De cativa ani incoace, in Romania se filmeaza la greu! Vedetele hollywoodiene se perinda prin tara precum furnicile, producatorii celor doua studiouri autohtone lucreaza la foc continuu, iar toata lumea este multumita. Conform unei consultari simple, doar in 2004, in Romania s-au turnat nu mai putin de 17 filme americane sau europene, ce-i drept, cu bugete medii sau mici.
Spre deosebire de alte tari cu traditie in productia de film, Romania a devenit un adevarat paradis pentru Hollywood, gratie costurilor mici de productie si, de ce nu, a profesionalismului echipelor care lucreaza la MediaPro Pictures si Castel Film. Or, aceasta stare de fapt starneste discutii aprinse in tarile care pierd trenul hollywodian…
Problema adusa in discutie in Statele Unite, Cehia sau chiar in Brazilia nu este legata strict de banii de la Hollywood care ajung in Romania, ci de efectul acestor productii, care ar putea duce la scaderea numarului de angajati ai industriei de film.
Bucurestiul, mai atractiv decat Praga
O data cu cresterea taxelor de filmare in Praga, ziarele cehe considera ca aceasta decizie va afecta puternic productia studiourilor autohtone, care vor pierde teren in favoarea Romaniei sau Bulgariei.
In numarul de saptamana trecuta a ziarului -The Prague Post-, jurnalistii au tras un mare semnal de alarma privind aceasta problema a taxelor.
-Toata lumea scade taxele, mai putin Cehia. Sperand ca Praga va atrage in continuare productii de milioane de dolari de la Hollywood, guvernul ignora cerintele producatorilor cehi de scadere a taxelor pentru productiile straine. Or, aceste reduceri de taxe sunt absolut necesare daca vrem sa tinem pasul cu concurenta mai veche – Marea Britanie – sau cu noii competitori: Bulgaria si Romania-. Articolul continua cu declaratia lui Matthew Stillman, presedintele celei mai mari companii de film din Cehia, care considera ca Bucurestiul ar putea concura cu Praga in lupta pentru marile filme hollywoodiene. -Daca guvernul nu va lua in serios problema noastra, in cinci sau maximum 10 ani, Romania ar putea concura cu Praga pentru obtinerea filmelor cu buget mare. Romania si Bulgaria au inregistrat deja o crestere semnificativa a productiilor destinate exclusiv lansarilor video sau a filmelor cu buget redus-, a spus Stillman.
El a adaugat ca exista deja cel putin doua studiouri importante de la Hollywood care sunt intersate sa gaseasca spatii in orase precum Praga, Bucuresti sau Vilnius. Or, in conditiile in care cehii maresc taxele, Stillman spune ca Praga are toate sansele sa piarda acest razboi.
Americanii isi protejeaza muncitorii
In cadrul unei intalniri desfasurate ieri la Washington, reprezentantii organizatiei The Creative Coalition, in frunte cu actorul Joe Pantoliano, au discutat cu autoritatile problema filmarilor din Romania, considerand ca daca se va continua aceasta practica, muncitorii americani vor ramane fara slujbe.
-Aici nu vorbim doar despre actori, care se vad nevoiti sa calatoreasca tot timpul, insa in momentul in care ajungem in Romania, suntem obligati sa lasam acasa circa 60 de oameni de la tehnic. Daca se va continua in acest fel, o groaza de oameni vor fi concediati. Or, acesti oameni au familii pe care trebuie sa le intretina-, a spus Pantoliano, adaugand ca doar la New York activeaza circa 75.000 de oameni in industria de film sau de televiziune.
Acest gen de discutii a fost adus pe tapet si in Brazilia, unde producatorii au semnalat faptul ca Romania a devenit o tinta mai interesanta in cazul filmelor indiene, chiar daca nu dispune de peisaje exotice.
In acest context, se poate spune ca, in competitia productiei de film, romanii s-au descurcat mai bine, mai ales dupa -Cold Mountain-, un film ce a atras din ce in ce mai multi producatori pe plaiurile mioritice. Se va stopa productia din Romania? Greu de spus! Mai mult decat atat, daca ne gandim ca a aparut si Kentauros pe piata – cel de-al treilea studio mare din Romania – s-ar putea spune ca numarul productiilor straine ce se vor filma in tara va creste considerabil…