La putin timp dupa inceperea revoltelor din Paris, presa internationala a prezentat cateva versuri rap care au anuntat inca de acum 10 ani aceste evenimente. Citate, nume si date concrete. Apoi, au aparut interviuri ale artistilor care spuneau ca daca politicienii ar fi ascultat aceste mesaje, ar fi putut evita revoltele. Raspunsul politicienilor a venit intr-o maniera previzibila, de altfel. Circa 200 de parlamentari francezi au acuzat oficial formatiile rap ca instiga la violenta si ura, considerand ca reprezinta unul dintre factorii care au contribuit la violentele din ultima perioada.
Alesii -poporului- i-au cerut ministrului justitiei din Franta, Pascal Clement, sa inceapa urmarirea in justitie a artistilor: Monsieur R, Smala, Lunatic, 113, Fabe, Salif si Ministere Amer. Principala piesa care a fost analizata este -FranSSe- a lui Monsieur R. In text, el spune ca Franta este -o prostituata pe care trebuie sa o siluiesti pana la epuizare-. Pentru aceste versuri, el risca o amenda de 75.000 de euro si trei ani de inchisoare.
Sah la ministru!
In urma declaratiilor facute de Nicolas Sarkozy – ministrul de interne al Frantei -, care a spus despre tinerii din suburbiile Parisului ca sunt gunoaie, toti rapperii au ripostat violent la adresa sa, fiind sprijiniti de presa din Hexagon. Exemplul elocvent a venit din partea rapperului Skar din Marsillia, care a declarat: -Sarkozy crede ca este dur, insa nu poate controla nimic. Uitati-va in jur… Vedeti vreun politist? El n-ar indrazni sa calce pe aici. In loc sa vorbeasca asa, mai bine ar asculta muzica noastra. Noi reprezentam presa strazii si spunem ce se intampla cu adevarat in zonele sarace-. Si totusi, cererea parlamentarilor va fi analizata de tribunalul din Melun (in sudul Parisului). Jenant, dar adevarat. Or, daca ne uitam cu 14 ani in urma, la versurile trupei NTM am vedea urmatorul mesaj: -Vizitati banlieue-urile/ Priviti-i pe tineri in ochi/ Voi, cei care comandati de sus/ Apelul este serios, nu e o gluma/ Tinerii se schimba ingrijorator/- Patru ani mai tarziu, ei spuneau: -Cat va mai dura?/ Au trecut ani de cand totul putea exploda-.
Mathieu Kassovitz critica sistemul
Intr-un articol aparut in -New York Times-, un ziarist american prezinta semnalul tras in 1995 de filmul -Hate- in regia lui Mathieu Kassovitz, care prezenta imagini similare cu cele din Parisul ultimelor trei saptamani. O data cu desfasurarea revoltelor, actorul si regizorul francez a criticat vehement reactia sistemului politic din Franta, atacandu-l direct pe Sarkozy: -Oricat as vrea sa ma detasez de politica, nu pot sa raman distant in fata depravarii politicienilor. Iar cand aceasta depravare produce revolte, trebuie sa ma chinui sa nu-i sprijin pe protestatari-…