Home Monden Oscarul pentru cel mai bun film strain, o nuca prea tare pentru...

Oscarul pentru cel mai bun film strain, o nuca prea tare pentru Romania

DISTRIBUIŢI

De cativa ani incoace, regizorii romani culeg laurii festivalurilor internationale de film. Sa castigi un premiu la Cannes sau Berlin este evident o performanta. Cu toate acestea, filmul romanesc trebuie sa beneficieze de o mai mare expunere internationala pentru a avea sanse la premiile Academiei Europene de Film sau, de ce nu, la premiile Oscar, la categoria -cel mai bun film strain-. Daca pe plan european este mai simplu sa intri pe lista nominalizarilor, pentru Oscar batalia este extrem de dificila, mai ales acum, cand categoria ravnita de 61 de tari se desfasoara dupa reguli noi, care nu mai impun restrictii asupra limbii in care sunt turnate filmele. In plus, acum exista doua jurii care stabilesc cele 5 filme ce urmeaza sa intre pentru celebra statueta: unul la Los Angeles si unul la New York.

Indiferent de zona de est sau de vest a Statelor Unite, cei care judeca propunerile pentru nominalizare sunt conservatori si, de ce nu, pastreaza o anumita traditie a nominalizarilor pentru aceasta sectiune. In plus, aproape toate filmele propuse sunt necunoscute peste Ocean.

Sanse slabe

Procesul de jurizare a filmelor inscrise la categoria -cel mai bun film strain- din cadrul celei de-a 79-a editii a premiilor Oscar, un eveniment ce se va desfasura pe 25 februarie 2007 la Los Angeles, este destul de simplu. Intr-o prima faza, juriul din L.A. reduce numarul filmelor la doar 9. Apoi, un juriu mixt alcatuit din membri ai Academiei Americane de Film din Los Angeles si New York alege cele 5 filme nominalizate. Pentru editia din 2007, pentru categoria -cel mai bun film strain- au fost inscrise 61 de tari, printre care se numara si Irak, Kazahstan, Nepal, Bangladesh, Maroc, Algeria sau Kirghistan. Potrivit site-ului IndieWire, noile reguli pentru aceasta sectiune restrang sansele la nominalizare pentru filme precum -Grbavica- (Bosnia si Hertegovina/ premiat la Berlin), -Madenuisa- (Peru) sau -Falkenberg Farewell- din Suedia, considerate a fi prea serioase pentru membrii Academiei. Un alt fapt extrem de interesant este absenta totala a Romaniei din discutie. Singurul lucru pe care il spun criticii acestui site, legat de tara noastra, este acela ca Romania ar fi avut mai multe sanse cu filmul -A fost sau n-a fost?-, in regia lui Corneliu Porumboiu, decat cu filmul lui Mitulescu -Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii-.

-Volver-, printre favoriti

Trecand de partea cealalta, specialistii de la IndieWire pun filmul -Volver- in regia lui Pedro Almodovar pe lista favoritilor pentru Oscar, mizand pe recenziile pozitive si pe caldura cu care a fost primit de critica. De la lansare si pana in prezent, -Volver- a primit doua premii la Cannes, printre care si Palm d* Or-ul pentru interpretare si un premiu la San Sebastian.

Alaturi de Almodovar, pe lista favoritilor se mai afla Zhang Yimou (China) cu -The Curse of the Golden Flower- si Guillermo Del Toro (Mexic) cu -Pan*s Labyrinth-.

Nominalizarile premiilor Oscar vor fi anuntate pe 23 ianuarie 2007.

Boicotul lui Kaurismaki

Acum cateva zile, regizorul finlandez Aki Kaurismaki a declarat ca refuza ca filmul sau -Lights in the Dusk- sa fie nominalizat la Oscar, din cauza politicii externe a presedintelui Statelor Unite, George W. Bush. De altfel, regizorul a refuzat sa participe la premiile Oscar si in 2002, din acelasi motiv. Producatorul filmelor lui Kaurismaki a declarat: -Aki era impotriva a tot ceea ce se intampla in lume. De atunci, lucrurile nu au evoluat, iar el a decis sa nu participe nici anul viitor-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.