In Romania anului 2006, parlamentarii aproba legi anti-playback. Intre timp, scena fierbe, trupele canta, cantarul valorilor se schimba, cu sau fara media. In Romania anului 2006, posturile de televiziune prezinta demersuri jurnalistice pe care ar fi trebuit sa le -arunce- pe sticla mai devreme: arata cum unii flasnetari, ca artisti nu pot fi numiti, isi bat joc de public. Nu si de inginerii de sunet, care le inregistreaza behaielile. In acest timp, scena fierbe, trupele canta, iar cantarul valorilor se schimba, cu sau fara media.
E adevarat, presa te poate ajuta, insa nu este singurul factor care certifica existenta unor valori. Or, la nivelul festivalurilor, un lucru este cert: ele se inmultesc, iar organizatorii atrag publicul prin aducerea unor nume sonore din muzica internationala, inca o data cu… sau fara media.
Fara bariere
Iar daca aruncam o privire peste calendarul muzical al lunii, observam inca un lucru trist pentru Capitala: in anul de gratie 2006, Bucurestiul nu are un festival cu greutate. Pesemne ca publicul -central- este prea imbuibat de stirile penibile pe care le gusta zilnic. In aceste conditii, scena se muta spre vest, acolo unde, incepand de joi, incepe un adevarat maraton muzical, ce cuprinde nu mai putin de patru festivaluri importante.
Primul este Rock La Mures, situat in zona Periam din Timis. Pentru cea de-a cincea editie, organizatorii propun un program variat, de la rock, la punk, electro si hip-hop, vedetele editiei fiind legendarii The Exploited. Langa ei vor canta Cargo, Parazitii, O.C.S., Altar, Suie Paparude, Implant pentru Refuz, Coma si The Traceelords (Germania). Public asteptat? Circa 6.000-7.000!
Dupa cinci zile, toata suflarea fanilor se muta la Sibiu, pentru prima editie a Festivalului Artmania, o manifestare dedicata muzicii finlandeze. Pe 15 iulie, in Piata Centrala vor concerta celebrii H.I.M., o alta trupa aflata in premiera in Romania. Pe afis ii mai regasim pe Amorphis, Silentvum, Carmen Gray (finlandezi) si pe romanii Altar, Luna Amara si Kumm. Public asteptat? Estimarile normale ar indica peste 7.000. Realitatea o vom vedea.
Micul Sziget
Dupa inca cinci zile de pauza, zona Seini din Maramures va gazdui Festivalul East-West, o colaborare romano-franceza. Timp de trei zile (21-23 iulie), la Seini vor concerta Moby Dick (Ungaria), Vita de Vie, Altar, Blazzaj, Implant pentru Refuz, Luna Amara, Taine si patru trupe franceze: Ace Out, Crisis Crew, Myrrhe si Tripod. Avand in vedere constructia acestui festival, putem vorbi despre un eveniment dedicat zonei rock.
Ei bine, luna iulie se incheie cu cel mai mare festival din Romania, Peninsula sau micul Sziget, evenimentul fiind organizat de cei care se ocupa si de festivalul-mama din Budapesta. Reteta este uriasa: cinci zile de festival, trei scene, peste 140 de formatii si multi invitati de peste hotare. Peninsula este un eveniment fara bariere mentale, oferind un program variat, cu capete de afis pe masura: The Rasmus (28 iulie), ATB (28 iulie), Yonderboi (29 iulie) si The Toy Dolls (30 iulie). Pe scenele amplasate in Complexul Week-end din Targu Mures vor mai canta grei, precum Cargo, Directia 5, Voltaj, Iris, Parazitii, OCS, Phoenix, Vama Veche, Vita de Vie, Zdob si Zdub. Public asteptat? Circa 60.000! Iata deci ca doar patru evenimente pot strange in aer liber circa 100.000 de romani, cu sau fara media, cu sau fara legi anti-playback, cu sau fara can-can. Singura lor oferta este muzica!