In cursul zilei de azi, cultura lumii se inchina in fata operei -geniului din Salzburg-, Wolfgang Amadeus Mozart, o data cu implinirea a 250 de ani de la nasterea compozitorului. Cu aceasta ocazie, se vor organiza evenimente speciale dedicate artistului in toata lumea si adevarate transmisii-mamut la radio si televiziune.
Pentru melomanii din Romania, evenimentul este larg prezentat la TVR Cultural si Radio Romania Muzical, cele doua institutii prezentand abordari unice, prin programe preluate de pe tot mapamondul.
Tur de forta la TVR Cultural
Programul-maraton de la TVR Cultural cuprinde prezentarea unor concerte-eveniment si a unor documentare despre viata si activitatea lui Mozart.
Seria concertelor incepe la ora 9.30 cu filmul -Mozart in Salzburg-, un documentar de 60 de minute ce scoate la lumina viata compozitorului si circumstantele politice si istorice in care s-a desfasurat. Transmisiile directe vor incepe de la ora 14.00 cu un concert sustinut la Beijing in Orasul Interzis, continuand la 18.00 cu spectacolul de la Catedrala Sfantul Stefan din Viena si trecand apoi la Estates Theatre din Praga (19.00), Salzburg (20.10) si Staatsoper din Berlin (1.00). Pe langa aceste programe, TVR Cultural mai prezinta, pe parcursul zilei, alte trei documentare inedite despre viata si cariera -geniului din Salzburg.
Abordare radiofonica unica
Radio Romania Muzical propune o abordare radiofonica unica, dedicand in intregime programele sale universului sonor mozartian, in doua zile pline de transmisiuni directe internationale si nationale si emisiuni de autor, cu ocazia implinirii a 250 de de la nasterea compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Astazi, itinerariul concertelor mozartiene va debuta la casa natala a lui Mozart, la Salzburg (ora 9.00, trio cameral Julia Fisher, Daniel Muler-Schott, Jonathan Gilad), va trece prin Viena (ora 10.30, duoul Gil Shaham – vioara, Orli Shaham – pian), se va opri apoi la Lugano (ora 12.10, Orchestra Elvetiei Italiene, dirijor Sir Neville Marriner), Ramallah (ora 16.15, Orchestra -West East Divan-, dirijor Daniel Barenboim), va reveni la Viena (ora 18.00, Corul de baieti -Viennensis- si Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Viena, dirijor Bertrand de Billy) si se va incheia la Bucuresti (ora 19.00, concertul Corului si Orchestrei Nationale Radio, dirijor Tiberiu Soare).
-Ifigenia in Aulida-, la prima montare romaneasca
Tot azi, scena Operei din Cluj va gazdui prima montare romaneasca a spectacolului -Ifigenia in Aulida-, care, chiar daca a fost compusa de Christoph Wilibald Gluck, este inclusa in programul -Anului Mozart-. De fapt, -Ifigenia in Aulida- a constituit -modelul- unei importante creatii mozartiene, opera -Idomenco-.
Regizorul spectacolului clujean este Horia Balint, rolurile principale fiind interpretate de Florin Estefan, Sorin Lupu si Raluca Butnariu, ei fiind acompaniati de Orchestra Academiei de Muzica – dirijor Cristian Sandu, si de Corul -Antifonia-. La aceasta premiera, partitura principala va fi sustinuta de baritonul vienez Andreas Fechter.
Baiatul cu peruca
In cazul lui Mozart, geniul nativ si personalitatea complexa au dus la crearea unuia dintre cei mai admirati compozitori din istoria muzicii. El s-a nascut la Salzburg in 1756, fiind fiul violonistului Leopold, care canta la curtea printului arhiepiscop. Tatal sau a simtit talentul extraordinar al fiului si, inca de la o varsta frageda, l-a dus prin Europa pentru a-l expune la cat mai multe stiluri muzicale si influente culturale.
Pana la 16 ani, Mozart vizitase deja Anglia, Franta, Italia si Germania, avand la activ trei opere care se jucau la Milano. In perioada 1786-1790, el a compus trei din cele mai importante opere ale sale – -Nunta lui Figaro-, -Don Giovanni- si -Cosi fan tutte-. Dupa ultima opera, popularitatea sa scazuse simtitor, avand serioase probleme financiare. El a murit in 1791, la putin timp dupa premiera de succes a operei -Fluierul fermecat-. Compozitorul a fost ingropat intr-un mormant nemarcat.