Incepand de marti, 4 octombrie, si pana pe 3 noiembrie, cinefilii romani sunt asteptati sa participe la nu mai putin de trei evenimente cinematografice ce au in prim-plan cinematografia europeana.
Primele doua vor fi gazduite de Cinema -Elvira Popesco- din Capitala, fiind dedicate filmului german si italian, cel de-al treilea fiind de fapt un duplex Bucuresti – Cluj cu ocazia celei de-a doua editii a Zilelor Cinematografiei europene.
Maratonul european debuteaza la -Elvira Popesco- sub genericul -15 ani fara frontiere – Zilele filmului german-, eveniment organizat de Institutul Goethe cu ocazia implinirii a 15 ani de la reunificarea Germaniei. Astfel, pana duminica, 9 octombrie, cinefilii pot urmari un regal german ce prezinta viata oamenilor care, dupa caderea Zidului, departe de starea de euforie, au fost uitati de lumea noua. Printre cele sapte filme ce vor fi proiectate in timpul acestui eveniment va recomandam -Viata e un santier- (1997/mentiune speciala la Berlin) si -La mijlocul scarii- (2001/Marele Premiu al Juriului la Berlin).
Visconti, Antonioni si Monicelli – regal italian
Cel de-al doilea eveniment programat la -Elvira Popesco-, se va desfasura sub genericul -Zilele filmului italian – mari actori de ieri si de azi- in perioada 21-27 octombrie.
Pe scurt, opt filme italiene, cu distributii si regizori de exceptie. Printre filmele incluse in aceasta saptamana a filmului italian, va recomandam -Bellissima-, in regia lui Luchino Visconti (1951/copie restaurata), -Cronica unei iubiri-, in regia lui Michelangelo Antonioni (1950), -Marele razboi-, de Mario Monicelli (1959/Leul de Aur la Venetia), -Consecintele dragostei- (2004/selectat in sectiunea oficiala la Cannes) si -Ultimul sarut- (2001/Premiul publicului la Festivalul Sundance).
Sase coproductii in premiera la Zilele Cinematografiei europene
Cel de-al treilea eveniment, adica duplexul Bucuresti – Cluj prilejuit de cea de-a doua editie a Zilelor Cinematografiei europene este programat in perioada 14-20 octombrie la Bucuresti (Cinema Europa) si respectiv 28 octombrie-3 noiembrie la Cluj (Cinema Arta).
In aceasta perioada vor fi proiectate in premiera in Romania sase coproductii recente. Startul de gala va fi dat la Bucuresti, pe 14 octombrie, cu -L*histoire de Marie et Julien- (foto), un film cu Emmanuelle Beart si Jerzz Radziwilowicz in distributie. Jerzz interpreteaza rolul unui ratat de 40 de ani, cu porniri distructive, care se hotaraste sa o santajeze pe doamna X. In acelasi timp, Julien este indragostit de frumoasa Marie, care este legat printr-un alt secret de doamna X. Evident ca intre cei doi se infiripa o relatie de dragoste…
-Confituur-, cel de-al doilea film – o coproductie Belgia – Elvetia – prezinta o poveste simpla: cizmarul Tuur, insurat de peste 50 de ani cu Emma, este trist din cauza rutinei, dar mai ales din cauza prezentei Gerdei, sora Emmei, care le sta pe cap de o vesnicie. In ziua nuntii de aur, Tuur lasa totul si se muta la sora lui, care conduce un cabaret impreuna cu iubitul ei. Aceasta schimbare ii aduce si Emmei un avantaj: inlocuieste pantofii de pe rafturi cu borcane de dulceata.
-Inconscientes- (foto), in regia lui Joaquin Oristrell, ii va purta pe cinefili in Barcelona anului 1913, iar -Agata-, regizat de Silvio Soldini, va prezenta povestea unei femei care traieste linistita in mica ei librarie, pana cand e nevoita sa-si reconsidere existenta din pricina unei stranii povesti de dragoste. Ultimele doua pelicule din acest maraton sunt -Ma voix- (2002, regia Flora Gomes), o coproductie Franta – Portugalia – Luxemburg, realizata pe muzica lui Manu Dibango si -Bose Zellen-.
Cu exceptia filmului -Agata-, care va avea trei proiectii, toate celelalte cinci filme vor avea cate patru proiectii.