Inceputul verii muzicale ofera o serie-ntreaga de paradoxuri care bulverseaza mintea oricarui om cu scaun la cap, care cunoaste cate ceva despre mersul industriei muzicale romanesti. Pe de-o parte, asistam in premiera postdecembrista la cel mai mare val de artisti straini care concerteaza intr-un singur an in Romania. Daca ar fi sa-i enumeram, am vedea ca sunt trupe sau artisti adevarati care nu isi bat joc de spectatori folosindu-se de artificiile tehnologiei moderne precum: CD, minidisc, DAT (mai rar) sau DVD.
Cesaria Evora, Joan Baez, Max Cavalera, Gary Moore, Patricia Kaas, Pink, Ronan Keating, Nino D*Angelo, Gloria Gaynor, Faithless, Sonique, Nightwish sau Saxon sunt nume grele ale muzicii internationale, artisti care strang zeci de mii de fani la concertele din lume.
De cealalta parte, traim o maxima euforie generata de avalansa de Dj din lume, care ne calca saptamanal cluburile din toata tara. Cele mai tari nume ale modei Clubbing – ultimul trend care le fura mintile romanilor – mixeaza in cele mai fitoase cluburi din Romania, indiferent daca sunt la Bucuresti sau la Ibiza… pardon, voiam sa spun Mamaia, desi se pare ca nu mai exista prea mari diferente.
Ei bine, moda asta este in mare masura un moft al copiilor de bani gata, care sunt in stare sa plateasca si 600 de euro pentru o noapte dominata de un nume sonor al clubbingului international. Copiii astia de bani gata de care vorbesc habar n-au despre ce este vorba in propozitia muzicala maiestrita de Dj la platane, insa nici nu mai conteaza, pentru ca este trendy si, in acelasi timp, un motiv ideal de afisaj la brat cu una, doua, trei sau Dumnezeu mai stie cate domnite frumoase, care poseda o roseata suspecta in ochisori.
Or, aceste doua drumuri care nu se intersecteaza niciodata, show-urile artistilor adevarati si petrecerile cu Dj-i, duc la o debandada fara precedent in mintea artistului roman.
Incotro se indreapta creatiile muzicale mioritice?
Artistul, trupa, interpretul, muzicantul, sau cum vreti sa-i spuneti prestatorului de sunete care cauta reteta succesului in muzica romaneasca, se confrunta cu o mare dilema: incotro s-o apuce? Daca se uita in heavy-rotations, la radio si tv, ce vede? O-Zone sparg Europa si topul Billboard, -Doar cu tine- – piesa trupei Activ – se anunta hitul verii 2004 (pe buna dreptate), Marius Moga este ultraprezent cu cel putin doua hituri – -Jumatatea mea- (Simplu feat. Cream) si -Noi doi-, cantata impreuna cu Pacha Man si Corina -, fetele de la A.S.I.A. si-au transformat (neconvingator) inimile intr-o -Cireasa amara-, Hi-Q n-au gasit nici acum nume unei povesti sterile, punkerii de la ZOB zboara -Printre nori- cu un sound care seamana izbitor cu cel al trupei irlandeze The Pogues, Luna Amara au un -Ego nr. 4- din care nu intelegi nici un cuvant (problema de masterizare probabil), iar Parazitii striga in continuare -Jos cenzura-. Dupa aceasta trecere in revista se observa cu ochiul liber un lucru extrem de trist: Romania nu mai are muzica rock! Un aspect jenant, daca ne gandim ca la inceputul anilor *90 concertele din tara erau in proportie covarsitoare in favoarea acestui curent. Acum, trupele rock se abat de la idee si mesaj si lanseaza hibrizi muzicali sau, ma rog, un fel de dance cu chitari care insa vinde, iar cei care nu vor sa faca acest compromis se chinuiesc sa-si gaseasca cantari prin cluburi sau pe la festivalurile de gen din provincie. Si atunci, poate fi condamnat artistul care vrea sa revina dupa o pauza considerabila? Mai exista oare o reteta ideala de succes, cand vezi ca play-back-ul zburda ozonistic prin lume? Nu prea. Si totusi, sunt foarte multi cei care incearca si o iau de fiecare data de la capat, chiar daca stiu ca exista putine sanse de succes. Multe voci adevarate renunta fiind coplesite de avalansa de fotomodele care patrund in muzica, multi artisti se scarbesc si isi cauta solutiile in pribegie, insa industria muzicala merge inainte cu aceeasi dilema a artistului. Singura bula de oxigen vine din partea artistilor care refuza sa se prostitueze. Da, inca mai exista asa ceva! Ei sunt cei care spera ca la un moment dat sa salveze muzica, rugandu-se ca nu cumva sa se transforme toti romanii din public in clubberi. Motivul? 90% din clubberi nu sunt consumatori de muzica. Ei consuma vise…
Cine a spus ca rockul este mort a avut dreptate, insa avem speranta ca nu a murit si muzica o data cu el.