1975 privea ansamblul bucurestean drept -miracolul romanesc-, in timp ce, in Romania, -Madrigalul- devenea un mit al miilor de coruri de amatori. Mari personalitati ale artei contemporane (L. Stokowsky, A. Jolivet, Nadia Boulanger, Aram Haciturian, Elisabeta Schwarzkopf) au tinut sa-si exprime entuziasmul fata de inalta maiestrie a formatiei. Initial, corul -Madrigal- si-a propus sa abordeze repertoriul renascentist si folcloric, precum si muzica veche romaneasca. Apoi, repertoriul s-a apropiat de muzica moderna si contemporana. Compozitorii contemporani au dedicat formatiei lucrari de o indrazneala fara egal in practica actuala a limbajului muzical. Experienta acumulata a dat posibilitatea abordarii marilor partituri ale tuturor epocilor si scolilor: de la motete, madrigale pana la misse, cantate si oratorii. Turneele peste hotare in Europa, Asia, America de Nord, numeroasele premii si distinctii, invitatiile prestigioase la ONU si UNICEF si, nu in ultimul rand, declararea ansamblului de catre UNESCO -bun al patrimoniului universal- au insemnat si ele o valoroasa experienta artistica. Corul National de Camera -Madrigal- constituie azi formatia-etalon a scolii romanesti contemporane, mesagerul cel mai autorizat al artei noastre interpretative in miscarea muzicala universala. Cu peste 3.500 de concerte sustinute in tara si strainatate la activ, maestrul Marin Constantin si-a propus cu acest ansamblu sa redescopere si sa promoveze capodoperele scolii renascentiste (interpretate in limbile originale), dar si pe cele ale muzicii bizantine si vechi romanesti, colindele populare si creatiile contemporane romanesti.
Album si concert cu Angela Gheorghiu
In luna decembrie a anului trecut, -Madrigalul-, impreuna cu Orchestra Nationala Radio au acompaniat-o pe Angela Gheorghiu, cea mai bine cotata soprana romanca a momentului din intreaga lume, intr-un recital de exceptie sustinut pe scena Salii Palatului. O formula in premiera pe scenele Romaniei, care a transformat acest concert intr-un spectacol rarisim.
Corul -Madrigal- a mai colaborat cu Angela Gheorghiu la realizarea albumului Mysterium, produs de casa de discuri Decca Records. O parte din inregistrarile melodiilor cu caracter religios de pe acest album au fost facute in manastirile din Moldova, iar documentarele filmate cu aceasta ocazie de televiziunea britanica au promovat astfel imaginea Romaniei in lume.
Sala Palatului a concurat astfel pentru o noapte cu cele mai prestigioase scene ale lumii: Royal Albert Hall, Metropolitan Opera, Covent Garden, Carneggie Hall, Opera de Stat din Viena, scene pe care -Noua Callas-, asa cum o denumeste presa britanica, a repurtat succese rasunatoare.