-Este nevoie de un curaj nebun pentru un evreu american de succes, mai ales dupa 11 septembrie, sa creeze un film care sugereaza ca lupta antiterorism poate duce nu numai la uciderea unor persoane nevinovate, ci si la violente mult mai grave-, asa suna descrierea aparuta in -London Evening Standard- cu o zi inainte de lansarea europeana a filmului -Munchen-, ultima pelicula regizata de celebrul Steven Spielberg. Nici nu avea cum sa fie altfel, daca tinem cont de faptul ca productia lui Spielberg reda povestea actului terorist petrecut in 1972, in cea de-a doua saptamana a Jocurilor Olimpice de Vara de la Manchen si urmarit in direct de 900 milioane de telespectatori.
Cu o distributie formata din Geoffrey Rush, Eric Bana si Daniel Craig, -Munchen- propune, in ciuda controverselor, un mesaj foarte clar: renuntarea la orice forma de violenta in favoarea unitatii si pacii concrete de care are nevoie intregul glob. Filmul, al carui buget este estimat la 75 milioane de euro, a avut premiera europeana ieri, intrand in difuzare si in Romania la CinemaPro, Hollywood Multiplex, Hollywood Movieplex si Patria – Bucuresti si la Cinema Republica din Cluj.
21 de ore de cosmar
In 1972, -Olimpiada Pacii si Veseliei- debutase in forta cu inotatorul Mark Spitz si gimnasta Olga Korbut, care incantasera publicul. La un moment dat, fara nici un avertisment, un grup palestinian intitulat Septembrie Negru a invadat Satul Olimpic, omorand doi din membrii echipei olimpice israeliene si capturand alte noua persoane. Tragicul eveniment a facut ocolul lumii, transmisiunea directa terminandu-se dupa 21 de ore, cand crainicul Jim McKay a rostit grav -s-au dus toti-. Nici pana azi nu s-a aflat ce s-a intamplat de fapt atunci. Or, Steven Spielberg nu face altceva decat sa construiasca un thriller cutremurator bazat pe acele evenimente.
Asasinii… asasinilor
Povestea filmului este centrata in jurul ofiterului israelian Avner (Eric Bana). Infuriat de salbaticia atentatului de la Munchen, Avner se apropie de ofiterul din Mossad pe nume Ephraim (Geoffrey Rush), care se prezinta ca avand o misiune fara precedent in istoria Israelului. Acesta ii cere lui Avner sa-si paraseasca sotia insarcinata, sa-si schimbe identitatea si sa plece in misiune sub acoperire pentru a-i prinde si omori pe cei 11 barbati acuzati de serviciile secrete israeliene ca au produs masacrul din Munchen.
In ciuda tineretii, Avner devine liderul unei echipe de recruti bine instruiti: sud-africanul Steve (Daniel Craig), germanul Jew Hans (Hanns Zischler), belgianul Robert (Mathieu Kassovitz) si Carl (Ciaran Hinds). Din Geneva la Frankfurt, Roma, Paris, Londra si Beirut, Avner si echipa lui au facut ocolul globului taind numele unor barbati de pe o lista tinuta strict secreta si executand asasinate complicate. Actionand in afara legilor internationale, fara casa sau familie, ei intra intr-o lupta interioara de argumentare a unor intrebari de care nu reusesc sa scape: -pe cine omoram noi de fapt?, se justifica aceste asasinate?, vor opri ele terorismul?-. Pe masura ce misiunea se amplifica, membrii echipei lui Avner incep sa aiba remuscari, fiind constienti ca, daca raman prea mult in aceasta vanatoare, risca sa devina vanatul. In realitate, operatiunea s-a numit -Mania lui Dumnezeu- si a fost indelung contestata, deoarece, la final, au fost asasinate 13 persoane, fara nici o acuzare sau proces.
Controversele duc la succes
Seria controverselor care s-au nascut pe marginea filmului lui Spielberg l-a bucurat pe regizor, el considerand ca tot acest val de critici nu face altceva decat sa sprijine succesul filmului sau. -Cred ca tot ceea ce se intampla demonstreaza ca am reusit. Tacerea ar fi insemnat esecul nostru si m-as fi simtit ca si cum mi-as fi pierdut degeaba ultimii sase ani.
Vestea buna este ca majoritatea evreilor au imbratisat filmul, asa cum s-a intamplat si in randul palestinienilor-, a spus Spielberg. In ciuda controverselor, criticii considera ca -Munchen- este o noua pelicula de Oscar. Rezultatul? Il vom afla la 31 ianuarie, cand se vor anunta nominalizarile.