Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film Transilvania, ce se va desfasura la Cluj in perioada 2-11 iunie, sub conducerea criticului Mihai Chirilov, noul director, anunta o avalansa de evenimente de prima mana, menite sa respecte blazonul celui mai important festival de film din Romania. Asa cum s-a obisnuit, publicul roman va putea urmari si de aceasta data o serie de productii de serie A, premiate la festivaluri precum Cannes, Venetia si Berlin.
Potrivit organizatorilor festivalului de la Cluj, titlurile importante ale anului 2005 si cele lansate la inceputul acestui an vor fi prezentate, ca si la editiile precedente, in cadrul sectiunii Panorama.
Trofeul a crescut la 10.000 de euro
La sectiunea Competitie se vor intrece 12 filme, semnate de regizori aflati la debut sau la al doilea lungmetraj, ele luptand pentru castigarea Trofeului Transilvania, a carui valoare a crescut la 10.000 de euro.
Din programul festivalului nu vor lipsi sectiunile -3×3- – in cadrul careia sunt prezentati trei regizori cu trei filme reprezentative pentru cariera lor, -Umbre- – destinata scurt si lungmetrajelor de groaza si fantastice, -Focus- – ce prezinta productiile cinematografice din doua tari si work-shop-ul -Let*s go digital!-, in cadrul caruia 15 adolescenti indragostiti de cinema vor fi alesi, in urma unei preselectii, pentru a filma si apoi monta primul film dintr-o posibila viitoare cariera in domeniu.
In plus, vor continua proiectiile in aer liber (pentru al treilea an consecutiv), iar Concursul de scenarii HBO-TIFF isi va premia din nou castigatorii in cadrul galei de inchidere.
Trei premiere absolute
Desi i-a luat locul lui Tudor Giurgiu in postul de director al TIFF, Mihai Chirilov si-a pastrat si functia de director artistic, el fiind cel caruia ii revine misiunea de a selecta filmele noii editii. Chiar daca procesul de selectie se afla in plina desfasurare, stafful festivalului anunta primele trei filme care vor fi prezentate in premiera absoluta in Romania. Este vorba despre -Capote-, proaspatul castigator al Globului de Aur pentru -cel mai bun actor intr-o drama- (Philip Seymour Hoffman), -Me and You and Everyone We Know- – premiat cu -Camera d*Or- la editia de anul trecut a festivalului de la Cannes si -Takeshis-, in regia japonezului Takeshi Kitano, filmul-surpriza al Festivalului de la Venetia (2005).
Evenimente speciale
Pe langa programul propriu-zis, TIFF pregateste doua evenimente speciale. Primul este legat de proiectia filmului -All The Invisible Children-, un proiect UNICEF realizat de actrita italiana Maria Grazia Cucinotta, ce cuprinde sapte scurtmetraje realizate de regizori importanti precum: Emir Kusturica, Spike Lee, Ridley Scott, John Woo is Mehdi Charef. Pentru acest eveniment, organizatorii promit vizita la Cluj a cel putin unuia dintre regizori. Cel de-al doilea eveniment este proiectia lungmetrajului de debut al fostului director Tudor Giurgiu, -Legaturi bolnavicioase-, proaspat selectat la sectiunea Panorama a Berlinalei.
Kingdom Hospital
Seria surprizelor nu se opreste aici insa, pentru ca TIFF 2006 continua provocarea adresata cinefililor inarmati cu rabdare. Astfel, daca anul trecut s-au putut hrani cu toata seria -Angels in America-, de aceasta data, cinefilii vor putea asista la o provocare si mai mare.
Ea se numeste -Kingdom Hospital- si inseamna 11 ore de maraton marca Lars von Trier (foto). Controversatul serial tv, bazat pe scrierile lui Stephen King, prezinta ciudateniile si bizareriile petrecute in interiorul unui spital din Danemarca, fiind un fel de -E.R.- combinat cu -Twin Peaks-. La Cluj, serialul va fi proiectat de pe pelicula. si nu de pe suport digital.
-Kingdom Hospital- are la activ doua nominalizari la EMMY (2004) si premiul VES pentru efecte vizuale.
Tinand cont de faptul ca vorbim de -prima strigare-, este clar ca TIFF 2006 se anunta deja un eveniment fara precedent in Romania.