Teatrul Maghiar de Stat din Cluj intra in forta in noul an cu spectacolul -O scrisoare pierduta- de I.L. Caragiale, in montarea lui Tompa Gabor, ce va putea fi urmarit in aceasta seara (ora 19.00, avanpremiera) si duminica seara (premiera). Potrivit organizatorilor, cele doua spectacole beneficiaza de traducere simultana la casca in limba romana.
Pentru acest spectacol, Tompa Gabor a fost ajutat de dramaturgul Visky Andras, T. Th. Ciupe semnand decorul, Carmencita Brojboiu, costumele, iar Vava Stefanescu, coregrafia.
Intriga piesei este simpla, dar plina de intorsaturi: este -povestea- unei scrisori care dezvaluie relatia amoroasa dintre Zoe, sotia presedintelui conservatorilor, Trahanache, si prefectul oraselului anonim de munte, Stefan Tipatescu. In pragul alegerilor, pierderea documentului compromitator capata dimensiuni uriase, fiind catalizatorul isteriilor, santajarilor, amenintarilor si a caraghioaselor rivalizari si certuri politice.
Politistul, avocatii, popa, liderii fractiunilor politice, cu totii, se implica in -scandal-, proclamand in numele Partidului, al Constitutiei, al Natiunii si al tarii propriile interese.
Dintr-un vartej nebunesc de-a -uite scrisoarea, nu-i scrisoarea- este propulsat in fruntea listei de vot si ales batranul si senilul luptator de la -pasopt- Agamemnon Dandanache…
Acestei lumi intoarse pe dos, al carei limbaj specific si plin de umor este transmis in limba maghiara de S. Kiss Attila, ii tine oglinda distributia inedita, explicata chiar de Tompa Gabor. -Am vrut sa eliberez actorii de constrangerile apasatoare ale <marilor spectacole>, respectiv de sub povara de a juca caractere. Faptul ca rolurile sunt inversate: personajele masculine sunt interpretate de femei si rolul feminin e interpretat de un barbat este deja de ajuns pentru a face acest lucru si actorii trebuie doar sa se concentreze ca fiecare sa-si accepte propria fiinta, si astfel sa fie capabil sa joace o partitura-, spune regizorul.
In aceasta luna, spectacolul mai ruleaza in zilele de 22 si 27.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane