UNITER, Ministerul Culturii si Cultelor si Primaria Muncipiului Bucuresti organizeaza in perioada 6-13 noimebrie cea de-a XV-a editie a Festivalului National de Teatru, un eveniment la care vor participa pentru prima data in ultimii ani aproape toti marii autori de spectacole romani.
Aceasta editie aniversara il va avea in centrul atentiei pe regizor, evenimentul fiind dedicat memoriei unuia dintre marii directori de scena romani: Vlad Mugur.
Pentru aceasta editie, directorul artistic si selectionerul unic, criticul de teatru Marina Constantinescu, si-a propus sa reconstituie, la nivelul selectiei, atat coerenta unor trasee artistice individuale, cat si aerul de familie spirituala a regiei contemporane romanesti.
Avand in vedere faptul ca in stagiunea 2004-2005 aproape toti marii regizori de teatru au lucrat pe scenele din intreaga tara, competitia principala se anunta una de certa valoare.
Greii teatrului romanesc, in sectiunea oficiala
In sectiunea oficiala a editiei din acest an, au fost inclusi o serie intreaga de regizori consacrati, cu cate doua montari: Liviu Ciulei – cu -Sase personaje in cautarea unui autor- de Luigi Pirandello si -Henric al IV-lea-, productii ale Teatrului Bulandra; Mihai Maniutiu – cu -Woyzeck- de Georg Buchner (Teatrul Maghiar din Cluj) si -Shoah. Versiunea Primo Levi- (Teatrul de Stat din Oradea); Alexandru Dabija – cu -Asteptandu-l pe Godot- de Samuel Beckett (Teatrul -Sica Alexandrescu- din Brasov) si -Trei surori- de A.P. Cehov (Teatrul -Toma Caragiu- din Ploiesti); Victor Ioan Frunza – cu -Scaunele- de Eugene Ionesco (Teatrul German de Stat din Timisoara) si -Darul Gorgonei- de Peter Shaffer (Teatrul -Tony Bulandra- din Targoviste) si Tompa Gabor – cu -Casa de pe granita- de Slawomir Mrozek (Teatrul National -Radu Stanca- din Sibiu) si -Medeea – cercuri- de Euripide (Teatrul Municipal din Novi Sad, Serbia-Muntenegru).
Acestor regizori li se adauga Alexandru Tocilescu – cu -O zi din viata lui Nicolae Ceausescu- de Th. Denis Dinulescu (Teatrul Mic), Alexander Hausvater – cu -Cymbeline- de W. Shakespeare (Teatrul German de Stat din Timisoara), Dragos Galgotiu – cu -Portretul lui Dorian Gray- de Oscar Wilde (Teatrul Odeon) si Felix Alexa, cu -Gandirea- de Leonid Andreev (Teatrul National Bucuresti).
Prezenta masiva a tinerilor regizori
Alaturi de -greii- scenei romanesti, cea de-a XV-a editie a Festivalului National de Teatru va gazdui si o serie de spectacole realizate de reprezentantii noului val de regizori romani.
Printre ei se numara Bocsardi Laszlo – cu -Nu se stie cum- de Luigi Pirandello (Teatrul Nottara), Radu Afrim – cu -Cheek to Cheek- de Jonas Gardell (Teatrul Nottara), Vlad Massaci – cu -Romantiosii- de Edmond Rostand (Studioul Casandra), Gianina Carbunariu – cu -Mady-baby.edu- (Teatrul Foarte Mic) si Radu Nica, cu -Nora- dupa Henrik Ibsen (Teatrul National -Radu Stanca- din Sibiu).
Purcarete, la inchiderea editiei
Pe langa evenimentele din sectiunea oficiala, Festivalul National de Teatru mai pregateste cateva surprize. Una dintre el ar fi prezenta celebrului Silviu Purcarete, care va inchide editia cu montarea sa, realizata acum doua stagiuni, -Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului- dupa W. Shakespeare. Asa cum se stie, Silviu Purcarete a fost desemnat cel mai bun regizor in cadrul editiei de anul acesta al premiilor UNITER, el adjudecandu-si si premiul pentru -cel mai bun spectacol-.
O alta supriza ar fi premiera spectacolului -Triumful dragostei- de Pierre Marivaux, in regia lui Alexandru Darie, la Teatrul Bulandra.
Pe langa sectiunea oficiala, festivalul mai cuprinde alte doua sectiuni: un master-class de actorie – avandu-i ca invitati pe Rodica Negrea (cu recitalul -Rose- de Martin Sherman) si Horatiu Malaele (cu -Mascariciul- de A.P. Cehov) si o reverenta catre poetul Cristian Popescu, care a trecut in nefiinta acum 10 ani. Arta sa va fi restituita cu ajutorul spectacolului itinerant -Un tramvai numit Popescu-, in regia lui Gavriil Pinte, realizat la initiativa Teatrului National Radiofonic.